aprilie 2011
Raoul
Copil minune al lumii spectacolului, James Thiérrée aduce la sfârşitul lui aprilie 2011 la Bucureşti cea mai recentă creaţie a sa, Raoul, care a triumfat pe scene prestigioase ale lumii, ca Brooklyn Academy of Music din New York sau Barbican din Londra. Inspirat din lumea circului, spectacolul îmbină muzica de cameră cu iluzionismul, dansul, pantomima şi teatrul, având drept cadru o lume onirică ale cărei frânghii le ţine un singur om, confruntat cu propria nebunie. Spectacolul va avea trei reprezentaţii pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, pe 29-30.04 şi 01.05.2011, începând cu ora 20.

Raoul nu este o poveste simplă, ci o "explozie suprarealistă de confetti" (London Dance). Pe scenă, un rege decăzut, misterios şi singuratic, trăieşte într-un turn construit de el însuşi pentru a scăpa de demonii lumii. Dar ai săi? Singur în mijlocul unui decor complex în metamorfoză perpetuă, care pune în mişcare toate maşinăriile teatrale, James Thiérrée creează o lume onirică şi fermecată. Ne întâlnim acolo cu animale de poveste, precum un peşte uriaş, un cărăbuş metalic şi o meduză muribundă. Cu fiecare Raoul are relaţii de familiaritate sau autoritate, după caz.


Frumos şi tulburător precum confesiunea unui om singur în inima vieţii. (Le Monde)
Singur pe scenă, James Thierrée ţine sala cu sufletul la gură prin vechea magie a spectacolului complet. (Le Figaro)
James Thiérrée, este încarnarea iluziei, inventatorul unui teatru oniric, fizic, animal. Burlesc şi shakesperian, senzorial, în perpetuă imponderabilitate, James Thiérrée ne face să credem în visele lui. (Le Matin)
 
James Thierrée este actor, regizor, dansator şi acrobat. A crescut în inima spectacolelor de circ, părinţii lui, Victoria (sora lui Geraldine Chaplin) şi Jean-Baptiste Thierrée fiind fondatorii Circului Bonjour. Debutează în circ la 4 ani, în postura de "bibelou" bun la toate pe scenă. Tot în copilărie învaţă numere de magie, să fie mim şi să cânte la vioară. În spectacolele Le cirque imaginaire şi Le cirque invisible performează ca acrobat la sol, la trapez sau pe bicicleta acrobatică.


Urmează apoi cursuri de actorie în cadrul unor instituţii prestigioase ca Piccolo Teatro din Milano, Harvard Theatre School, Conservatoire national supérieur d'art dramatique de la Paris şi Acting International.

La 15 ani, James Thiérrée este Ariel în Prospero's Books al lui Peter Greenaway. Ca actor de teatru şi de film a mai jucat pentru regizori ca Bob Wilson, Agnieszka Holland sau Raul Ruiz. În 2007, este nominalizat la César du meilleur espoir masculin pentru rolul din Désaccord parfait al lui Antoine de Caunes. În 1998 fondează propria companie de teatru, La Compagnie du hanneton. Primul său spectacol, La Symphonie du hanneton, îmbină teatrul cu jongleria, acrobaţia, dansul, cântările lirice şi muzica. Spectacolul face turul lumii şi câştigă prestigiosul premiu Adami în 2005 cât şi patru premii Molières în 2006 (Spectacol de teatru public, Regie, Revelaţie teatrală şi Costume - realizate de mama lui, Victoria Chaplin Thierrée). Urmează încă două spectacole care îi confirmă statutul de prodige al spectacolului total, La Veillée des abysses în 2003 şi Au revoir parapluie, în 2007.
 
Toate cele 4 spectacole montate de James Thiérrée se joacă pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii, de la Sadlers Wells din Londra la Brooklyn Academy of Music din New York şi au parte de critici excelente. Raoul este cea mai recentă creaţie a sa, amestec de circ contemporan, muzică şi poezie. Spectacolul a debutat la Barbican Centre din Londra în octombrie 2009 şi a mai fost jucat la Maison de la Danse - Lyon, Théâtre de la Ville - Paris, UCLA - Los Angeles, Brooklyn Academy of Music - New York.
 
Spectacolul Raoul este adus la Bucureşti de Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti in parteneriat cu Orange România şi Samsung Mobile.
 
Biletele la spectacol se vând la 4 categorii de preţ, 33, 55, 88 şi 140 lei. Biletele sunt puse în vânzare în magazinele Orange şi în reţeaua Eventim, cât şi la casieria Teatrului Naţional Bucureşti.

De: James Thiérrée Regia: James Thiérrée Cu: James Thiérrée

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus