martie 2011
Festivalul Internaţional de film NexT, 2011
A mai rămas mai puţin de o lună până la începerea celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT, iar programul de anul acesta se arată mai consistent ca niciodată. NexT îşi aşteaptă spectatorii cu genuri diferite de filme şi cu feluri diferite de a face cinema, cu secţiuni surpriză şi programe speciale care împreună provoacă un halucinant roller-coaster al emoţiilor.
 
Competiţia de anul acesta cuprinde 26 de titluri, din cele 1000 înscrise, selecţionate de criticul de film Andrei Gorzo şi co-selecţionera sa din acest an, Irina Trocan, câştigătoarea concursului de critică iniţiat de NexT în 2010.
 
Despre competiţia NexT din acest an, directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, susţine că "va plăcea publicului mai mult decât oricare dintre competiţiile precedente de la NexT. Pe măsura ce vedeam filmele, constatam, minunându-ne noi inşine, cât de placut este ceea ce se conturează. La un moment dat am început chiar să căutam cu oarecare înfrigurare nişte filme mai incomode, astfel încât calupurile să nu fie ca nişte prăjiturile înghiţibile fără probleme. Am început să ne gândim la modalităţi de a le face mai puţin digerabile, dar aşa cum a ieşit, fără să fi existat vreo intenţie anume în acest sens, e cea mai plină de culoare şi cea mai antrenantă competiţie de până acum. Cu genuri pe care nu le-am mai avut: SF, filme cu submarine, cu câteva filme foarte frumoase despre relaţii de iubire, cu filme de epocă sau pseudo-documentare."
 
Din competiţia din acest an nu lipsesc scurtmetraje premiate, precum Deeper than Yesterday (r. Ariel Kleiman) câştigător al Kodak Discovery Award şi Petit Rail d'Or la Festivalul de la Cannes (Semaine de la Critique) şi Jury Prize in International Short Filmmaking la Sundance sau Baby (r. Daniel Mulloy), câştigător al Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj britanic la BIFA, despre care Andrei Gorzo declară că e "un film aproape imposibil de caracterizat, despre o scurtă întâlnire dintre un bărbat şi o femeie într-un oraş, în care lucrurile escaladează cu foarte mare viteză înspre intimitate, dar personajele celor doi sunt atât de neobişnuite şi bogate încât filmul e greu de rezumat în câteva cuvinte; tot ce pot să spun despre el pe scurt e că nu m-ar mira deloc să câştige marele premiu."
 
Printre favoritele lui Andrei Gorzo din acest an se numără Stardust (r. Nicolae Provost), "o demonstraţie despre cum, prin folosirea savantă a muzicii şi în general a sunetului, i se poate conferi unui colaj de imagini filmate mai mult sau mai puţin pe ascuns, pe străzi, în mall-uri, în baruri sau în restaurante, iluzia de film narativ clasic, în cazul de faţă de blockbuster de spionaj. Regizorul construieşte iluzia că personajele participă la o poveste cu spioni şi conspiraţii,, lucrează cu imaginaţia publicului, cu aşteptările noastre, ca acele imagini pe care le vedem să se lege conform unor scheme pe care noi le cunoaştem din filme. Stardust este un fals film hollywoodian de spionaj, cu apariţii din partea unor superstaruri ca Jack Nicholson, Dennis Hopper şi Jon Voight (despre care nu ştiu dacă au aflat vreodată că apar în acest film) şi e cu siguranţă un candidat serios la Premiul pentru sound design", susţine criticul de film.
 


Un alt film spectaculos din competiţia NexT este, după Andrei Gorzo, scurtmetrajul Yuri Lennon's Landing on Alpha 46 (r. Anthony Vouardoux) "un SF în toată puterea cuvântului, o reprezentare cât se poate de arătoasă a unei călătorii spaţiale, iar spectacolul impresionant în sine culminează cu un gag care nu are cum să nu smulgă aplauze întregii săli. Yuri Lennon's Landing on Alpha 46 e un candidat serios la Premiul Publicului, deşi are o concurenţă foarte consistentă din partea unor filme ca The Chronoscope (r. Andrew Legge), un pseudo-documentar despre o invenţie fictivă care ar fi schimbat istoria lumii, narat de Jeremy Irons, sau First Aid (r. Yarden Karmin), o farsă fermecătoare despre o serie de accidente compromiţătoare care i se intâmplă unui băiat atunci când, din nostalgie, dar şi din neastâmpăr sexual, decide să îşi viziteze pentru ultima oară o fostă iubită, chiar cu o zi înaintea nunţii sale cu o altă femeie." O altă recomandare a lui Andrei Gorzo şi totodată un film cu şanse la Premiul Publicului este North Atlantic (r. Bernardo Nascimento), bazat pe o poveste reală, "de un umanism pudic-sentimental care nu are cum să nu placă spectatorilor".

 
În competiţia NexT 2011 se regăsesc şi câteva filme româneşti printre care Adulter (r. Peter Kerek) admirabil regizat, după părerea criticului de film, Apele tac (r. Anca M. Dunga) selecţionat anul acesta la Berlinale şi Strung Love (r. Victor Dragomir) pentru care Andrei Gorzo garantează că va fi un alt favorit al publicului, "o comedie disco cu liceeni - gândiţi-vă la Grease cu John Travolta - dar plasată într-o şcoală profesională din România comunistă, în care băiatul bun şi băiatul rău îşi măsoară puterile de strungari pentru a o impresiona pe cosânzeana liceului. Ca reprezentare cinematografică a trecutului comunist, Strung Love reprezintă ceva nou, în sensul că, pentru prima dată (şi în mod evident), raportarea artistului la epocă (anii '80) se face exclusiv prin fetişizarea artifactelor acesteia (cântece, haine, lozinci etc.), în lipsa oricărei experienţe directe şi a oricărui parti-pris politic sau moral - fetişurile respective constituie aici recuzita insolită a unei comedii cu liceeni realizate după convenţii hollywoodiene! Dincolo de noutatea asta, e un film plin de farmec şi idei, cu ceva din spiritul scurtmetrajelor realizate în facultate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu", continuă directorul artistic al festivalului NexT.
 
Juriulcare va stabili câştigătorii celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT este alcătuit din Marian Masone (producătoare a Festivalului de Film de la New York), Marie Dubas (producătoare de film şi tutore în cadrul organizaţiei Nisi Masa pe proiectul European Short Pitch), Christian Guinot (membru fondator al Festivalului International de la Clermont-Ferrand şi în prezent membru al comitetului de selecţie natională, internaţională şi selecţioner al programelor speciale din cadrul festivalului), Anne Garber (producătoarea executivă a programului "KurzSchluss" al ZDF/Arte, program centrat pe tematica filmului de scurtmetraj) şi Dana Bunescu (editor şi sound designer, care a contribuit, printre altele, la realizarea lungmetrajelor Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (r. Andrei Ujică), Felicia, înainte de toate (r. Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf), Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu), Moartea domnului Lăzărescu (r. Cristi Puiu), Marele jaf comunist (r. Alexandru Solomon) şi, nu în ultimul rând, California Dreamin' (r. Cristian Nemescu), unde a semnat editarea de sunet).
 
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 6-10 aprilie 2011 la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu şi Mansarda Cărtureşti.
Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2011 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
Festivalul International de Film NexT beneficiază şi în acest an de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Parteneri: ICR, JTI, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Noumax, HBO, UPS, Corcova, Stella Artois, Mobila Dalin, Editura Trei, Ambasada Franţei, Institutul Francez, Coyote Café.
Susţinut de: UTV, Radio 21, Adevărul, Adevărul de Seară, Cocor Media Channel.
Parteneri media: Dilema Veche, Academia Caţavencu, Tabu, 24 FUN, Decât o Revistă, Oops Media.
Parteneri media online: Cinemagia, realitatea.net, voxpublica.ro, 24fun.ro, tabu.ro, veiozaarte.ro, filmreporter.ro, filmetari.com, CineFan.ro, metropotam.ro, feeder.ro, webcultura.ro.
Parteneri media NexT Kids: Minimax TV, Itsy Bitsy, Noriel Maxim.


Competiţia Festivalului Internaţional de Film Next 2011

 
1. Adultery / Adulter, regia Peter Kerek, România, 2010, 29'
2. Ask the Wind / Az Bad Beporsid / Întreabă vântul, regia Batin Ghobadi, Iran, 2009, 13'
3. Baby, regia Daniel Mulloy, Marea Britanie,2010, 25'
4. The Chronoscope / Cronoscopul, regia  Andrew Legge,  Irlanda, 2009, 20'
5. Clandestine Workshop / Talleres Clandestinos / Croitori Clandestini, regia Catalina Molina, Austria/Argentina 2010, 40'
6. Deeper Than Yesterday / La tot mai mare adâncime, regia Ariel Kleiman, Australia, 2009, 20'
7. Diane Wellington, regia Arnaud des Pallières, Franţa, 2010, 16'
8. The Drawer and the Crow / Le tiroir et le corbeau / Sertarul şi corbul, regia Frédérick  Tremblay, Canada, 2009, 14'
9. Elena, regia Yannick Muller, Franţa, 2010, 20'
10. First Aid / Ezra Rishona / Prim ajutor, regia Yarden Karmin, Israel, 2010, 16'
11. French Courvoisier, regia Valérie Mréjen, Franţa, 2009, 15'
12. The Fur / Der Pelz / Blana, regia Eva Thron, Germania, 2010, 16'30''
13. The Gentleman Takes His Leave / Az Ur Elkoszon / Domnul îşi ia rămas-bun, regia Laszlo Nemes, Tímea Várkonyi, Ungaria, 2010, 25'
14. The Great Race / La gran carrera / Marea cursă, regia Kote Camacho, Spania, 2010, 7'
15. Hair / Cheveu / Păr, regia Julien Hallard, Franţa, 2010, 18'
16. Heavyweight / Categoria grea, regia Olivia Căciuleanu, România, 2010, 13'
17. Helpless / Wú Yuán / În voia sorţii, regia Li Yang, China, 2010, 28'
18. The Lighthouse / Farat / Farul, regia Velislava Gospodinova, Bulgaria, 2009, 5'
19. North Atlantic / În Atlanticul de Nord, regia Bernardo Nascimento, Portugalia/Marea Britanie, 2010, 15'
20. The Runaway / La huida / Goana, regia Victor Carrey, Spania, 2010, 11'
21. Silent River /Apele tac, regia Anca M. Dunga, Germania/România, 2011, 28'
22. Snow Hides the Shade of Fig Trees / La neige cache l'ombre des figuiers / Zăpada ascunde umbrele smochinilor, regia Samer Najari, Canada, 2009, 21'
23. Stardust, regia Nicolas Provost, Belgia, 2010, 20'
24. Strung Love, regia Victor Dragomir, România, 2010, 21'
25. Sunset From a Rooftop / Apus văzut de pe terasă, regia Marinus Groothof, Olanda, 2009, 10'
26. Yuri Lennon's Landing On Alpha 46 /Yuri Lennon aterizează pe Alpha 46, regia, Anthony Vouardoux, Germania/Elveţia, 2010, 14'30''


Premiile Festivalului Internaţional de Film Next - Ediţia 2011


Trofeul NexT: 4000 Euro oferiţi de Institutul Cultural Român
Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie: 2000 de Euro oferiţi de Institutul Cultural Român
Premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai bună coloană sonoră: 2000 de Euro oferiţi de Institutul Cultural Român
Cel mai bun scurtmetraj românesc: 3500 Euro în servicii de post-producţie DI oferiţi de Abis Studio

Public

Premiile Spectatorilor Norocoşi: 10 x 5 cărţi oferite de Editura Trei / 5 x 2 bilete la cinema oferite de Cityplex
Premiul Juriului Tânăr Emile Cantillon: 1 loc în juriul tânăr Emile Cantillon al celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur pentru câştigătorul concursului de critică de film, acordat de Festivalul International al Filmului Francofon de la Namur.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus