mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 15:30, Cinemateca Eforie
6 scurtmetraje (3 din Moldova, 3 din România)
1. Coletul
Moldova, 2010, 16'
 
Regia: Silvia Mîrzenco; Scenariul: Silvia Mîrzenco, Mihai Poiată; Imaginea: Nicu Borş; Muzica: Victor Botnaru, Nicolae Gribincea; Cu: Victor Drumi, Alexandra Drumi, Sergiu Finiti, Pavel Mîrzenco, Silvia Mîrzenco
 
Într-o zi, Maria şi Teodor Vasilache primesc o înştiinţare. Au de luat un colet. Ei cred că e de la fiul plecat în străinătate şi Teodor ia bicicleta stricată de la vecin şi zboară în satul vecin. Acolo însă, se dovedeşte că a fost o confuzie şi Teodor trebuie să se întoarcă cu mâna goală. Ştiind câtă tristeţe i-ar provoca Mariei, hotărăşte totuşi să-i aducă un colet.
 
Silvia Mîrzenco a absolvit în 2010 cursurile Academiei de Arte, secţia Regie Film & TV. În prezent lucrează ca producător TV.
 
2. Cool Life
Moldova, 2010, 16'
 
Regia şi scenariul: Valentina Maior; Imaginea: Ion Borş; Cu: Mihai Curagău; Produs de: Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Moldova
 
Un bătrân de 70 de ani, care îşi aşteaptă fiul plecat la muncă peste hotare, se angajează ca paznic pe un şantier din dorinţa de a fugi de singurătate. Într-una din zile, văzând la televizor emisiunea despre paraşutism "Cool Life" şi impresionat peste măsură, este curios să afle ce înseamnă expresia "Cool Life". Când fiul său îi oferă traducerea, bătrânul cade pe gânduri - cum arată viaţa perfectă? Seamănă oare cu cea de pe ecran?
 
Silvia Maior s-a născut în 1981 şi a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Academia de Arte, secţia Regie Film & TV. Din filmografia sa fac parte scurtmetrajul documentar Katia (2007) şi clipul muzical Una furtiva lacrima (2008), parte a proiectului Una stupida lacrima, participant la Festivalul Internaţional de Film 7 Arte, în România, unde a şi primit Premiul Juriului. Scurtmetrajul Cool Life este parte a proiectului Migraţia, al Academiei de Artă din Moldova.


3. Balonul / The Ball
Moldova, 2010, 19'
 
Regia: Sergiu Ciorescu; Scenariul: Ştefan Babara; Imaginea: Sergiu Ciorescu, Marin Iliuţ; Muzica: Ion Suruceanu; Cu: Irina Verdeş, Traian Babara, Vlad Druc, Victor Roşca; Produs de: Academia de Arte, OWH TV Studio
 
După plecarea părinţilor la muncă peste hotare, o tânără rămâne acasă să-şi îngrijească bunicul bolnav. Deşi nu-i lipsesc şansele de a pleca şi ea, tânăra refuză categoric toate propunerile şi rămâne acasă, mulţumindu-se cu micile bucurii pe care le mai are.
 
Sergiu Ciorescu, regizor şi operator, a absolvit Academia de Arte, secţia Regie, Imagine Film & TV din Chişinău, în 2010. Filmele sale O vizită târzie, Fantezie feminină, Jocul, Când se aprinde lumina, Aparent, FAT, Balonul etc., au fost proiectate şi premiate în mai multe festivaluri de film din România şi Moldova. A participat la diferite cursuri şi stagii în domeniul cinematografiei şi televiziunii. Director de imagine la peste 50 de clipuri muzicale şi spoturi publicitare. Este operator imagine şi din 2011 este membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova.
 
Selecţii în festivaluri: Festivalul de Film Na Poti, Slovenia; Festivalul Internaţional de Film TofiFest, Polonia.
 
Website: http://www.ciofilm.com


4. Captivi de Crăciun / Stuck on Christmas
România, 2010, 39'
 
Regia: Iulia Rugină; Scenariul: Ana Agopian, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină; Imaginea: Ana Drăghici; Montajul: Maria Zaharia; Muzica: Mihai Dobre, Alex Pop; Cu: Mădălina Ghiţescu, Cristian Popa, Ozana Oancea, Bogdan Dumitrache, Emilia Dobrin, Cristian Cojocaru; Produs de: UNATC "I. L. Caragiale" Bucureşti
 
O gară mică în ajunul Crăciunului. Patru străini aşteaptă un tren care nu mai vine. Pe măsură ce orele trec, împart unul cu celălalt absurdul, speranţa, furia, deznădejdea. Pentru că, întâmplător, sunt captivi. Pentru că nu se ştie când se va termina. Şi pentru că e Crăciunul.
 
Selecţii în festivaluri: Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj Next (secţiunea Festival Friends), TIFF (competiţie - Romanian Days).
 
Iulia Rugină a absolvit cursurile UNATC "I.L. Caragiale" în 2006. Filmele sale studenţeşti Bună Cristina! Pa Cristina! şi Vineri în jur de 11 au fost proiectate şi premiate la mai multe festivaluri internaţionale, printre care cele de la Oberhausen, Clermont-Ferrand, Cottbus, München, Ludwigsburg, Bruxelles. În 2009, a realizat, cu sprijinul Festivalului de Film de la Sarajevo, scurtmetrajul Muzeul relaţiilor destrămate. Scenariile sale au fost dezvoltate în programe europene precum Sources 2, Nipkow Programm, Nisi Masa European Short Pitch, ScriptEast. A fost implicată în proiecte de teatru, dans (sound design), în organizarea de festivaluri de film şi în proiecte educaţionale, care au inclus workshopuri de film şi cursuri pentru amatori (Let's go digital!). A semnat adaptarea pentru teatru radiofonic după Bărbierul din Sevilla, nominalizată cea mai buna piesă de teatru radiofonic la Prix Europa 2008. În prezent, Iulia Rugină este preparator universitar la catedra de scenaristică a UNATC "I.L. Caragiale" şi îşi pregăteşte debutul în lungmetraj cu Breaking News.
 
Website: http://captivi-de-craciun.blogspot.com


5. Strung Love
România, 2010, 21'
 
Regia şi scenariul: Victor Dragomir; Imaginea: Radu Tancău; Coloana sonoră: Ioan Filip; Montajul: Roxana Maraloiu; Cu: Bogdan Marhodin, Olivia Niţă, Alexandru Potocean, Gabriel Costin, Ştefan Huluba, Alice Nicolae, Andrei Mateiu; Produs de: UNATC "I. L. Caragiale" Bucureşti
 
O comedie disco cu liceeni. Ca reprezentare cinematografică a trecutului comunist, Strung Love reprezintă ceva nou, în sensul că, pentru prima dată (şi în mod evident), raportarea artistului la epocă (anii '80) se face exclusiv prin fetişizarea artifactelor acesteia (cântece, haine, lozinci etc.), în lipsa oricărei experienţe directe şi a oricărui parti-pris politic sau moral - fetişurile respective constituie aici recuzita insolită a unei comedii cu liceeni realizate după convenţii hollywoodiene! Dincolo de noutatea asta, e un film plin de farmec şi idei. (Andrei Gorzo)
 
Mai 1984. Viorel - un "tocilar" de la clasa de lăcătuşerie a unui liceu industrial de provincie - se înscrie într-un concurs de producţie de nituri ca să câştige atenţia şi inima Ilenei - o colegă de la clasa de croitorie.
 
Premii: Marele Premiu, Premiul de sunet Andrei (Otto) Toncu, Premiul de Montaj, Premiul Criticii, Premiul de interpretare masculină, Premiul de scenografie în film românesc - CineMAiubit, 2010.
 
Victor Dragomir s-a născut în 1984 şi a studiat psihologia, apoi regia de film la UNATC "I. L. Caragiale". În 2007 a publicat romanul Chipul din cenuşă. Din filmografia sa mai fac parte scurtmetrajele: Nostalgia (2008), Furtuna (2008), Cumpărături de ultim moment (2009), Close Encounters of the Third Reich (2009) şi Fotografia (2010) - care a obţinut o menţiune specială la Festivalul Internaţional de la Gijon, Spania.


6. 15 iulie / 15 July
România, 2011, 12'
 
Regia: Cristian Iftime; Scenariul: Anca Buja, Cristian Iftime; Imaginea: George Chiper-Lillemark; Montajul: Dragos Dulea; Cu: Lorena Zăbrăuţanu, Adrian Titieni, Coca Bloos, Lucian Iftime; Produs de: UNATC "I. L. Caragiale" Bucureşti
 
O după-amiază în familie: tatăl repară baia, bunica se uită la TV, ginerele vrea să plece, iar fiica este prinsă la mijloc. 15 iulie tratează lipsa de comunicare dintre generaţii şi faptul că azi ne acordăm din ce în ce mai puţin timp să o remediem. "Te iubesc atâta timp cât asta nu-mi strică planurile", cam asta par să-şi spună cele patru personaje în iureşul de vorbe fără sens pe care şi le rostesc unii altora. (Cristi Iftime)
 
Bianca e în trecere prin oraşul natal împreună cu prietenul ei. În drum spre mama, care-i aşteaptă la masă, ea încearcă să îndeplinească obligaţia de a-şi vedea tatăl.
 
Cristi Iftime, regizor şi scenarist, este absolvent al Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi al Facultăţii de Film, din cadrul UNATC "I. L. Caragiale" Bucureşti. Din filmografia sa fac parte scurtmetrajele Tu plus eu (2007), Patru instrumente (documentar, 2008), Timi (2009). A fost asistent de regie la Poliţist, adjectiv al lui Corneliu Porumboiu. Cel mai recent scurtmetraj al său - 15 iulie a fost selecţionat în competiţia de scurtmetraje a Festivalului de Film de la Berlin, 2010.
 


Ora 18:30, Cinemateca Eforie
Poll / The Poll Diaries
Germania / Austria / Estonia, 2010, 129', dramă
 
Regia şi scenariul: Chris Kraus, inspirat de memoriile Odei Schaefer
Imaginea: Daniela Knapp
Montajul: Uta Schmidt
Muzica: Annette Focks
Cu: Paula Beer, Edgar Selge, Tambet Tuisk, Jeanette Hain, Richy Müller
Distribuit de: Bavaria Film International
 
În munca mea încerc să descopăr cum se mai poate regăsi cineva, în ciuda opoziţiilor din partea mediului social. (Chris Kraus)
 
Iunie 1914. Tânăra Oda von Siering, în vârstă de 14 ani, se întoarce la Poll, reşedinţa familiei, pe coasta Mării Baltice, regiune împărţită între germani, ruşi şi estonieni. Mama Odei murise la Berlin, iar Oda îi aduce rămăşiţele acasă. Aici o aşteaptă tatăl ei, Ebbon, un om de ştiinţă frustrat, mătuşa Milla şi alţi membri ai familiei sale de aristocraţi germani, care se agaţă de privilegii într-o lume aflată la limita dezastrului. Oda găseşte pe moşie un anarhist estonian rănit. Îl ajută să se ascundă şi, îngrijindu-l, se îndrăgosteşte de el, conştientă fiind însă de posibilele consecinţe ale faptelor ei.
 
Înainte să studieze regia de film, Chris Kraus a lucrat ca jurnalist. A devenit cunoscut mai întâi ca scenarist pentru filme precum Prélude (1992, r: Fillipos Tsitos), Der Einstein des Sex (1999, r: Rosa von Praunheim), Bundle of Joy (2000, r: Detlev Buck), Basta - Rotwein oder Totsein/C(R)ook (2004, r: Pepe Danquart). În 2002 publică romanul Scherbentanz (Shattered Glass), după care realizată şi o ecranizare, în acelaşi an, distinsă cu premiul pentru cea mai bună regie, respectiv cea mai bună actriţă, la Premiile Filmului Bavarez. În 2006, regizează filmul Vier Minuten (Four Minutes), unul dintre cele mai de succes şi premiate filme germane ale ultimilor ani.
 
Premii:
Premiul Special al juriului şi Premiul pentru cea mai bună muzică - Festivalul Internaţional de Film de la Roma, 2010; Cel mai bun regizor - Festivalul de Film Black Nights de la Tallinn, 2010; Cel mai bun actor, cea mai buna actriţă debutantă, cea mai bună scenografie - Premiile Filmului Bavarez, 2010.
 
Website: http://www.poll-derfilm.de



Ora 21:00, Cinemateca Eforie
Iztochni piesi / Jocuri din Est / Eastern Plays
Bulgaria / Suedia, 2009, 83', dramă
 
Regia şi scenariul: Kamen Kalev
Imaginea: Julian Atanassov
Montajul: Kamen Kalev, Stefan Piryov
Muzica: Jean-Paul Wall
Cu: Christo Christov, Ovanes Torosian, Saadet Aksoy
Distribuit de: Memento Films International
 
Nu avem exerciţiul toleranţei. Dimpotrivă, oamenii risipesc cantităţi enorme de energie pentru a-şi construi ziduri. Mă fascinează momentul în care graniţele dispar şi culturi diferite se întâlnesc. Acest lucru aduce întotdeauna bucurie, deschide şi îmbogăţeşte conştiinţa umană. (Kamen Kalev)
 
Doi fraţi care pierduseră orice legătură se reîntâlnesc cu ocazia unei confruntări rasiale care îi plasează de părţi diferite ale baricadei: Georgi este un participant activ la violenţe ca proaspăt membru al unei grupări neo-naziste, Itso este martor ocular şi intervine pentru a salva familia turcă. Georgi, căruia i se cere acum implicare în evenimente mai de amploare, începe să-şi pună întrebări asupra apartenenţei la mişcare, iar Itso se întreabă dacă frumoasa turcoaică pe care o salvase nu l-ar putea face fericit. Doar regăsindu-se unul pe celălalt, cei doi fraţi îşi vor putea da seama ce-şi doresc de la viaţă.
 
Kamen Kalev s-a născut în Burgas, în 1985. A absolvit Şcoala de Film La Fémis din Paris, în 2002. Primele sale scurtmetraje, Orpheus şi Maltonius Olbren, au fost prezente şi premiate în multe festivaluri - Berlin, Clermont-Ferrand, New York, Locarno, Stockholm etc. Cu scurtmetrajul Get the Rabbit Back intră în competiţie la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005. Doi ani mai târziu, cu scurtmetrajul Rabbit Troubles este din nou selectat la Cannes în La Semaine de la Critique. În paralel a realizat numeroase reclame şi videoclipuri. Jocuri din Est reprezintă debutul său în lungmetraj. Acesta a avut premiera internaţională tot la Cannes, în 2009, în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, fiind nominalizat la premiul Caméra d'Or. Povestea este inspirată din viaţa lui Christo Christov, un vechi prieten de-al regizorului (pe care de altfel l-a şi distribuit în rolul lui Itso), care a decedat într-un accident chiar cu câteva zile înainte de încheierea filmărilor.
 
Premii:
Premiul Juriului de Tineret - Festivalul de Film Golden Orange, Antalya, 2009; Cel mai bun film de debut - Festivalul de Film de la Varşovia, 2009; Cel mai bun regizor, cel mai bun actor - Festivalul Internaţional de Film de la Tokio, 2009; Premiul Special al Juriului - Festivalul de Film de la Estoril, 2009; Premiul CEI pentru contribuţii extraordinare în cinematografie în Europa Centrală şi de Est - Festivalul de Film de la Trieste, 2009; Marele Premiu al Juriului - Festivalul de Film din Angers, 2010; Cel mai bun film european - Festivalul de Film din Mons, Belgia, 2010; Cel mai bun regizor, cel mai bun actor, Premiul Juriului Ecumenic - Festivalul de Film de la Bratislava, 2010; Marele Premiu, Premiul CICAE - Festivalul Internaţional de Film din Vilnius, 2010; Cel mai bun regizor - Festivalul Internaţional de Film din Las Palmas de Gran Canaria, 2010; Menţiune Specială a Juriului, Premiul Kodak - Festivalul Internaţional de Film de la Sofia, 2010; Marele Premiu al Juriului - Festivalul Internaţional de Film Cinemanila, 2010.
 
Website: http://www.easternplays.com
 

 



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus