martie 2011
Festivalul internaţional de chitară, Bucureşti, 2011
Muzica spaniolă şi tango-ul - vedetele Festivalului Internaţional de Chitară. Aşa cum era de aşteptat, în cadrul festivalului dedicat chitarei clasice (spaniole) de la Sala Radio, muzica originară din Peninsula Iberică este nelipsită.
 
De la Asturia la Buenos Aires sau de la Castilia la Cordoba, pe ritmuri de rumba sau tango, recitalurile de la Sala Radio vă poartă, în acorduri de chitară, pe tărâmuri însorite.

În cadrul Festivalului Internaţional de Chitară ce are loc în perioada 16 - 23 martie  2011 la Sala Radio au fost pregătite patru seri speciale de recitaluri susţinute de maeştrii chitarei din ţară şi de peste hotare.

Primul din această serie va avea loc joi, 17 martie 2011, de la ora 19.00, şi va fi susţinut de apreciatul chitarist spaniol Ricardo Gallén. Programul serii cuprinde un pot-pourri cultural format din Asturias (Leyenda) de I. Albéniz (Spania), Trei piese spaniole de J. Rodrigo (Argentina), Sonata lui L. Brouwer (Cuba), Introducere şi capriccio, op.23 de G. Regondi (Italia) şi completat de Suita în do minor, BWV 997 de J.S.Bach.
 
Recital organizat cu sprijinul Institutului Cervantes din Bucureşti.
 
Sâmbătă, 19 martie 2011, de la ora 19.00, este rândul chitariştilor Stan Zamfirescu şi Costin Soare să poarte publicul într-o călătorie muzicală din Balcani până în Scoţia, pe ritmurile valsului şi al mazurcii lui Chopin, dar şi al tango-ului argentinian. Cei doi solişti - Zamfirescu şi Soare, cel din urmă acompaniat de Ion Bogdan Ştefănescu la flaut, - propun publicului un program variat ce cuprinde, printre altele, Dor de casă şi Un vis în pădure de A.B. Mangore, Şase miniaturi balcanice de D. Bogdanovic, Carnaval la Veneţia de F. Tarrega, Sonata în la major, KV 331 de W.A. Mozart şi Istoria Tango-ului de A. Piazzolla.
 
Şase artişti de excepţie vor urca duminică, 20 martie 2011, ora 19.00, pe scena Sălii Radio, pentru a susţine un recital mai puţin obişnuit, compus din două părţi foarte diferite. În prima parte a serii, chitaristul Bogdan Mihăilescu va oferi publicului pe Sir John Smith, lui Almaine de I.J. Dowloand, Melodii castiliene de R. Sainz de la Maza, Capriciu 24 de N. Paganini şi Fantezia Carioca de S. Assad.

În partea a doua, formaţia Imago Mundi aduce publicului, precum Şeherezada în 1001 de Nopţi, farmecul ţărilor orientale prin compoziţiile lui Dimitrie Cantemir şi ale lui Hamamizâde Ismail Dede Efendi, precum şi cântece tradiţionale româneşti - Dans trac, Geampara, Dobrogeana, Cântec de leagăn.
 
Ultimul recital din cadrul Festivalului va avea loc marţi, 22 martie 2011, de la ora 19.00 şi îi va avea drept protagonişti pe membrii Trio Zamfirescu. Georgeta, Ionuţ şi Stan Zamfirescu vor adapta Concertul în la minor al lui Antonio Vivaldi pentru chitară. Programul mai cuprinde şi Introducere şi Fandango de Luigi Boccerini, Carmen de Georges Bizet, Cordoba de Isaac Albeniz, Milonga şi rumba de Helena Poplijanova, Morea (aranjament) de Gipsy Kings, Nopţi în Boemia (aranjament) de A de los Rios şi Libertango (aranjament) de Astor Piazzolla.
 
Programul complet al Festivalului Internaţional de Chitară poate fi găsit pe site-ul orchestre.srr.ro.
 
Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio (Str. Gral Berthelot nr. 60 - 64) şi în reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus