Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Premiile Gopo 2011

Ion Besoiu - Premiul Gopo 2011 pentru Întreaga Carieră


Comunicat de presă

martie 2011
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Unul dintre cei mai apreciaţi actori români ai ultimelor decenii, Ion Besoiu, va fi recompensat cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a cincea ediţii a Galei Premiilor Gopo, programate pe 28 martie 2011 la Bucureşti. Unul dintre cele mai importante trofee din palmaresul Premiilor, acesta a fost acordat la ediţiile precedente altor trei actori emblematici pentru filmul românesc: Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.

Născut pe 11 martie 1931 la Sibiu, Ion Besoiu a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Muzică din oraşul natal. Are o carieră impresionantă, ce se desfăşoară pe parcursul a peste 50 de ani, perioadă în care a încântat publicul cu roluri memorabile în peste 100 de producţii cinematografice şi TV precum şi în piese de teatru.


Printre titlurile care l-au propulsat pe Ion Besoiu în rândul celor mai talentaţi şi iubiţi actori români ai generaţiei sale se numără Furtuna (r. Andrei Blaier, Sinişa Ivetici); Neamul Şoimăreştilor (r. Mircea Drăgan); Haiducii (r. Dinu Cocea); Răscoala (r. Mircea Mureşan), recompensat la Cannes în 1966 cu Premiul pentru Debut; Mihai Viteazul (r. Sergiu Nicolaescu); Ciprian Porumbescu (r. Gheorghe Vitanidis), sau celebra serie Toate pânzele sus (r. Mircea Mureşan), în care are ca parteneri actori precum Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Cariera lui Ion Besoiu în film cuprinde colaborări cu regizori importanţi, precum Mircea Mureşan, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Mircea Daneliuc sau Gheorghe Vitanidis. Talentul şi devotamentul marelui actor au fost răsplătite de-a lungul timpului cu un Premiu de Excelenţă al Cinematografiei Române (2002), precum şi cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate. De asemenea, în 2001, Ion Besoiu a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu.

Printre cele mai recente producţii în care Ion Besoiu poate fi văzut se numără debutul regizoral al lui Fanny Ardant, Cedres et sang, în care joacă alături de Olga Tudorache, dar şi controversata peliculă a lui Bobby Păunescu, Francesca.

De asemenea, spectatorii români se îl vor putea revedea pe actor în mult aşteptatul film regizat de Cătălin Mitulescu, Loverboy, aflat, în prezent, în post-producţie.

Selecţie filmografie

Loverboy (2011. R. Cătălin Mitulescu)
Omega Rose (2011, R. George Dorobanţu)
Cendres et sang / Cenuşă şi sânge (2009, R. Fanny Ardant)
Această lehamite (1994, R. Mircea Daneliuc)
Polul Sud (1991, R. Radu Nicoară)
Kilometrul 36 (1989. R. Anghel Mora)
Mircea (1989, R. Sergiu Nicolaescu)
Liliacul înfloreşte a doua oară (1988, R. Cristina Nichitus)
Francois Villon, poetul vagabond (1987, R. Sergiu Nicolaescu )
Toate pînzele sus! - Întâlnire în Atlantic (1987. R. Mircea Mureşan)
Toate pînzele sus! - Misterele mărilor (1987, R. Mircea Mureşan)
Toate pînzele sus! - Secretul epavei (1987, R. Mircea Mureşan)
Totul se plăteşte (1986, R. Mircea Moldovan)
Colierul de turcoaze (1985, R. Gheorghe Vitanidis)
Racolarea (1985, R. Mircea George Cornea)
Secretul lui Nemesis (1985, R. Geo Saizescu)
Ziua "Z" (1985, R. Sergiu Nicolaescu)
Horea (1984, R. Mircea Mureşan)
Misterele Bucureştilor (1983, R. Doru Năstase)
Viraj periculos (1983, R. Sergiu Nicolaescu)
Mult mai de preţ e iubirea (1982, R. Dan Marcoci)
Convoiul (1981, R. Mircea Moldovan)
Un echipaj pentru Singapore (1981, R. Nicu Stan)
Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii (1980, R. Mircea Mureşan)
Capcana mercenarilor (1980, R. Sergiu Nicolaescu)
Drumul oaselor (1980, R. Doru Năstase)
La răscrucea marilor furtuni (1980, R. Mircea Moldovan)
Ultima noapte de dragoste (1980, R. Sergiu Nicolaescu)
Mihail, câine de circ (1979, R. Sergiu Nicolaescu )
Cianura şi picătura de ploaie (1978, R. Manole Marcus)
Împuşcături sub clar de lună (1977, R. Mircea Mureşan)
Toate pînzele sus! (1977, R. Mircea Mureşan)
Actorul şi sălbaticii (1975, R. Manole Marcus)
Nemuritorii (1974, R. Sergiu Nicolaescu)
Un comisar acuză (1974, R. Sergiu Nicolaescu)
Păcală (1974, R. Geo Saizescu)
Un comisar acuză (1974, R. Sergiu Nicolaescu)
Dimitrie Cantemir (1973, R. Gheorghe Vitanidis)
Ultimul cartuş (1973, R. Sergiu Nicolaescu)
Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1972, R. Sergiu Nicolaescu)
Bariera (1972, R. Mircea Muresan)
Ciprian Porumbescu (1972, R.Gheorghe Vitanidis)
Printre colinele verzi (1971, R. Nicolae Breban)
Mihai Viteazul (1970, R. Sergiu Nicolaescu)
Haiducii (1966, R. Dinu Cocea)
Şah la rege (1965, R. Haralambie Boros)
Neamul Şoimăreştilor (1965, R. Mircea Drăgan)
Răscoala (1965, R. Mircea Mureşan)
Camera alba (1964, R.Virgil Calotescu)
Cartierul veseliei (1964, R. Manole Marcus)
Partea ta de vină (1963, R.Mircea Muresan)
Tudor (1963, R. Lucian Bratu) - Cap. Zoican
Setea (1961, R. Mircea Dragan)
Furtuna (1960, R. Andrei Blaier, Sinişa Ivetici)

Cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 28 martie 2011 şi va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema, începând cu ora 19:00 (covorul roşu), iar românii de pretutindeni o vor putea urmări înregistrat la ProTV Internaţional, pe 30 şi 31 martie, de la ora 20:30. Gala va putea fi urmărită şi online, pe www.premiilegopo.ro şi www.procinema.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel, situată în inima Capitalei - începând de la aceeaşi oră cu transmisiunea ProCinema.

Peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti sunt invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care Gala Premiilor Gopo a demarat din 2011 un parteneriat extrem de important.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Babel Communications.

Parteneri: Crystal Palace Ballrooms, The Ark, România Film
Sponsori: Dacia, Apa Nova Bucureşti, Domeniile Sâmbureşti, Aqua Carpatica, Santal, Aperol, MAC Cosmetics
Servicii profesionale asigurate de: PricewaterhouseCoopers
Partener de promovare: Cocor Media Channel
Partener media principal: ProCinema
Parteneri media: MTV, Music Fm, The ONE, Gândul.info, Mediafax.ro



 Toate articolele despre Premiile Gopo 2011


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Uneori câştigi, alteori pierzi - Premiile Gopo, 2011, Doina Giurgiu
 În culise la Premiile Gopo, 2011, Răzvan Penescu
 Eu când vreau să fluier, fluier - Marele câştigător la Gala Premiilor Gopo, 2011, Comunicat de presă
 Nominalizări la Premiile Gopo, 2011, Comunicat de presă
 4 zile până la Gala Premiilor Gopo 2011, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Premiile Gopo 2011


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la cronici@liternet.ro. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE




CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer