martie 2011
Pianul călător, 2011

Horia Mihail a susţinut pe 1 aprilie 2011, la Sala Thalia din Sibiu, primul recital al turneului Pianul Călător - Pe urmele lui Franz Liszt. Spectatorii, unii veniţi special din alte oraşe pentru a-l asculta, au aplaudat, au ovaţionat, iar pianistul s-a simţit ca un megastar: "Am avut mari emoţii. Este primul recital solo pe care îl fac. M-am simţit foarte bine, întotdeauna mă simt bine la Sibiu pentru că publicul este unul foarte cald. Am fost încântat de reacţiile spectatorilor. Sper să fie reacţii cel puţin la fel de bune şi în celelalte 11 oraşe prin care voi trece", a spus Horia Mihail la sfârşitul recitalului.

Horia Mihail a prezentat în primă audiţie un program de 80 de minute alcătuit în exclusivitate din muzica lui Liszt: "În această seară am distrus o idee preconcepută pe care o aveam: că nu voi interpreta niciodată un program doar cu muzica lui Liszt. Iată că am reuşit şi mă simt foarte bine. Acum, după ce l-am cântat pentru prima dată în faţa oamenilor, îmi dau seama că este un program foarte lung şi solicitant. Dar unul care sigur este pe gustul publicului. Abia aştept să văd reacţiile celor de acasă."

Horia Mihail va susţine următorul recital duminică, 3 aprilie 2011, la Braşov, în oraşul natal.

Urmând exemplul compozitorul maghiar care între anii 1846 şi 1847 susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot, în 5 din cele 12 oraşe în care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri, va avea alături un pian calator. Primele 7 concerte ale turneului vor anunţa cea de a doua parte a proiectului, cea a pianului itinerant.

Pianul va călători alături de pianistul Horia Mihail în oraşe care nu dispun la această dată de un instrument performant pentru concerte: Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni şi Mediaş.

Primul recital al turneului a avut loc la Sala Thalia din Sibiu, vineri,1 aprilie 2011, iar recitalul care marchează plecarea unui pian de concert spre o destinaţia finală, Mediaş, va avea loc în capitală, la Sala Radio pe 15 aprilie 2011.

La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie 2011, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune.

Mediaşul este un oraş important din judeţul Sibiu, cu un centru istoric de o frumuseţe aparte. Alegerea acestuia ca beneficiar al acţiunii noastre se datorează în primul rând faptului că în Mediaş există foarte mulţi iubitori de artă, un număr impresionant de melomani. La ultimul concert al formaţiei Romanian Piano Trio în cadrul turneului MusicON (organizat tot de Asociaţia Culturală Accendo) au participat peste 600 de spectatori.

Turneul din acest an nu este o acţiune singulară. Este în intenţia noastră să reuşim să dotăm cât mai multe săli de concert cu instrumente performante... "Este un proiect care are susţinerea Radio România pentru cel puţin 3 ediţii aşa că va fi şi "Pianul Călător II" şi cu siguranţă "Pianul Călător III" în 2013. Este o experienţă nouă, turnee am făcut, recitaluri solo am făcut, concerte solo am făcut, foarte multe, însă un astfel de turneu este o premieră pentru mine, categoric există un alt gen de emoţie.", declară Horia Mihail.

Programul turneului va cuprinde în exclusivitate muzică scrisă de Franz Liszt, iar oraşele prin care va trece sunt Sibiu - 1 aprilie 2011, Braşov - 3 aprilie 2011, Cluj-Napoca - 4 aprilie 2011, Baia Mare - 7 aprilie 2011, Târgu Mureş - 10 aprilie 2011, Iaşi - 12 aprilie 2011, Bucureşti - 15 aprilie 2011, Hunedoara - 17 aprilie 2011, Deva - 18 aprilie 2011, Alba Iulia - 19 aprilie 2011, Dumbrăveni - 20 aprilie 2011, Mediaş - 21 aprilie 2011.

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo
Partener oficial: Porsche Romania
Sponsori: Romgaz, JTI, BCR, Denmark Design
Coproducător: TVR Cultural
Parteneri: Radio România Regional, Noeland şi Orchestrele şi Corurile Radio.
Parteneri media: Antena 3, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Adevărul, Dilema veche, Şapte seri, România liberă, Observator cultural, Artmark, Jurnalul Naţional, Liternet.ro, ArtAct Magazine, Agenţia de carte
Parteneri culturali: Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica Braşov, Centrul Cultural Reduta Braşov, Filarmonica "Transilvania" Cluj-Napoca, Academia de Muzică "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca, Liceul de Artă Baia Mare, Filarmonica de Stat Târgu Mures, Filarmonica de Stat, Filarmonica "Moldova" Iasi, Muzeul Castelul Corvinilor, Casa de Cultură Deva, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Catedrala Armenească Dumbrăveni, Institutul Naţional pentru Dezvoltare Integrată a Ariilor Protejate din România, Fundaţia Armenească Dumbrăveni, Fundaţia Lohan, Primăria Mediaş, Asociaţia "St. L. Roth"
Eveniment recomandat de Radio România
Contacte:
Oltea Şerban-Pârâu, 0744.535.089, [email protected]
Horia Mihail, 0754051670, [email protected]


Cu: Horia Mihail

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus