martie 2011
Şapte filme vor concura anul acesta pentru trofeul Bucureşti IFF. Toate titlurile sunt prezentate în premieră absolută în România, iar 90% dintre ele reprezintă debuturi în lung-metraj. Directorul artistic al festivalului, Andrei Creţulescu, a definitivat vineri lista de filme din competiţie - din eclectica selecţie nu lipsesc câteva dintre cele mai titrate titluri ale anului cinematografic 2010: Winter's Bone, Exit through the Gift Shop sau Animal Kingdom. Iată lista completă:
 
Abel - debutul în regie al actorului mexican Diego Luna (devenit celebru cu rolul din filmul lui Alfonso Cuaron, Y tu mama tambien) este povestea unui băieţel foarte special care, estompând graniţa dintre realitate şi fantezie, preia, în absenţa tatălui său, responsabilităţile de cap al familiei; filmul a fost lansat la Sundance 2010 şi a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2010.
 
Animal Kingdom - primul film al australianului David Michod (de asemenea autor al scenariului) analizează lupta surdă dintre un clan matriarhal de infractori şi poliţia din Melbourne; filmul a primit Marele Premiu al Juriului la Sundance 2010, iar Jacki Weaver care, în rolul şefei clanului de mai sus, a transformat-o pe Lady Macbeth într-un soi de Albă ca Zăpada, a fost nominalizată la Premiile Oscar 2011 şi Globul de Aur 2011 pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.
 
Beyond - debutul în regie al celebrei actriţe Pernilla August este o dramă de familie emoţionant /viscerală ale cărei capete de afiş sunt doi dintre cei mai iubiţi actori suedezi ai momentului: Noomi Rapace (alias Lisbeth Salander, eroina trilogiei Millennium) şi soţul ei, Ola Rapace; filmul a câştigat premiul secţiunii Settimana de la Critica a Festivalului Internaţional de film Veneţia, 2010.
 
Exit through the Gift Shop - debutul în regie al legendarului artist grafician stradal Banksy expune fără mănuşi, dar cu extrem de mult umor şi ironie, viaţa din spatele marilor lansări şi expoziţii de artă, dovedind încă o data că talentul şi celebritatea nu au nimic în comun; considerat de mulţi drept un film de ficţiune excelent deghizat în documentar, opusul lui Banksy a fost nominalizat la premiul Premiile Oscar 2010 pentru Cel mai bun documentar.


Four Lions - primul film de cinema al britanicului Chris Morris (devenit actor cult în urma rolurilor din serialele The Brass Eye şi The IT Crowd) oferă o perspectivă cu totul nouă asupra unui subiect fierbinte - ideologia terorismului musulman, prezentată din interior şi în notă comic / absurdă; lansată la Sundance în 2010, această satiră ultra-deranjantă a primit premiul BAFTA 2011 pentru Cel mai bun debut.
 
Meek's Cutoff - regizat de o cunoştinţă mai veche a Bucureşti IFF, Kelly Reichardt (anteriorul său film, Wendy and Lucy, a fost selecţionat în competiţia din 2009 a festivalului), este un percutant eseu despre rasism şi intoleranţă, fixat într-o epocă în care aceste noţiuni nici măcar nu existau ca atare - America secolului XIX; filmul a fost prezentat în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de film Veneţia, 2010.
 
Winter's Bone - cel de-al doilea lung-metraj al Debrei Granik (primul ei film, Down to the Bone, a primit premiul FIPRESCI la Veneţia 2004) a fost caracterizat de Andrei Creţulescu drept "un corespondent cinematografic al curentului alt. country - pe un libret shakespearian"; filmul a primit Marele Premiu al Juriului şi Premiul pentru scenariu la Sundance 2010 şi a fost de patru ori nominalizat la Premiile Oscar 2011.

 
Juriul din acest an al Festivalului International de Film Bucureşti este compus din cineastul român Radu Gabrea (preşedinte); Necati Sonmez, documentarist de succes debutat în regie cu filmul Theo's Gaze şi curator al festivalului Zilele documentarului de la Istanbul; Umberto Rossi, critic de film şi cercetător, director al website-ului cinemaeteatro.com şi autor al unei serii de eseuri despre cinematografia din Georgia, Iran, Ungaria şi Israel; şi last but not least, Marian Crişan, regizor premiat cu Palme d'Or pentru scurtmetrajul Megatron (2008) şi nominalizat anul acesta la 4 statuete Gopo (Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu şi Cel mai bun debut) pentru Morgen.
 
"Şi anul acesta, ca în fiecare an, Festivalul Internaţional de Film Bucureşti 2011 aduce un juriu alcătuit din somităţi ale cinematografiei recunoscute pe plan mondial, a căror prezenţă alături de noi ne onorează. Sunt extrem de mulţumită că reuşim să provocăm astfel întâlnirea în acelaşi juriu a două generaţii diferite de regizori, maestrul Radu Gabrea şi tânărul Marian Crişan. Sunt mândră în egală măsură atât de juriul criticii, cât şi de faptul că am reuşit să aduc la festival doi mari regizori, Andrei Konchalovsky şi Danis Tanovic, pentru minunatul public cinefil din România", a declarat Dana Dimitriu, director al festivalului.
 
Cea de-a 7-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti are loc în perioada 11-17 aprilie 2011 la Cinema Studio, NCRR şi Sala Elvira Popescu. Lista completă a filmelor prezentate în afara competiţiei va fi făcută publică pe 4 aprilie 2011.

Eveniment susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei.
 
Parteneri media: TVR, 24 FUN, Radio Guerrilla, Evenimentul zilei, Capital, România liberă, Ring, Agerpres, Zoom TV, www.cinemagia.ro, www.hbo.ro, www.liternet.ro, www.cinefan.ro, www.port.ro, www.filmreporter, www.metropotam.ro; www.realitatea.net, www.voxpublica.ro, www.filmetari.com, www.neaparat.ro; www.cinemarx.ro, www.calendarevenimente.ro.
 
Pentru mai multe informaţii puteţi accesa website-ul festivalului: www.b-est.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus