aprilie 2011
Pianul călător, 2011
Horia Mihail şi Pianul Călător au susţinut primele două recitaluri din cadrul turneului la Hunedoara şi la Deva. După un drum de 8 ore şi 500 de km de la Bucureşti la Hunedoara, Pianul Călător, pianistul, acordorul şi o echipă de şase oameni care manipulează instrumentul, s-au oprit la Castelul Corvinilor. Deşi în Sala Cavalerilor din castel, locul în care a avut loc primul recital, erau maximum 12 grade, cele două vedete s-au încălzit cântând împreună. Un debut de bun augur, aprecia pianistul la finalul concertului.
"Cred că a fost un recital bun. Mai ales că acest castel este un cadru perfect pentru o primă întâlnire între muzician şi instrument. Luna plină, de asemenea a contribuit la crearea unei atmosfere speciale ca cea care a fost la acest prim recital. Este o nouă etapă a turneului Pianul Călător, o etapă care, după cum am observat astăzi, are toate premisele să se încheie foarte bine."
 
După primul recital, pianul a fost urcat în maşină şi a plecat către următoarea oprire. Cel de-al doilea recital din turneul Pianul Călător a avut loc pe 18 aprilie 2011 la Casa de Cultură din Deva. După ce a cântat o oră şi 20 de minute din muzica lui Liszt, pianistul a fost chemat de patru ori în scenă, a primit buchete cu flori şi a fost ovaţionat de sute de spectatori.
"Eram destul de circumspect cu privire la numărul de spectatori din această seară, iată că au venit foarte mulţi. Am fost plăcut surprins atât de numărul mare de melomani, cât şi de căldura cu care am fost primit. Şi eu, şi Pianul Călător ne-am simţit excelent" a spus Horia Mihail.
 
Pianul şi pianistul îşi continuă drumul spre Mediaş, destinaţia finală, unde va fi încredinţat de Societatea Română de Radiodifuziune comunităţii locale pentru o perioadă de 3 ani. Până atunci, Pianul Călător va mai poposi şi va încânta publicul din alte două oraşe - Alba Iulia, pe 19 aprilie 2011, şi Dumbrăveni, pe 20 aprilie 2011.
 
Turneul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, în 12 oraşe din ţară între 1 şi 21 aprilie 2011, marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi este realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între  anii 1846 şi 1847 în ţările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot.
 
Ultimele recitaluri au loc marţi, 19 aprilie 2011, la Alba Iulia, la Dumbrăveni pe 20 aprilie 2011 şi la Mediaş pe 21 aprilie 2011.
"Până acum a fost un turneu interesant. Nu ştiam la ce să mă aştept, deoarece este primul turneu în România în care călătoresc singur, însă am fost primit în fiecare oraş cu multă bucurie şi mult entuziasm, publicul a fost numeros de fiecare dată. Iar din punctul de vedere a ceea ce s-a întâmplat pe scenă am simţit un crescendo de la un concert la altul" a declarat Horia Mihail - solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.
 
Proiectul "Pianul călător", iniţiat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, nu va rămâne un eveniment singular. El se bucură de susţinerea Societăţii Române de Radiodifuziune şi pentru următorii doi ani. "Este în intenţia noastră să reuşim să dotăm cât mai multe săli de concert cu instrumente performante. Dorim să valorificăm într-un mod cât mai semnificativ şi mai vizibil aceste piane." - Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef Radio România Cultural şi director artistic Orchestrele şi Corurile Radio.
 
La lansarea proiectului, Preşedintele Director General al Radio România, Andras Istvan Demeter a vorbit despre importanţa proiectului: "Rolurile principale în această ecuaţie aparţin unor extraordinari artişti care au, pe lângă talent si har, şi iniţiative fezabile, simple, nu imposibil de susţinut. O iniţiativă prin care se poate demonstra că, atunci când există valoare şi talent, atunci nu există obstacole care să împiedice acest talent să circule. Acest proiect vine să dovedească faptul că, indiferent ce s-ar întâmpla din punct de vedere politic, social, la începutul mileniului trei cultura, arta, în cazul nostru arta interpretativă se poate afla într-o continuă mişcare".
 
Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo
Partener oficial: Porsche Romania
Sponsori: Romgaz, JTI, BCR, Denmark Design, Nissa
Coproducător: TVR Cultural
Parteneri: Radio România Regional, Noeland şi Orchestrele şi Corurile Radio.
Parteneri media: Antena 3, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Adevărul, Dilema veche, Şapte seri, România liberă, Observator cultural, Artmark, Jurnalul Naţional, Liternet.ro, ArtAct Magazine, Agenţia de carte
Parteneri culturali: Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica Braşov, Centrul Cultural Reduta Braşov, Filarmonica "Transilvania" Cluj-Napoca, Academia de Muzică "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca, Liceul de Artă Baia Mare, Filarmonica de Stat Târgu Mureş, Filarmonica de Stat, Filarmonica "Moldova" Iaşi, Muzeul Castelul Corvinilor, Casa de Cultură Deva, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Catedrala Armenească Dumbrăveni, Institutul Naţional pentru Dezvoltare Integrată a Ariilor Protejate din România, Fundaţia Armenească Dumbrăveni, Primăria Mediaş, Asociaţia "St. L. Roth".
Eveniment recomandat de Radio România.

Cu: Horia Mihail

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus