noiembrie 2004
  Miercuri , 17 noiembrie 2004

Ora 17:00, Spaţiul de lansări nr. 1
Lansare de carte: Omul pierdut, de Ramón Gómez de la Serna (în româneşte de Radu Niciporuc, Editura Fabulator - Bucureşti)
Eveniment organizat de Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Culturii din Spania, în colaborare cu Editura Fabulator.

Prezintă: Dan C. Mihăilescu, Radu Niciporuc, Ion Pop, Juan Pedro Quiñonero, Vera Sandor, Ioana Zlotescu Simatu. În prezenţa doamnei Gladys Dalmau de Ghioldi, moştenitoarea drepturilor de autor pentru Ramón Gómez de la Serna. Traducere consecutivă realizată de conf. dr. Ileana Scipione.

Ora 18:00, Sala de Conferinţe
Lansare de carte: Peregrino, de Elena Liliana Popescu (ediţie bilingvă română-spaniolă, traducere de Joaquín Garrigós, Editura Empireuma-Spania).

Prezintă: Andrei Ionescu, Elena Liliana Popescu, Dan Sluşanschi.


  Vineri, 19 noiembrie 2004

Ora 14:00, la standul RAO
Lansare de carte: Maeba, de Maria Elena Sotillo (Venezuela)
Prezintă: María Elena Sotillo, Carmen Marin, Ioana Zlotescu şi Ovidiu Enculescu. Cu participarea E.S. dna. Jacnédine Dordelly , însărcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Venezuela.
Eveniment organizat de Grupul Editorial RAO cu sprijinul Institutului Cervantes.

Ora 15:00, Spaţiul de Lansări nr. 1
Lansări de carte: Şapte Conversaţii cu Jorge Luis Borges şi Şapte conversaţii cu Adolfo Bioy Casares de Fernando Sorrentino.
Eveniment organizat de Institutul Cervantes în colaborare cu Editura Fabulator din Bucureşti.

Prezintă: Tudora Şandru Mehedinţi, Andrei Ionescu, Ileana Scipione, Radu Niciporuc.


  Sâmbătă, 20 noiembrie 2004

Ora 15:00, Spaţiul de lansări nr. 1
Lansare de carte: Ciubotele de şapte leghe şi alte feluri de a muri, de Ernesto Pérez-Zuñíga (în româneşte de Coman Lupu, Editura Paralela 45).
Eveniment organizat de Institutul Cervantes din Bucureşti în colaborare cu Editura Paralela 45. Traducere consecutivă realizată de conf. dr. Ileana Scipione.

Prezintă: Laura Albulescu, Coman Lupu, Ernesto Pérez-Zuñíga, Andreea Vlădescu, Ioana Zlotescu.

Ora 16.00, Sala de conferinţe
Don Quijote de la Mancha, de Miguel de Cervantes
Dezbatere: Cervantes şi metamorfozele romanului.
Participă: Sorin Mărculescu, Coman Lupu, Simona Sora, Gheorghe Crăciun, Ioana Pârvulescu, Mihaela Irimia, Ion Manolescu, Ioana Zlotescu, Grigore Al. Dima, Andrei Ionescu.
Eveniment organizat de Editura Paralela 45.

Ora 17:00, Spaţiul de lansări nr. 1
Lansare de carte: Mici infamii, de Carmen Posadas (în româneşte de Radu Niciporuc, editura Fabulator).

Eveniment organizat de Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Culturii din Spania, şi în colaborare cu Editura Fabulator. Traducere consecutivă realizată de conf. dr. Ileana Scipione.

Prezintă: Radu Niciporuc, Carmen Posadas, Ernesto Pérez-Zuñíga, Ileana Scipione, Ioana Zlotescu.




Invitaţii Institutului Cervantes, cu sprijinul Ministerului Culturii din Spania:


Juan Pedro Quiñonero este scriitor şi jurnalist. Cariera sa s-a desfăşurat cu precădere în străinătate. A lucrat în medii de comunicare dintre cele mai diverse (radio, televiziune şi presă scrisă): Informaciones, Cambio 16, Cadena SER, Onda Cero, Antena 3 şi ABC.

În calitate de trimis special a călătorit prin toată Europa şi în Statele Unite ale Americii. Timp de mulţi ani a acoperit relaţiile transatlantice, construcţia politică a Europei şi este unul dintre puţinii jurnalişti care a fost prezent, de la început până la sfârşit, la toate etapele integrării Spaniei în Uniunea Europeană. În calitate de corespondent diplomatic la Paris s-a specializat în relaţiile hispano-franceze şi franco-germane.

Ca autor literar primele sale scrieri sunt influenţate de nihilismul avangardist foarte accentuat în: Proust y la Revolución, Baroja. Surrealismo, terror y transgresión, precum şi în romanul Ruinas. În volumul La gran mutación reflecteaza asupra poziţiei Spaniei şi a Europei în noua geografie politică mondială, iar în De la inexistencia de España analizează zece secole de istorie literară pentru a descoperi aspecte ale identităţii culturale a Spaniei. Volumele Memorial de un fracaso şi El misterio de Ítaca reprezintă două călătorii iniţiatice la izvoarele literaturii, ale cinematografului, ale artei în general. Romanele sale Escritos de V.N. şi Anales del alba au fost distinse cu premiile Ciudad de Marbella y Juan March Cencillo. Recenta sa carte, Retrato del artista en el destierro este o autobiografie intelectuală şi o revizuire critică a dificilei poziţii a artistului în noua cultură universală.

In curînd se va publica şi ultimul sau roman: El caballero, la muñeca y el tesoro.

Ernesto Pérez Zuñiga (1971) poet şi prozator, sef al departamentului de activităţi culturale ale Institutului Cervantes (Madrid). Pentru volumul de poezie, Calles para un pez luna (2002) a primit Premiul pentru Poezie al Comunităţii din Madrid, iar volumul de nuvele, tradus în româneşte la Editura Paralela 45, Ciubotele de şapte leghe şi alte feluri de a muri (Punto de Lectura, 2002) este considerat de scriitorul spaniol Luis Mateo Díez o "mostră de literatură pură şi dură". Ultimul sau roman, recent publicat în Spania, se intitulează Santo Diablo

Carmen Posadas (1953) s-a născut la Montevideo şi actualmente este stabilită la Madrid; ca fiica de ambasador a petrecut lungi perioade la Moscova, Buenos Aires si Londra. A debutat în literatură ca autoare de cărţi pentru copii, obţinînd în 1984 cu volumul El señor viento Norte Premiul Ministerului Culturii din Spania pentru cea mai buna carte de copii. A scris de asemenea scenarii de cinema şi de televiziune, ca, în sfîrşit, începînd cu romanul Cinco moscas azules (1996) să se dedice şi literaturii de ficţiune. În 1998 a fost distinsă cu Premiul Planeta pentru romanul Pequeñas infamias; în 2001 publică La Bella Otero, iar în 2003, El buen sirviente. Elogiate de criticii din The New Times, Le Monde sau The Washington Post, cărţile sale au fost traduse în 20 de limbi cu mare succes de public.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus