Hotnews.ro / martie 2011
Festivalul de film Tribeca, 2011
Shakespeare High (www.shakespearehigh.org), cel mai recent documentar de lungmetraj al lui Alex Rotaru, va fi prezentat între 20 aprilie şi 1 mai 2011 în cadrul Festivalului de film Tribeca, patronat de Robert De Niro. Documentarul urmăreşte un important concurs de teatru shakespearian pentru liceenii americani şi conţine interviuri cu Kevin Spacey, Val Kilmer şi Richard Dreyfuss.
 
Filmul se concentrează pe un grup de adolescenţi care în viaţa de zi cu zi se confruntă cu diverse probleme şi drame (droguri, sărăcie, lipsă de perspective şi de modele), pe care Shakespeare şi posibilitatea de a face teatru îi ajută în descoperirea creativităţii, oferindu-le unelte pentru a se exprima.
 
Unul dintre ei a fost traficant de droguri în clasa a X-a, o elevă e fiică de emigranţi mexicani, alt băiat provine dintr-o familie de fosti neo-nazişti skinheads. Cu toţii se regăsesc pe scenă şi îşi dau seama că arta îi scoate din cotidian şi pune în umbră contextul social. Alex Rotaru a povestit pentru HotNews.roFestivalul Shakeaspeare, găzduit de Liceul Chatsworth din Los Angeles, are o tradiţie de 91 de ani, reunind 75 de licee, "din zonele infestate de violenţă şi droguri până la liceele de tip fame, cu copii care fac teatru de la 7 ani şi care vor ajunge pe Broadway. Dacă eşti copil şi vrei să fii actor, acest concurs e Oscarul pentru tine (cum era la noi olimpiada). Nouă din 10 copii care au ieşit actori din zona LA au trecut prin el."
 
Dintre actorii de azi care au participat la acest concurs în copilărie se numără Kevin Spacey, Val Kilmer, Mare Winingham, Richard Dreyfuss, Cuba Gooding Jr., Sally Field, Nicolas Cage sau Christina Applegate.
 

Alex Rotaru, care în precentele sale documentare, They Came to Play (http://www.theycametoplay.com/) şi Kids With Cameras (http://www.kidswithcamerasmovie.com/) a abordat aceeaşi tematică a forţei pe care cultivarea unei pasiuni artistice o provoacă în oameni, spune că în acest caz a fost interesat de "fenomenul educaţional, de forţa pe care o are teatrul de a schimba destinele copiilor".
 
Acesta este primul documentar despre concursul de la Liceul Chatsworth. HBO Statele Unite a încercat de două ori să facă şi el un documentar, dar obţinerea aprobărilor scrise de la toate cele 75 de licee a fost principala piedică.
 
Norocul cineastului născut în România a fost co-producătorul Brad Koepenick. Acesta a fost coleg de liceu, la Chatsworth, cu Kevin Spacey, Val Kilmer şi Mare Winingham. Cooptarea şi altui mare actor care a trecut prin acest program - Richard Dreyfuss, precum şi maniera în care regizorul dorea să facă filmul i-au convins pe membrii consiliului şi pe cele 75 de licee să-şi dea acordul.
 
Shakespeare High e produs de Brad Koepenick, Lori Miller, Ronnie Planalp şi Alex Rotaru, avându-i drept producători executivi pe Kevin Spacey şi Dana Brunetti, care au fost şi co-producătorii filmului lui David Fincher, The Social Network.
 
Declicul pentru realizarea filmului, a mai povestit Alex Rotaru pentru HotNews.ro, a fost anul 2008, când a fost cooptat în juriu. "Nu exagerez, am umblat cu lacrimi de emoţie toată ziua pe obraz pentru că îi vedeam pe puştii ăştia de 14-15 ani jucând mai bine decât mulţi actori pe care nici nu-i mai numesc acum. Nu aveau doar fior şi emoţie, dar şi tehnică."
 
Trailerul filmului poate fi văzut şi pe site-ul Festivalului Tribeca: http://www.tribecafilm.com/filmguide/shakespeare_high-film35804.html
 
Festivalul Tribeca, înfiinţat de Robert De Niro la New York, se desfăşoara în acest an între 20 aprilie şi 1 mai 2011. Shakespeare High participă în secţiunea Spotlight, alături de alte 32 de filme de ficţiune şi documentare, printre care "The Trip" de Michael Winterbottom, Mama Africa de Mika Kaurismaeki, Ma part du gâteau de Cedric Klapisch, Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame de Tsui Hark sau de două filme regizate de doi actori, Higher Ground de Vera Farmiga şi Beats, Rhymes & Life: TheTravels of A Tribe Called Quest de Michael Rapaport.
 
Tot la Tribeca va fi prezentat în acest an un alt film realizat de două românce, Our School, semnat de Mona Nicoară (care a fost colegă de şcoală generală şi de liceu cu Alex Rotaru) şi Miruna Coca-Cozma.
 

Tribeca Film Festival este cel mai important festival de film din New York, alături de New York Film Festival, şi unul dintre cele mai importante din America, alături de Sundance şi Toronto.
 
După cum ne-a spus Alex Rotaru, premiera filmului său "are loc în duminica Paştelui, 24 aprilie 2011, când şi-a anunţat participarea şi producătorul meu, Kevin Spacey. Sper să putem strânge în sală cât mai mulţi români de la New York . Celelalte proiecţii vor avea loc pe 26, 28, şi 30 aprilie 2011.
 
Un amănunt interesant e că premiera are loc mai mult sau mai puţin de ziua lui Shakespeare. Chiar dacă aceasta e sărbătorită îndeobşte pe 23 aprilie, nu se cunoaşte cu exactitate decât ziua lui de botez - 26 aprilie (zi în care vom avea, de asemenea, o proiecţie). Având în vedere mai multe analize academice, ziua lui se estimează a fi undeva între 22 şi 25 aprilie. Personal, aş dori să cred că e chiar pe 24."
 
Faptul că premiera are loc în acest festival bine mediatizat ar trebui să ajute filmul să înceapă un parcurs festivalier important şi să fie distribuit internaţional. Deja, spune autorul său, el a fost invitat la alte festivaluri de prestigiu.
 
Un alt documentar al lui Alex Rotaru, Kids with Cameras, va circula în acest an prin lume pentru că a fost inclus în programul itinerant al Guvernului SUA, American Documentary Showcase (http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2011/01/154689.htm).
 
Acesta trimite 18 documentare americane în mai mult de 20 de ţări, prin intermediul ambasadelor SUA, în cadrul unor festivaluri la care vor participa şi autorii lor.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus