aprilie 2011
Festivalul Internaţional de film NexT, 2011
După o primă zi de NexT care a început în forţă cu primul program de competiţie şi cu lungmetrajul Cold Souls precum şi cu scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film, joi, 7 aprilie 2011 festivalul îşi aşteaptă spectatorii cu un program extrem de bogat.

Cea de-a doua zi de NexT va începe încă de dimineaţă, de la ora 10.00 cu seminarul de regie al cărui invitat este Marian Crişan şi va continua cu prezentarea Media Desk şi seminarul de critică, de la ora 14:00. Seria seminariilor NexT 2011 este centrată în special pe critica de film iar mâine invitaţii străini şi români vor vorbi despre canalele clasice versus new media în abordarea criticii de film. Seminariile NexT, prezentate de JTI şi recomandate de Decât o Revistă, se vor desfăşura la Mansarda Cărtureşti iar accesul este liber.

La cinema Scala continuă competiţia festivalului cu două programe de scurt şi mediu metraj din selecţia realizată de criticul de film Andrei Gorzo şi co-selecţionera lui din acest an, Irina Trocan. Printre filmele care vor fi proiectate se numără şi scurtmetrajele româneşti Strung Love (r. Victor Dragomir) şi Apele tac (r. Anca Miruna Lăzărescu), acesta din urmă fiind selecţionat anul acesta la Berlinale. Din cele două programe de competiţie care vor fi proiectate joi la Cinema Scala va face parte şi mult premiatul scurtmetraj Baby (r. Daniel Mulloy, UK , 2010), câştigător al Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la BIFA, Festivalul Internaţional de Film din Edinburgh şi Corona Cork Film Festival. Ca în fiecare an, regizorii şi sound-designerii care luptă pentru Trofeul NexT vor susţine după fiecare proiecţie o sesiune de întrebări şi răspunsuri.



Din 2011, un alt nume prestigios s-a adăugat pe lista partenerilor NexT: Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont- Ferrand. Astfel că, joi seară, de la ora 21:00, la Cinema Scala publicul NexT va putea vedea filme din palmaresul celui mai important eveniment de scurtmetraj din lume. Printre titlurile care vor fi prezentate se numără atât scurtmetrajul câştigator al Marelei Premiu în 2010, Blue Sofa, regizat de trio-ul Giuseppe Baresi, Pippo Delbono, Lara Fremder, cât şi filmul câştigător al Marelui Premiu de anul acesta: Tremblay-en-France, regizat de Vincent Vizioz.

La cea de-a doua locaţie a festivalului, Cinema Elvira Popescu spectatorii vor putea să vadă joi în reluare primul program de competiţie. Cel de-a doilea calup din mult-aşteptatul program Short Matters!, dedicat filmelor nominalizate la Premiul Academiei Europene de Film (EFA) pentru Cel mai bun film de scurtmetraj în 2010 va începe de la ora 18:30 şi va fi urmat de un program în premieră anul acesta la NexT. De la ora 20:30 publicul este invitat la Necenzurat, o proiecţie îndrăzneaţă cu filme pentru cei lipsiţi de inhibiţii. Trailerul acestui program poate fi văzut la accesând linkul http://www.dailymotion.com/video/xhryl6_next-necenzurat_shortfilms. La programul Necenzurat accesul persoanelor sub 18 ani este interzis.

Pentru că la fiecare ediţie NexT doreşte să îşi surprindă publicului, programul de suflet al festivalului se mută din sala de cinema în centrele studenţeşti. Astfel, proiecţia specială Cristi&Otto: Filme de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu îi aşteaptă pe studenţi şi nu numai la Academia de Studii Economice, Clădirea Ion Angelescu, Amfiteatrul 1, parter cu filme realizate de cei doi cineaşti. Accesul la acest program care va cuprinde filmele Kitschitoarele. 2 FM (r. Cristian Nemescu,), Mihai şi Cristina (r. Cristian Nemescu, sound-design Andrei Toncu), Poveste la scara C (r. Cristian Nemescu, sound recording Andrei Toncu), Lampa cu căciulă (r. Radu Jude, sound design Andrei Toncu), şi Alinuţa (r. Matei Branea, sound design Andrei Toncu) este liber. Cei apropiati de Cristi si Otto au povestit despre cea mai frumoasă amintire legată de cei doi in clipul:


Cea de-a doua zi de festival se va încheia cu o petrecere marca NexT în clubul Coyote Cafe, cu un happening Pericol. Pericol este un colaj video construit muzical. Sau, altfel spus, o muzica făcută din fragmente audio-vizuale capturate si selectate din lumea multicolora a micului ecran. Elementele muzicale sunt desfăşurate şi controlate live, împreună cu elementele video, de către Matze (Cristian Stanciu) şi Rolf (Rolf Ono). Secvenţe din filmele din competiţia NexT 2011 vor face parte din mash up-ul <>nobr>audio-video realizat de Pericol. Accesul la petrecerea care va începe de la ora 23:30 se face pe bază de bilet, ce poate fi cumpărat de la Cinema Scala şi Cinema Elvira Popescu sau de pe www.ticketfan.ro.

Abonamentele şi biletele pentru Festivalul NexT 2011 s-au pus în vânzare în reţeaua TicketFan (în magazinele Flanco şi la Librăria Engleză Anthony Frost) şi pe www.ticketfan.ro. Spectatorii pot opta între diferite tipuri de abonamente şi bilete iar studenţii beneficiază de preţ redus. Festival Pass-ul costă 100 de lei (80 de lei pentru studenţi) şi este valabil pentru toate proiecţiile din timpul Festivalului NexT, mai puţin programul Oscars Night. Cei care cumpără acest tip de abonament vor primi şi catalogul festivalului şi geanta oficială, la prima prezentare a abonamentului la intrarea în cinematograf. Abonamentul de 10 proiecţii costă 80 de lei (60 de lei pentru studenţi) iar cel de 5 proiecţii 40 de lei (25 lei pentru studenţi). Biletul de 1 proiecţie este 10 de lei (7 lei pentru studenţi). Biletul pentru programul special Oscars Night costă 15 lei în avans, respectiv 20 de lei în ziua proiecţiei şi include şi accesul la petrecerea Red Carpet din Coyote Cafe. Biletul pentru NexT Kids costă 5 lei iar însoţitorii de grup (grupuri peste 5 copii) au accesul liber.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 6-10 aprilie 2011 la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu si Mansarda Cărtureşti.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2011 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
Festivalul Internaţional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Bilete prin: TicketFan
Susţinut de: UTV, Cocor Media Channel, Radio 21, Adevărul, Adevărul de Seară, Realitatea TV.
Parteneri: Institutul Cultural Român, JTI, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Kodak, Noumax, AJR Shows Multimedia Specialists, HBO, Stella Artois, Corcova, UPS, Mobila Dalin, Editura Trei, Ambasada Statului Israel, Ambasada Franţei, Institutul Francez, Institutul Goethe, British Council, Institutul Cervantes, Ambasada Irlandei, Centrul Cultural Ungar, Institutul Cervantes, Home, Cristim, La Fântâna.
Parteneri media: Dilema Veche, Academia Caţavencu, Tabu, 24 FUN, Decât o Revistă, Oops Media, Elevate.
Parteneri media online: Cinemagia, realitatea.net, voxpublica.ro, 24fun.ro, tabu.ro, veiozaarte.ro, filmreporter.ro, filmetari.com, metropotam.ro, feeder.ro, webcultura.ro.
Parteneri media NexT Kids: Minimax TV, Itsy Bitsy, Noriel Maxim.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus