mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Cea de-a XV ediţie a Festivalului Filmului European are loc în perioada 5 - 29 mai 2011 în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Tîrgu-Mureş şi Timişoara şi este organizat de ICR în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme şi Clorofilm, cu sprijinul ambasadelor şi institutelor culturale ale statelor europene. Programul festivalului cuprinde 59 de filme din 28 de ţări.
 
Festivalul debutează miercuri, 4 mai 2011, cu un concert The Amsterdams - Unplugged, oferit de Reprezentanţa Comisiei Europene, la Grădina Verona a librăriei Cărtureşti, de la ora 20:00 (intrarea este liberă).
 
Gala de deschidere din 5 mai 2011 prezintă filmul Essential Killing (Polonia, 2010), în regia lui Jerzy Skolimowski, film distins cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, 2010, şi cu numeroase alte distincţii internaţionale. Din distribuţia filmului fac parte nume sonore precum Vincent Gallo şi Emmanuelle Seigner. Essential Killing va fi precedat de o mică bijuterie irlandeză, Duelul (The Crush), un scurtmetraj nominalizat la Oscar şi cu numeroase selecţii în festivaluri internaţionale. Filmele au fost oferite cu generozitate de Institutul Polonez, respectiv Ambasada Irlandei în România. Evenimentul are loc la Cinema PRO la ora 19:30.
 
Pe toată durata ediţiei din Bucureşti a Festivalului (de pe 3 până pe 16 mai 2011), la Institutul Cultural Român va putea fi vizitată Expoziţia de fotografie "Maşina timpului", care reuneşte fotografii de Adi Voicu, realizate în timpul filmărilor la documentarele Victoria şi Metrobranding.
 
Premiera filmului Metrobranding are loc vineri 6 mai 2011, la Cinema Studio, ora 20:00. Documentarul este semnat de Ana Vlad şi Adi Voicu şi este produs de Mandragora. La premieră vor fi prezenţi regizorii şi câteva personaje din film, care vor răspunde întrebărilor publicului după proiecţie. Filmul, supranumit "o poveste de dragoste între oameni şi obiecte" a fost selecţionat între cele 5 filme ale anului 2010 în DocAlliance (parteneriat ce reuneşte efortul comun al celor mai importante cinci festivaluri europene de film documentar - CPH:DOX Copenhaga, DOK Leipzig, IDFF Jihlava, Planete Doc Review Varşovia şi Visions du Réel Nyon). Metrobranding spune povestea destinului spectaculos al celor şase branduri - staruri ale epocii de aur: salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni şi maşina de cusut Ileana.
 
Proiecţia premiatului thriller polonez Casa rea (Dom zły), 2009, în regia lui Wojciech Smarzowski, va avea loc pe 7 mai 2011 la Cinema Studio, ora 20:00, în prezenţa regizorului şi a producătorului, cu o introducere de Angelo Mitchievici. Seara se va încheia cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
 
Pe 7 mai 2011, Cinemateca Eforie găzduieşte Ziua Filmului Studenţesc. Începând cu ora 15:30, are loc un eveniment în premieră pentru Festivalul Filmului European: o selecţie de filme realizate de studenţi la Academia de Arte din Chişinău (Coletul, r: Silvia Mîrzenco, Balonul, r: Sergiu Ciorescu şi Cool Life, r: Valentina Maior), care vor fi prezentate alături de câteva scurtmetraje ale studenţilor de la UNATC "I. L. Caragiale" Bucureşti (Captivi de Crăciun, r: Iulia Rugină, 15 iulie, r: Cristian Iftime şi Strung Love, r: Victor Dragomir). Radu Muntean, Ambasadorul onorific al acestei ediţii a Festivalului, şi Igor Cobileanski, cunoscut publicului român pentru scurtmetrajele sale care radiografiază cu umor realitatea basarabeană, se vor alătura tinerilor regizori cu documentarul Lindenfeld, respectiv scurtmetrajul (Plictis) şi Inspiraţie. Proiecţiile filmelor vor fi urmate de o discuţie între regizorii romani şi moldoveni, moderată de Sorin Botoşeneanu, decanul Facultăţii de Film din Bucureşti.
 
Pe 8 mai 2011, începând cu ora 15:00, Cinemateca Eforie prezintă un medalion Miloš Forman oferit de Arhiva Naţională de Filme.Vor fi proiectate trei dintre filmele sale cele mai cunoscute, realizate în Cehoslovacia, înainte de exilul în Statele Unite - Popa Prostu' (1964), Dragostea unei blonde (1965) şi Balul Pompierilor (1967). Seara se va încheia cu cel mai recent film semnat Miloš Forman, A Walk Worthwhile, 2010, o comedie după un spectacol muzical celebru, pus în scenă pentru prima dată în 1965, rejucat de nenumărate ori şi adaptat pentru televiziune în 1966 chiar de Miloš Forman.
 
 
Pe 10 mai 2011, la ora 20:00, la Cinema Studio, va avea loc proiecţia filmului Bibliothèque Pascal (Ungaria, 2010), în prezenţa regizorului Szabolcs Hajdu, a actriţei Orsolya Török-Illyés, a producătorilor şi a câtorva dintre actorii romani din distribuţie. După film, aceştia vor răspunde întrebărilor cinefililor.
 
Un alt spectacol în prezenţa regizorului este programat pentru 12 mai 2011, la Cinemateca Eforie, la 19:30, când va avea loc proiecţia celui mai recent film al lui Radu Jude - Film pentru prieteni (2010). Regizorul va fi la dispoziţia publicului, după film, pentru întrebări şi discuţii.
 
Închiderea festivă a ediţiei din Bucureşti va avea loc pe 15 mai 2011, la Cinema Studio, la ora 19:30, când va fi decernat şi Premiul Publicului. Acesta se acordă filmului care întruneşte cele mai multe voturi ale publicului la proiecţiile din Bucureşti. În cursul aceluiaşi eveniment vor fi anunţaţi cei 6 spectatori desemnaţi prin tragere la sorţi, câştigători ai premiilor oferite de sponsorul Premiului, Dell prin System Plus. Spectatorii sunt invitaţi să-şi exprime opţiunea prin vot la cinematograf, după vizionarea fiecărui film, iar premiile vor consta într-un notebook Dell Inspiron 1564, un notebook Dell Inspiron Mini 1011 şi patru imprimante. Gala de închidere va oferi publicului bucureştean filmul israelian Ajami(2009), al regizorilor Scandar Copti şi Yaron Shani.
 
Secţiunea "Filme de la distribuitori" este oferită deClorofilm, care a adăugat în selecţia festivalului 7 titluri atractive: câştigătorul premiului Oscar pentru film străin In a Better World (Danemarca, 2010), documentarul Armadillo (Danemarca, 2010), lungmetrajele The House of Branching Love (Finlanda, 2009), R U THERE (Olanda, 2010), On the Path (Bosnia şi Herţegovina, 2010), Beyond (Suedia, 2009)şi thrillerul Easy Money (Suedia, 2009).
 
Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este regizorul Radu Muntean, realizatorul unuia din cele mai apreciate filme româneşti ale anului 2010 - Marţi, după Crăciun, premiat şi selecţionat în numeroase festivaluri (Cannes, New York, Chicago, Namur, Cinessonne, Leeds, Mar del Plata, Gijon). Tot el a realizat clipul de promovare al festivalului.
 
Festivalul Filmului EuropeanÎN ŢARĂ
 
12 mai 2011, Braşov, Centrul Cultural Reduta
La Centrul Cultural Reduta, începând cu ora 18:30, braşovenii sunt invitaţi la o seară de gală în prezenţa echipei filmului Metrobranding - o poveste de dragoste între oameni şi obiecte (România, 2010), precum şi a regizorului scurtmetrajului 15 iulie (România, 2009), care va fi prezentat în deschidere. După proiecţii, regizorii vor avea ocazia să răspundă întrebărilor spectatorilor.
 
19 mai, Iaşi, Casa de Cultură Mihai Ursachi
Regizorul Radu Jude va fi prezent la seara de gală de la Casa de Cultură Mihai Ursachi, pentru a sta de vorbă cu spectatorii, după proiecţia celui mai recent film al său, Film pentru prieteni (2010).
 
19 mai, Timişoara, Cinema Studio
Ediţia din Timişoara se va desfăşura la Cinema Studio, iar în gala de deschidere va fi prezentat filmul A Walk Worthwhile (Cehia, 2010), în regia lui lui Miloš Forman.
 
26 mai, Tîrgu-Mureş, Casa de Cultură Mihai Eminescu
La gala de lansare a ediţiei de la Tîrgu-Mureş, de la Casa de Cultură Mihai Eminescu, va fi prezentat filmul Aurora în regia lui Cristi Puiu (România, 2009). După proiecţie, regizorul Cristi Puiu va fi la dispoziţia publicului pentru întrebări şi răspunsuri.
 
Mai multe informatii pe www.festivalulfilmuluieuropean.ro sau http://www.facebook.com/ffeRomania.  
 
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român iar selecţia filmelor este realizată cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. Parteneri: Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme, cu sprijinul Clorofilm.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus