mai 2011
Instituto Cervantes din Bucureşti organizează între 4 şi 24 mai 2011, la Cinema Elvira Popescu, Bd. Dacia 77, din Bucureşti un ciclu de documentare de autor: Javier Rioyo şi José Luis López Linares. De la portretul în mişcare al asasinului lui Lev Trotsky la peisajul multicultural al Tangerului - patru filme documentare de autor dintre cele mai puternice.

Instituto Cervantes din Bucureşti prezintă o serie de documentare semnate de Javier Rioyo (Alcalá de Henares, 1952): Asaltar los cielos (1996), un documentar despre Ramón Mercader (asasinul liderului sovietic Lev Trotsky), răsplătit cu Premiul Special pentru Film la Premiile Ondas şi Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Bogotá, A propósito de Buñuel (2000), Tánger, esa vieja dama (2001) şi Extranjeros de sí mismos (2001), despre Războiul Civil spaniol, filmat în localitatea Belchite, unde a avut loc una dintre luptele cele mai crunte ale confruntării.

Miercuri, 4 mai 2011, ora 19.00, versiune spaniola, subtitrat în română
Asaltar los cielos
Regia: José Luís López Linares, Javier Rioyo, Spania, 1996; Durata - 1h34
Versiune spaniolă, subtitrat în română

Un bărbat în vârstă, aşezat la birou, citeşte un articol de presă. În spatele lui, în lateral, se află autorul articolului, un tânăr elegant şi amabil. Scena are loc pe 20 august 1940, la marginea Ciudad de México. Tânărul face o mişcare, scoate un piolet pe care îl înfige în craniul bărbatului în vârstă. Se aude un strigat de furie şi durere, care-l va bântui pe asasin toată viaţa. Cel ucis se numea Lev Trotsky, cel care a pus bazele Armatei Roşii, lider al Revoluţiei din Octombrie, persecutat de Stalin şi refugiat în Mexic. Asasinul se prezenta sub numele de Jacques Mornard, dar în realitate se numea Ramón Mercader del Rio. Spaniol, agent KGB, comunist convins că respectiva crimă avea să-l transforme într-un erou. După comiterea asasinatului, eroul care visa să cucerească cerurile trăieşte un întreg infern, cunoscând şi închisoarea, şi uitarea, şi dragostea, şi dispreţul, şi admiraţia, şi singurătatea, şi exilul. Şi-a pierdut identitatea, a trăit şi a murit sub numele unui străin. Niciodată, însă, nu s-a dezis public de faptele sale.

Marţi, 10 mai 2011, ora 19.00
A propósito de Buñuel
Regia: José Luis López Linares, Javier Rioyo, Spania, 1999; Durata - 1h30
Versiune spaniolă, subtitrat în română

Agresiv, genial, enigmatic, Luis Buñuel a fost unul dintre cei mai importanţi creatori ai secolului XX. Filmele sale, realizate într-un interval de jumătate de secol, începând cu Câinele andaluz (1929) şi până la Acest obscur obiect al dorinţei (1979), îşi păstrează intacte măiestria şi capacitatea de a surprinde şi în zilele noastre.

Marţi, 17 mai 2011, ora 19.00
Tánger, esa vieja dama
Regia: José Luis López Linares, Javier Rioyo, Spania, 2001; Durata - 1h40
Versiune spaniolă, subtitrat în română

Filmul vorbeşte despre diversitatea naţionalităţilor care s-au stabilit în oraş în epoca lui de glorie - anii '50 ai secolului XX.

Marţi, 24 mai 2011, ora 19.00
Extranjeros de sí mismos
Regia: José Luis López Linares, Javier Rioyo, Spania, 2000; Durata - 1h26
Versiune spaniolă, subtitrat în română

Documentar alcătuit în baza mărturiilor persoanelor care şi-au abandonat propriile ţări pentru a purta războaiele altora: Brigăzile Internaţionale - fascişti italieni care l-au ajutat pe Franco în timpul Războiului Civil şi foşti combatanţi ai Diviziei Albastre. Documentarul încearcă să descopere ce i-a determinat pe acei tineri să participe la războaie care nu-i priveau în mod direct.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus