mai 2011
Festivalul de film de animaţie anim'est 2011
Prima ediţie a Animation Worksheep - atelierul de film de animaţie prezentat de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est- a adus la Bran 13 tineri animatori români din toată ţara, în perioada 4-17 aprilie 2011. Trainerii Sergiu Negulici, Dan Panaitescu şi Dragoş Ştefan au coordonat şi au susţinut timp de două săptămâni realizarea unor scurte filme de animaţie, pe baza scenariilor propuse de participanţi.
 
Animaţie 2D, stop motion cu personaje din plastilină, păpuşi din plastic sau carton, rotoscopie, cut out, 3D, Flash, decoruri din lemn, carton sau realizate în post-producţie... participanţii la Animation Worksheep au experimentat multe formule diferite de film de animaţie, cu rezultate care, după cum spun ei înşişi, le-au depăşit toate aşteptările.

 


"Nu credeam că poţi să înveţi atât de multe în două săptămâni. Şi nici să munceşti atât de mult şi în acelaşi timp să îţi placă să munceşti atât de mult. Nu mă credeam in stare", spune Ana Dobrescu. O altă participantă la Animation Worksheep, Erika Kramarik, declară: "Mi-a plăcut foarte mult că ne-aţi adus aici, ne-aţi rupt de realitate şi tot ce am făcut a fost să desenăm şi să ne ocupăm de animaţie. Şi mi-au plăcut foarte mult oamenii care au venit aici." Vlad Marinescu completează: "M-am simţit foarte bine, am învăţat o grămadă de lucruri, am cunoscut o grămadă de oameni tineri şi pasionaţi şi mi-a plăcut foarte mult de traineri. A fost o experienţă extraordinar de plăcută şi aş vrea să o repet anul viitor", iar Valeriu Căliman, multiplu selecţionat în competiţia Anim'est, spune: "Eu am venit aici ca să văd cum e să lucrezi în echipă. Până acum am lucrat la filmele mele singur. A fost interesant, au fost mulţi oameni talentaţi şi creativi şi ne-am înţeles bine."

Melinda Kadar sintetizează experienţa Worksheep: "În astea două săptămâni am avut suişuri şi coborâşuri. M-am simţit foarte bine în cea mai mare parte a timpului, alteori m-am întristat, iar la un moment dat mi-am pierdut toată încrederea în puterile mele, apoi mi-am revenit repede si cred că am învăţat foarte multe", iar Ion Aramă apreciază că atelierul de film prezentat de Anim'est a fost o experienţă încurajatoare: "Am intâlnit oameni interesanţi şi atmosfera de lucru a fost beton. Plec cu dorinţa de a lucra în continuare, adică exact implusul de care aveam nevoie. Modul de lucru şi finalitatea workshop-ului au fost apreciate şi de Laurenţiu Popa: "Am fost impresionat de toată lumea, mai ales de traineri, de faptul că noi vedeam proiectele într-un anumit fel, iar ei (trainerii) au zis: Am fost impresionat de toată lumea, mai ales de traineri, de faptul că noi vedeam proiectele într-un anumit fel, iar ei (trainerii) au zis: "Ok, atunci hai să încercăm să le facem altfel, pe dos!", de lucrul în echipă (până acum am lucrat de unul singur). Mi-a plăcut tot. Mă bucur că s-a implicat toată lumea în mod voluntar şi total. Îmi place ce a ieşit."


 


Anna Florea, Codrin Iftodi, Gabriela Mateescu, Matei Focşa Neagoe, Gabriela Popov şi Katalin Timar sunt ceilalţi animatori români cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani care au luat parte la prima ediţie Animation Worksheep.
 
Cele 11 scurtmetraje se află, în prezent, în faza de post-producţie de sunet şi imagine şi vor putea fi urmărite în premieră pe marele ecran în cadrul celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, care va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Bucureşti. 
 
Destinat tinerilor animatori români, Animation Worksheep este un proiect care dovedeşte încă o dată susţinerea consistentă acordată de Anim'est dezvoltării şi revigorării filmului românesc de animaţie, dovedită şi de organizarea Competiţiei Naţionale în cadrul festivalului, a proiecţiilor speciale, masterclass-urilor, atelierelor şi întâlnirilor cu cineaşti români şi străini organizate în ţară, dar şi peste hotare, împreună cu instituţii culturale-partenere.


 


În ciuda acestor dovezi cât se poate de concrete, precum şi a cifrelor care vorbesc de la sine despre faptul că Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est este, de trei ediţii încoace, cel mai mare eveniment de film din Capitală atât în termeni de audienţă (18,000 de spectatori la ediţia 2010), filme înscrise şi proiectate (511 din 46 de ţări în 2010), număr de invitaţi români şi străini (180 în 2010), locuri de proiecţie (4 în 2010), evenimente dedicate profesioniştilor şi celor care doresc să cunoască mai multe despre filmul de animaţie (10 masterclass-uri şi 2 workshop-uri de iniţiere în filmul de animaţie), Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) alege să aloce fonduri din ce în ce mai mici festivalului, de la un an la altul. Astfel, în 2011 Anim'est a obţinut o finanţare de 125.000 de lei din partea CNC, inferioară nu numai sumelor obţinute în anii trecuţi (150.000 lei în 2008 şi 2009, respectiv 138.000 în 2010), ci şi sumelor primite de festivaluri de film din ţară cu experienţă, rezultate şi premise inferioare, după cum se poate constata şi din rezultatele celei mai recente sesiuni de finanţare, disponibile pe site-ul oficial al CNC, www.cncinema.abt.ro.
 
Animation Worksheep este un atelier prezentat de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, având ca parteneri F64, Canon, Noumax, Adobe, Toon Boom şi Pensiunea Mistral 8 (Şimon-Bran).


Descarcă programul Anim'est, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus