mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 18,00, Cinema Studio
Kenjac / Măgarul / The Donkey
Croaţia, 2009, 90', dramă
 
Regia şi scenariul: Antonio Nuić
Imaginea: Mirko Pivčević
Montajul: Marin Juranić
Muzica: Srđan Gulić
Cu: Nebojša Glogovac, Nataša Janjić, Ljubomir Kiki Kapor, Tonko Lonza
Produs de: Propeler Film
 
Măgarul este o poveste despre paternitate. Ceea ce mă interesează cel mai mult la relaţia tată-fiu este faptul că adesea ne imităm taţii şi învăţăm foarte puţin de la ei. Le repetăm greşelile în loc să învăţăm din ele. (Antonio Nuić)
 
Este anul 1995. Vara în care se va desfăşura operaţiunea militară Storm. Boro, care se apropie de 40 de ani, se întoarce împreună cu soţia Jasna şi fiul Luka în satul său natal din Herţegovina, după o absenţă de 7 ani. E nerăbdător să-şi vadă fratele care a reuşit să plece din Sarajevo împreună cu familia. Boro se ceartă tot timpul cu Jasna şi nu vorbeşte deloc cu tatăl lui, Paško, pe care-l învinuieşte de moartea mamei sale. În două săptămâni ale lunii august 1995, Boro îşi va rezolva disputa de ani de zile cu tatăl său, va învăţa să fie un soţ şi un tată mai bun, şi un rol însemnat în toate acestea îl va avea un măgăruş.
 
Antonio Nuić s-a născut în 1977 la Sarajevo şi a studiat arta teatrală la Zagreb. Primele lui scurtmetraje - Na mjestu događaja (1998) şi Vratite im Dinamo (1999) au fost urmate de Sex, drink and bloodsheed (2004), un film în 3 segmente. A debutat în lungmetraj cu All for Free (2006). Măgarul a fost propunerea Croaţiei pentru Premiile Oscar, categoria cel mai bun film străin, 2010 şi a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, 2010.
 
Premii:
Premiul Bronze Rosa Camuna - Bergamo Film Meeting, 2010; Golden Arena pentru cea mai bună imagine, cea mai bună muzică, cel mai bun scenariu - Festivalul de Film de la Pula, Croaţia, 2009.
 
Website: http://www.kenjac.com



Ora 20,00, Cinema Studio
Bibliothèque Pascal
Germania / Ungaria / Marea Britanie / România, 2010, 105', dramă
 
Regia şi scenariul: Szabolcs Hajdu
Imaginea: András Nagy
Montajul: Péter Politzer
Sunetul: Gábor Balázs
Cu: Orsolya Török-Illyés, Andi Vasluianu, Shamgar Amram, Răzvan Vasilescu, Oana Pellea
Distribuit de: Camino Filmverleih
 
Mona îşi creşte singură fiica de trei ani. Convinsă de armeanul Vacariu, Mona decide să plece în străinătate pentru a câştiga mai mulţi bani şi o lasă pe fetiţă în grija unei mătuşi. Cu ajutorul unor acte false, Mona reuşeşte să ajungă în Anglia şi să lucreze o vreme într-un club de noapte, până e arestată. După patru luni de închisoare, patronul clubului o eliberează. Libertatea ei are însă un preţ: ajunge prizonieră într-un bordel "literar" - Bibliothèque Pascal, unde, împreună cu Lolite, Antigone şi Desdemone, trebuie să satisfacă fanteziile literare şi sexuale ale celor dispuşi să plătească pentru asta.
 
Szabolcs Hajdu s-a născut în Ungaria, în 1972. A studiat la Institutul Ungar de Film şi a cunoscut aprecierea criticilor chiar cu primul scurtmetraj - Necropolis (1997). Debutează în lungmetraj în 2001 cu filmul Macerás ügyek / Sticky Matters. Urmează Tamara (2004) şi apoi, în 2006, filmul autobiografic Fehér tenyér / White Palms prezentat la Cannes, în cadrul secţiunii Quinzaine des Realisateurs. Bibliothèque Pascal a fost prezentat în cadrul secţiunii Forum a Festivalului de Film de la Berlin şi a participat în numeroase alte festivaluri importante. Totodată a fost propunerea Ungariei în cursa pentru nominalizările la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Din distribuţie mai fac parte Dorel Vişan, Florin Piersic Jr., Alexandru Bindea, Mihai Călin, Mihai Constantin, Marius Bodochi, Marius Manole, iar filmările au avut loc şi în România.
 
Premii:
Premiul Cineuropa şi Premiul CICAE - Festivalul de Film de la Sarajevo, 2010; Cel mai bun film, cea mai bună imagine, Premiul Gene Moskowitz oferit de criticii străini, Premiul Juriului studenţesc - Săptămâna Filmului Maghiar, Budapesta, 2010.
 
Website: http://www.bpascalfilm.com
 

 



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus