mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 19,00, Cinemateca Eforie
Der Grosse Kater / Ziua Motanului / The Day of the Cat
Germania / Elveţia, 2009, 88\', dramă
 
Regia: Wolfgang Panzer
Scenariul: Claus Hant, Dietmar Güntsche
Imaginea: Edwin Horak
Montajul: Jean-Claude Piroué, Uli Schön
Muzica: Patrick Kirst
Cu: Bruno Ganz, Ulrich Tukur şi Christiane Paul
Distribuit de: Aktis Film International GmbH
 
Inspirat de evenimente reale din viaţa autorului elveţian Thomas Hürlimann - filmul este o poveste fascinantă despre dragoste şi putere politică. Avem acces la o imagine personală şi neobişnuită a vieţii unui om de stat, înfăţişând ultimele două zile la conducere ale Preşedintelui Confederaţiei Elveţiene. În timpul pregătirilor pentru o recepţie în onoarea Regelui Spaniei, este pusă la cale o intrigă menită să îi aducă decăderea. Interesele personale şi lupta pentru putere se amestecă într-un cocktail de forţe exploziv.
 
Wolfgang Panzer s-a născut în 1947 în Munchen şi a crescut la Torino şi Lausanne. A studiat limbile şi literaturile romanice, sociologie şi jurnalism în Lausanne şi Fribourg. În timpul studiilor, a lucrat ca reporter şi editor pentru Televiziunea Elveţiană. La 23 de ani, s-a întors la Műnchen pentru studii la Universitatea de Televiziune şi Film (HFF).
 
Premii:
Cea mai bună producţie - Premiile Filmului Bavarez, 2010
 
Website: http://www.dergrossekater.ch



Ora 21,00 Cinemateca Eforie
Essential Killing
Polonia / Norvegia / Irlanda / Ungaria, 2010, 83', thriller
 
Regia şi scenariul: Jerzy Skolimowski
Imaginea: Adam Sikora
Montajul: Réka Lemhényi
Muzica: Pawel Mykietyn
Cu: Vincent Gallo, Emmanuelle Seigner, Stig Frode Henriksen, Nicolai Cleve Broch, David L. Price, Torgrim Ødegård
Distribuit de: HanWay Films
 
Un om este plasat în circumstanţe care sondează limitele rezistenţei umane, ajungând în situaţii în care expresia "a supravieţui cu orice preţ" are sens propriu. Essential Killing este, în primul rând, o poveste despre Om şi Natură, dar mai ales despre confruntarea dintre Om şi Natură. Mai mult decât atât, povestea ne testează empatia pentru o fiinţă umană versus duşmanul colectiv.
 
Capturat de soldaţii americani în Afganistan, Mohammed este transferat într-un centru de detenţie secret din Europa. Când vehiculul cu care era transportat este implicat într-un accident, se trezeşte dintr-odată, liber, fugar prin zăpada până la genunchi, în pădurea îngheţată din apropiere, într-un mediu cu totul diferit de deşertul care-i era familiar. Urmărit permanent de o armată care oficial nici măcar nu există, Mohammed este forţat să ucidă pentru a supravieţui.
 
Jerzy Skolimowski s-a născut la Lódz în1938, a studiat etnologie, literatură, istorie şi regie. Este regizor, scenarist, actor şi pictor. S-a format alături de Andrzej Wajda şi Roman Polanski, cu care a şi colaborat: cu Wajda la scenariul filmului Innocent Sorcerers (1960) şi cu Polanski la scenariul pentru Cuţitul în apă (1962), un film manifest pentru noul val polonez. Cu peste douăzeci de filme la activ, din filmografia sa fac parte Le départ (1964, Ursul de Aur la Berlin), The Shout (1978, Marele Premiu la Cannes), drama politică Moonlighting (1982, Cel mai bun scenariu la Cannes), The Lightship (1985, Cel mai bun regizor la Veneţia) etc. Ca actor a apărut în Eastern Promises (2007, r: David Cronenberg) şi Before Night Falls (2000, r: Julian Schnabel). Înainte de Essential Killing a regizat thrillerul Cztery noce z Anna / Four Nights with Anna (2008), care a inaugurat Director's Fortnight în acelaşi an la Festivalul de la Cannes şi care a câştigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Tokio. Four Nights with Anna reprezintă primul film după o pauză de 17 ani, perioadă în care regizorul s-a retras în Malibu şi a renunţat în mod oficial la cinema în favoarea picturii şi a poeziei.
 
Vincent Gallo, american de origine italiană, este actor, regizor, producător, scenarist, compozitor, muzician şi pictor. A avut mici roluri în filme mainstream precum Goodfellas (r: Martin Scorsese, 1990) dar imaginea lui este asociată mai degrabă cu filmul independent: Buffalo '66 (1998, film semi-autobiografic, pentru care a scris, regizat, a compus muzica şi a jucat), Brown Bunny (2003, pentru care a scris, regizat, filmat, produs, montat şi a jucat rolul principal), Trouble Every Day (r: Claire Dennis, 2001), Arizona Dream (r: Emir Kusturica, 1996), The Funeral (r: Abel Ferrara, 1998) şi Palookaville (r: Alan Taylor, 1995). Pentru rolul din Essential Killing a fost recompensat cu Premiul Copppa Volpi la Veneţia, propriul lui lungmetraj - Promises Written In Water pe care l-a regizat, scris şi produs, fiind în competiţie în Festival. În 2009, a fost protagonistul principal în Tetro (2009), cel mai recent film al lui Francis Ford Coppola, prezentat la Quinzane de Réalisateurs la Cannes, în acelaşi an.
 
Emmanuelle Seigner este actriţă de origine franceză, fost model, cântăreaţă, cunoscută mai ales din filmele Le scaphandre et le papillon (r: Julian Schnabel, 2007), La môme (r: Olivier Dahan, 2007) sau Frantic (1988, regizat de soţul său Roman Polanski, în care joacă alături de Harrison Ford).
 
Premii:
Coppa Volpi pentru cel mai bun actor, Premiul special al juriului, Premiul CinemAvvenire pentru cel mai bun film din competiţie - Festivalul de Film de la Veneţia, 2010; Cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună muzică, cel mai bun montaj - Premiile Academiei de Film din Polonia, 2010; Golden Astor şi Premiul pentru cel mai bun actor - Festivalul Internaţional de Film de la Mar del Plata, 2010.
 
Website: http://www.essentialkilling.com


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus