mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 16,00, Cinemate Studio
Copacabana
Franţa / Belgia, 2010, 107', comedie
 
Regia şi scenariul: Marc Fitoussi
Imaginea: Hélène Louvart
Montajul: Martine Giordano
Muzica: Tim Gane, Seán O'Hagan
Cu: Isabelle Huppert, Aure Atika, Lolita Chammah, Jurgen Delnaet, Chantal Banlier
Distribuit de: Mars Distribution
 
"Oricare ar fi subiectul, eu îl transform în comedie. Fac asta pentru că sunt convins că este nevoie de curaj ca să încerci să fii mereu fericit şi vreau, mai mult decât orice, să nu pic în capcana realismului sordid". (Marc Fitoussi)
 
Babou este nonconformistă şi plină de viaţă. Nu i-a păsat niciodată de convenţiile sociale, însă, dintr-odată, îşi dă seama că fiicei sale, Esmeralda, îi este ruşine cu ea şi nu vrea să o invite la nuntă. Rănită în orgoliul propriu, Babou încearcă să recâştige respectul fetei repornind de la zero. Într-o încercare disperată de a-şi arăta adevăratele calităţi şi dragostea pentru fiica ei, Babou acceptă provocarea de a intra în afaceri imobiliare la Ostende, pe litoralul belgian, în afara sezonului.
 
Marc Fitoussi a absolvit Conservatoire européen d'écriture audiovisuelle, formându-se astfel ca scenarist. Îşi începe, în paralel, cariera de regizor, realizând o serie de scurtmetraje: Ma vie active (1999), Sachez chasser (2002), Illustre inconnue (2004) şi Bonbon au poivre (2007), acesta din urmă fiind nominalizat, în 2007, la premiul César pentru cel mai bun scurtmetraj. În acelaşi an, realizează lungmetrajul La vie d'artiste, cu Sandrine Kiberlain, Denis Podalydès şi Émilie Duquenne în rolurile principale. Acesta obţine Premiul Michel-d'Ornano atribuit celui mai bun debut  în lungmetraj artistic din Franţa. Copacabana le are în distribuţie pe renumita actriţă Isabelle Huppert (câştigătoare a două premii la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, a unui premiu César şi unui premiu pentru întreaga cariera din partea Academiei Europene de Film) şi pe fiica sa, Lolita Chammah.



Ora 18,00, Cinema Studio
La Régate / Regata / The Boat Race
Belgia / Luxemburg / Franţa, 2009, 91', dramă
 
Regia: Bernard Bellefroid
Scenariul: Bernard Bellefroid, David Lambert
Imaginea: Alain Marcoen
Montajul: Yannick Leroy
Muzica: Claudine Muno & The Luna Boots
Cu: Joffrey Verbruggen, Thierry Hancisse, Sergi López, Pénélope Levêque
Distribuit de: Pyramide
 
Alex are cincisprezece ani şi locuieşte cu tatăl său, îndurând permanent tratamentul destul de dur aplicat de acesta. Pentru a scăpa de acest trai de zi cu zi, Alex face canotaj pe râul Meuse şi are o singură obsesie: să câştige cu orice preţ Campionatul Individual de Canotaj din Belgia. Antrenorul lui, Sergi, şi Muriel, fata pe care o iubeşte, îl vor ajuta pe Alex să redescopere valorile umane pe care le-a pierdut. Un proces de învăţare lung şi dificil...
 
Bernard Bellefroid s-a născut la Liège în 1978. Şi-a început cariera de regizor şi scenarist cu scurtmetrajele Fiona (2001) şi Quand on est mort, on ne respire plus (2002). A realizat şi o serie de mediumetraje şi documentare, printre care Rwanda, les collines parlent (2006), despre supravieţuitorii genocidului din Rwanda şi Pourquoi on ne peut pas se voir dehors quand il fait beau? (2007). Regata reprezintă debutul lui în lungmetraj.
 
Premii:
Premiul Publicului şi Premiul Juriului de Tineret - Festivalul de la Namur, 2008; Premiul Publicului - Festivalul de la Virton, 2009; Premiul Publicului - Festivalul Premiers plans de la Angers, 2009; Premiul pentru debut - European Time for Peace, 2009.



Ora 20,00, Cinema Studio
Der Raüber / Jefuitorul / The Robber
Germania / Austria, 2009, 98', dramă
 
Regia şi scenariul: Benjamin Heisenberg (inspirat de povestea reală a lui Pump-gun Ronnie)
Imaginea: Reinhold Vorschneider
Montajul: Benjamin Heisenberg, Andrea Wagner
Muzica: Lorenz Dangel
Cu: Andreas Lust, Franziska Weisz şi Florian Wotruba
Distribuit de: Films Distribution SAS
 
Filmul Jefuitorul, bazat pe fapte reale, spune povestea alergătorului de cursă lungă Pump-gun Ronnie, care ar fi putut avea o viaţă decentă, alături de o prietenă iubitoare. S-ar fi bucurat de traiul tihnit pe care i-l permite talentul de alergător, însă se specializează şi excelează în spargerea de bănci. Devine dependent de această activitate neobişnuită, fără un motiv anume, doar pentru "frumuseţea actului criminal" şi surplusul de adrenalină.
 
Regizorul şi scenaristul Benjamin Heisenberg s-a născut în 1974 şi a studiat sculptura la Academia de Arte din Műnchen. A realizat câteva videoclipuri artistice înainte de a scrie, regiza şi filma primul său scurtmetraj, Terremoto, în 1996. Succesul primelor experienţe vizuale l-a convins să se dedice cinematografiei. Lungmetrajul său de debut, Sleeper (2005), a fost prezentat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes şi recompensat cu numeroase premii.
 
Premii şi nominalizări:
Cel mai bun debut - Premiile Filmului Bavarez, 2010; Nominalizat la Ursul de Aur - Festivalul de Film de la Berlin, 2010
 
Website: http://www.derraeuber.de
 


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus