mai 2011
Articole diverse
Celebra soprană Virginia Zeani, una dintre cele mai importante cântăreţe ale secolului XX, revine după mulţi ani în România pentru a fi decorată de Casa Regală a României şi pentru a-şi lansa volumul Canta che ti passa ce cuprinde dialoguri purtate cu jurnalistul Sever Voinescu. Prima întâlnire cu publicul român din cadrul vizitei programate între 8 şi 29 mai are loc în studioul Radio România Muzical. Marţi, 10 mai 2011, între orele 19,30-21,00, Virginia Zeani este invitata Luminiţei Arvunescu pentru o ediţie specială a emisiunii "Seara de operă".

Ascultătorii Radio România Muzical au şansa de a intra în dialog direct cu celebra soprană, fie telefonic, fie prin email sau Facebook şi, de asemenea, pot câştiga premii constând în exemplare ale cărţii Canta che ti passa, cu autograful Virginiei Zeani. În cadrul ediţiei speciale a "Serii de operă" vor fi difuzate în premieră românească selecţiuni de pe discurile Virginiei Zeani care până acum nu au fost prezente pe piaţa românească. La microfonul Radio România Muzical, alături de Virginia Zeani şi Luminiţa Arvunescu se vor afla şi invitaţi-surpriză. Evenimentul va fi transmis în direct audio-video pe site-ul www.romania-muzical.ro.

O nouă "Seară de operă" ce are ca subiect vizita în România a sopranei Virginia Zeani va fi difuzată la Radio România Muzical şi Radio România Cultural, sâmbătă, 14 mai 2011, de la ora 19.

Legătura dintre Virginia Zeani şi Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat în exclusivitate muzicii clasice şi de jazz, este mai veche. În 2008, Luminiţa Arvunescu a realizat o serie de interviuri telefonice cu Virginia Zeani, materiale ce au stat la baza emisiunilor din cadrul "Serii de operă" dedicate centenarului naşterii lui Giacomo Puccini. Emisiunile au fost premiate în 2009 de Forumul Muzical Român şi sunt disponibile pentru audiţie pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Lansarea oficială a discurilor Virginiei Zeani, distribuite în România de Librăriile Humanitas, va avea loc vineri, 13 mai 2011, la Opera Naţională Bucureşti, instituţia care va găzdui în 24 mai 2011 şi lansarea oficială a volumului Canta che ti passa, publicată de Editura Galaxia Gutenberg.

Virginia Zeani (născută în 1925 la Solovăstru, judeţul Mureş) este considerată una dintre cele mai importante cântăreţe ale secolului XX; cele aproape 700 de apariţii în rolul Violetta Valery din Traviata verdiană au consacrat-o drept una dintre cele mai bune, dacă nu chiar cea mai bună interpretă a acestui personaj binecunoscut. Virginia Zeani a debutat în 1948 la Bologna chiar în Traviata; confirmarea internaţională avea să vină în 1952 când a înlocuit-o pe Maria Callas într-un spectacol la Teatro Communale din Florenţa.

Virginia Zeani a obţinut succese răsunătoare pe cele mai importante scene de operă ale lumii - de la Scala din Milano la Covent Garden din Londra şi Metropolitan din New York. A întruchipat de-a lungul carierei nu mai puţin de 69 de personaje de operă, interpretate în compania celor mai mari voci ale timpului. Virginia Zeani s-a retras de pe scenă în 1983 şi a devenit una dintre cele mai apreciate profesoare de canto la nivel mondial, printre discipolii săi regăsindu-se vedetele contemporaneităţii, nume ca Vivica Genaux şi Elina Garanca. Virginia Zeani este stabilită în prezent în Florida  - Statele Unite ale Americii.

În 11 mai 2011, Virginia Zeani va fi decorată de Casa Regală a României pentru meritele sale excepţionale ca reprezentant al culturii române.

1 comentariu

  • Impresionant !!!
    Nedelea Lucia, 12.05.2011, 12:06

    Este o zi fericita cea in care am auzit despre omagierea ,in sfarsit ,a acestei uriase voci ,a acestei ROMANCE care nu si-a uitat limba, tara si neamul !!! Mama mea a fost prietena cu ea in copilarie ,iar eu si sora mea am crescut cu dragostea si admuratia pt. ea
    II doresc multa sanatate si viata lunga !!!

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus