mai 2011
Aristoteles Workshop, 2011
Ultima strigare: mai sunt trei săptămâni până la închiderea dead-line-ului pentru înscrieri. Data limită pentru înscriere este 31 mai 2011.

Echipa care va realiza cel mai bun scurtmetraj documentar la cea de a şasea ediţie a atelierului internaţional Aristoteles Workshop (AW) va primi un premiu în valoare de 2.500 de euro, acordat de Institutul Cultural Român (ICR), care susţine astfel workshopul pentru al patrulea an consecutiv.

Canalul ARTE/France şi Programul Media al Uniunii Europene sunt co-finanţatorii şi susţinătorii AW (pentru cinci ani şi respectiv, doi ani consecutivi), alături de Centrul Naţional al Cinematografiei din România.

Acest premiu încununează un training intens de cinci săptămâni (25 iulie - 28 august 2011) în staţiunea montană Vama, din Bucovina, unde profesionişti din industria cinematografică vor ghida pas cu pas, de la pitch la montajul final, pe cei 16 participanţi în realizarea propriului lor documentar de 30 de minute.

Participanţilor li se asigură echipamente high-end pentru producţie şi post-producţie, filmele lor urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune din lumea întreagă.

Înscrierile pentru a şasea ediţie Aristoteles Workshop au început deja, iar termenul limită pentru trimiterea dosarelor este 31 mai 2011.

Aristoteles Workshop este un atelier de film documentar ce se adresează tinerilor din Europa Centrală şi de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film şi / sau televiziune. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi.

Peste 120 de tineri, din SUA, Franţa, Spania, Irlanda, Portugalia, Mexic, Austria, Australia, Israel, Italia sau India, au aplicat anul trecut la cea de-a cincea ediţie AW, dar targetul workshop-ului a fost şi rămâne Europa Centrală şi de Est.

Modulul propus este de 30 de minute de film documentar, dar deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi. Evaluarea proiectelor va fi realizată în ultimele trei zile de workshop. Cursanţii vor lucra în echipe, fiecare echipă (4 x 4) fiind formată dintr-un regizor, un director de imagine, un editor şi un coordonator de producţie.

Pe parcursul celor cinci ediţii, tutorii care au susţinut ateliere şi-au îndrumat echipele în realizarea documentarelor sunt celebrul regizor iranian Rafi Pitts, Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră al preşedintelui georgian şi jurnalist în zone de război), Thierry Garrel, Jennifer Fox, Simon Brook, Alex Szalat, Elizabeth Hulten, Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga), documentaristul John Appel, şi împreună cu Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria), Niels Pagh Anderson, Maarten Roos şi regizoarea Adina Pintilie, fostă participantă a AW. Alături de ei, iniţiatorii acestui proiect din partea ARTE/France, Jean Rozat (directorul general) şi André de Margerie (director relaţii internaţionale).

"Este unul dintre puţinele locuri, dacă nu singurul, în care ai toată libertatea să te exprimi", spune Rafi Pitts, unul dintre trainerii care lucrează de la începuturi cu Aristoteles Workshop. "Ce e foarte important pentru mine e ca studenţii să înţeleagă că pentru a fi un bun regizor, sau un bun operator sau editor, este nu să repeţi ce-ai văzut deja, ci să te ghidezi după cine eşti şi ce sau cum simţi."

Taxa de 500 de euro include cazare şi masă pe toata durata atelierului, deplasări, asigurarea echipamentului şi a facilităţilor necesare producţiei şi post-producţiei, training cu experţi internaţionali şi îndrumarea riguroasă în realizarea scurtmetrajelor de film documentar.

Data limită pentru înscriere este 31 mai 2011.


Etapele Aristoteles Workshop 2011:

Etapa 1 Training
Stil narativ & strategii.
Viziunea regizorală.
Cameră, lumină, sunet.
Abordarea vizuală, planificarea şi programul de producţie.

Etapa 2 Producţie
Treatment, cercetare şi scouting.
Coaching pe intreg procesul de filmare.

Etapa 3 Montajul
Conturarea documentarului în sala de montaj.
Conţinut creativ şi tratament vizual.
Coaching în timpul şi după finalizarea montajului.

Etapa 4 Finish line
Color correction & audio sweetening.
Subtitrare în engleză.
Output pe DVD.
Evaluarea finală.
Scurtă istorie

AW, în cei cinci ani de existenţă, a reuşit să depăşească statutul de simplu atelier de formaţie profesională şi s-a afirmat treptat şi ca producător de filme documentare de excepţie:

Nu te supăra, dar..., al Adinei Pintilie, a făcut literalmente înconjurul lumii şi a adus acasă multiple premii (The Golden Dove, de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, Germania, 2007; Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Ungaria, 2008; Best Woman Director, FICCO International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexic, 2008 etc.);
Sibiu Stories, al Corinei Radu (Best Documentary Award, L'Alternativa Independent Film Festival Barcelona, Spania, 2008)
Ciobanul Zburător al lui Cătălin Muşat (Special Mention, la Festivalul Internaţional de Film, Locarno 2009)
Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman şi Alexandru Belc (selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Internaţional de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elveţia)
Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, a reprezentat România la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs 2010 şi a primit premiul secţiunii, SFR Prize for The Most Audacious Film.


Pentru detalii suplimentare, vă stau la dispoziţie:
Dan Nuţu - [email protected]
Mihaela Stănescu - [email protected]

http://www.aworkshop.org
http://www.facebook.com/AristotelesWorkshopAssociation

anca romanescu | pr | 00 40 751 224 222 | 00 40 727 731 552 | [email protected] | aworkshop.org







0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus