mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 18,00, Cinemateca Eforie
Maria Larssons eviga ögonblick / Instantanee / Everlasting Moment
Suedia / Danemarca, 2008, 125', dramă
 
Regia: Jan Troell
Scenariul: Niklas Rådström, Agneta Ulfsäter Troell, Jan Troell
Imaginea: Jan Troell, Mischa Gavrjusjov
Montajul: Niels Pagh Andersen
Muzica: Olle Tannergård
Cu: Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen
Distribuit de: Trust World
 
În Suedia anului 1900, într-o perioadă marcată de instabilitate socială, război şi sărăcie, Maria, o tânără reprezentantă a clasei muncitoare, câştigă la loterie un aparat de fotografiat, pe care decide să-l păstreze, decizie care-i va transforma viaţa. Camera îi permite Mariei să vadă lumea cu ochi noi, dar devine o ameninţare pentru soţul său, alcoolic şi fustangiu, atunci când îl aduce în viaţa lor pe şarmantul fotograf Pedersen.
 
Jan Troell este unul din cei mai importanţi cineaşti scandinavi. Este scenarist, regizor, monteur şi director de imagine. A fost operator pentru Bo Widerberg, perioadă în care a realizat câteva scurtmetraje. Debutează în lungmetraj cu Here's your Life (1966). Urmează Who Saw him Die? (1968), The Imigrants (1971, nominalizat la Oscar pentru cea mai bună imagine şi cel mai bun scenariu) şi continuarea, The New Land (1972), despre emigranţii suedezi în America anului 1840. După câteva producţii americane, se întoarce în Suedia şi realizează The Flight of the Eagle (1982) şi A Frozen Dream, o poveste despre eşecul expediţiei lui S. A. Andree la Polul Nord. Ulterior a realizat Sagolandet (1986), Il Capitano (1991, Ursul de Argint la Berlin în 1992), As White as in Snow (2001) şi Hamsun (1996), un adevărat succes de casă, despre viaţa scriitorului norvegian Knut Hamsun.
 
Premii şi nominalizări:
Premiul Guldbagge pentru cel mai bun film, cea mai bună muzică, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă - Premiile Guldbagge, Suedia, 2009; Premiul Robert pentru cel mai bun film străin - Festivalul Robert, Danemarca, 2009; Cea mai bună actriţă, cea mai bună imagine - Festivalul de Film de la Valladolid, 2008.
Nominalizat la Globul de Aur şi la Independent Spirit Award pentru cel mai bun film străin.

Website: http://v1.trustnordisk.com/#/399783/?movieId=T124
 
 

Ora 21,00, Cinemateca Eforie
Garbo: El espía / Spionul Garbo / Garbo: The Spy
Spania, 2009, 88', documentar biografic
 
Regia: Edmon Roch
Scenariul: Maria Hervera, Isaki Lacuesta, Edmon Roch
Imaginea: Joachim Bergamin, Gabriel Guerra, Bet Rourich
Montajul: Alexander Adams
Muzica: Fernando Velázquez
Cu: Joan Pujol, Stan Vranckx, Rupert Allason, José Antonio Escoriza, Aline Griffith
Distribuit de: The Film Sales Company
 
Garbo: El espía / Spionul Garbo este un thriller documentar despre amintiri uitate şi amintiri încă vii, despre eroi şi spioni, despre secrete şi minciuni, cu fragmente din filme hollywoodiene, materiale de arhivă, interviuri şi efecte speciale - ca o invitaţie pentru fiecare de a-şi alege propria viziune asupra adevărului. (Edmon Roch)
 
Filmul prezintă povestea lui Juan Pujol, un spaniol, agent dublu din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a influenţat cursul evenimentelor, oferindu-şi serviciile atât nemţilor cât şi britanicilor. Numele său de cod era, pentru britanici, Garbo. Pentru nemţi - Alaric.
 
Edmon Roch este jurnalist şi doctor în istoria artei. Înainte de Spionul Garbo, cu care debutează în lungmetraj, a scris, regizat şi produs mai multe scurtmetraje, printre care mult premiatul Blood (1994). Ca scenarist, a lucrat pentru Away from the Flock (1994) - un film despre artistul britanic Damien Hirst, pentru Tic, Tac (1996) şi Mia Sarah (2006). A lucrat, de asemenea, la producţia unor pelicule precum The Butterfly Effect (1995), Seven Years in Tibet (1997), trilogia lui Peter Greenaway - The Tulse Luper Suitcases (2002/4), Perfume: The Story of a Murderer lui Tom Tykwer (2006).
 
Premii şi nominalizări:
Cel mai bun documentar şi cel mai bun scenariu - Premiile Gaudí, Barcelona, 2010; Cel mai bun documentar - Premiile Goya, Madrid, 2010; Cel mai bun documentar - Festivalul Filmului European de la Sevilla, 2009.
 
Nominalizat pentru cel mai bun documentar în cadrul secţiunii First Appearance - la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam - IDFA, 2009.
 
Website: http://www.garbothemovie.com
 
 
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus