mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 18:00, Cinema Studio
Poll / The Poll Diaries
Germania / Austria / Estonia, 2010, 129', dramă
 
Regia şi scenariul: Chris Kraus, inspirat de memoriile Odei Schaefer
Imaginea: Daniela Knapp
Montajul: Uta Schmidt
Muzica: Annette Focks
Cu: Paula Beer, Edgar Selge, Tambet Tuisk, Jeanette Hain, Richy Müller
Distribuit de: Bavaria Film International
 
În munca mea încerc să descopăr cum se mai poate regăsi cineva, în ciuda opoziţiilor din partea mediului social. (Chris Kraus)
 
Iunie 1914. Tânăra Oda von Siering, în vârstă de 14 ani, se întoarce la Poll, reşedinţa familiei, pe coasta Mării Baltice, regiune împărţită între germani, ruşi şi estonieni. Mama Odei murise la Berlin, iar Oda îi aduce rămăşiţele acasă. Aici o aşteaptă tatăl ei, Ebbon, un om de ştiinţă frustrat, mătuşa Milla şi alţi membri ai familiei sale de aristocraţi germani, care se agaţă de privilegii într-o lume aflată la limita dezastrului. Oda găseşte pe moşie un anarhist estonian rănit. Îl ajută să se ascundă şi, îngrijindu-l, se îndrăgosteşte de el, conştientă fiind însă de posibilele consecinţe ale faptelor ei.
 
Înainte să studieze regia de film, Chris Kraus a lucrat ca jurnalist. A devenit cunoscut mai întâi ca scenarist pentru filme precum Prélude (1992, r: Fillipos Tsitos), Der Einstein des Sex (1999, r: Rosa von Praunheim), Bundle of Joy (2000, r: Detlev Buck), Basta - Rotwein oder Totsein/C(R)ook (2004, r: Pepe Danquart). În 2002 publică romanul Scherbentanz (Shattered Glass), după care realizată şi o ecranizare, în acelaşi an, distinsă cu premiul pentru cea mai bună regie, respectiv cea mai bună actriţă, la Premiile Filmului Bavarez. În 2006, regizează filmul Vier Minuten (Four Minutes), unul dintre cele mai de succes şi premiate filme germane ale ultimilor ani.
 
Premii:
Premiul Special al juriului şi Premiul pentru cea mai bună muzică - Festivalul Internaţional de Film de la Roma, 2010; Cel mai bun regizor - Festivalul de Film Black Nights de la Tallinn, 2010; Cel mai bun actor, cea mai buna actriţă debutantă, cea mai bună scenografie - Premiile Filmului Bavarez, 2010.
 
Website: http://www.poll-derfilm.de



Ora 20:30, Cinema Studio
Loft / Mansarda
Belgia, 2008, 110', thriller - dramă
 
Regia: Erik Van Looy
Scenariul: Bart De Pauw
Imaginea: Danny Elsen
Montajul: Philippe Ravoet
Muzica: Lorenz Dangel
Cu: Koen De Bouw, Filip Peeters, Bruno Vanden Broecke, Koen De Graeve, Matthias Schoenaerts, Gene Bervoets
Distribuit de: The Works International
 
Cinci bărbaţi însuraţi deţin un secret: un studio spaţios unde se pot întâlni în linişte cu amantele sau cu cele mai noi cuceriri. Totul funcţionează de minune până când, într-o dimineaţă de iarnă, descoperă cadavrul unei tinere. Nimeni nu ştie cine este sau cum a ajuns acolo. Inevitabil, apar suspiciunile şi foarte curând cei cinci realizează că nu se cunosc atât de bine pe cât credeau.
 
Regizorul Erik Van Looy s-a născut în 1962 şi este cunoscut şi ca prezentator de televiziune, emisiunile sale având foarte mare succes de public. A debutat în lungmetraj cu Ad Fundum (1993), urmat de Shades (1999) pentru care scrie şi scenariul. Succesul a venit în 2003, cu thrillerul palpitant The Alzheimer Case, o adaptare a romanului omonim al lui Jef Geeraerts, care a devenit rapid un blockbuster, adunând peste 700.000 de spectatori. În 2008 revine cu un nou thriller - Mansarda, acesta fiind considerat cel mai de succes film belgian din toate timpurile, cu peste un milion de intrări în box office.
 
Premii:
Cea mai bună imagine - Festivalul de Film Gotham Screen, 2009; Cel mai bun film - Humo's Pop Poll de Luxe, 2009.
 
Website: http://www.loftdefilm.be

 



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus