octombrie 2011
Festivalul de film de animaţie anim'est 2011
Doi prieteni se plimbă pe stradă sub cerul plumburiu şi ameninţător de sfârşit de secol XIX. Unul dintre ei e măcinat de o anxioasă nelinişte cu privire la sfârşit şi încearcă să găsească o oarecare alinare în conversaţia cu amicul său. Celălalt pare mai curând plictisit de trepidaţiile acestuia şi cere linişte. Din direcţia opusă, se apropie de ei Ţipătul lui Munch, numai că e un ţipăt mai degrabă de exaltare... (în The Scream, regia Sebastian Cosor).

Dacă privim lucrurile dintr-o anumită perspectivă, anxietatea de mai sus e comică, dar cât se poate de motivată - ne naştem, creştem, evoluăm şi apoi involuăm după un anumit tipar, care, privit de la distanţă, e neliniştitor de acelaşi. Dar, decât să ne lăsăm striviţi de acest nor, mai bine râdem. (în Growing, regia Roxana Benţu)

Şi totuşi, să revenim. Motive de anxietate ar fi. Bani, criză economică, putere, lupta pentru dominarea spaţiului mediatic şi pătrunderea în inconştientul colectiv şi mai ales individual. Apăsăm pe acceleraţie şi fugim sau ne supunem? (în Euro potentia est, regia Szöcs Tamás)

E destul de clar pentru toată lumea acum că soluţia să fugim în străinătate într-o ţară mai "europeană" ca s-o ducem mai bine nu mai e aşa de sclipitoare. E foarte probabil ca acolo cei mai mulţi dintre noi ar ajunge să perieze pantofii unor domni de statură medie şi să se uite de jos în sus la ideea de "Europa". (în Suntem europeni?, regia Fekete Szabolcs)

Mai bine să ne refugiem în fantezie. Să căutăm drumul spre casă în lumile imaginare alternative, ca băieţelul din Travelling with my hopes full of hope (regia Adrian Băluţă), numai să nu ne rătăcim în universuri închipuite din care nu mai găsim scăpare, ca puştiul din The Sphere (regia Zoltáni Levente). În mod clar, mai bine dăm în mintea copiilor şi schimbăm canalul la episodul pilot al serialului Dodo şi Tic (regia Gabriel Vasiliu). Sau şi mai bine, să ne abandonăm cu totul râsului şi să privim încordaţi cine - cioara sau porumbelul - va câştiga cursa în tensionatul Action Movie (regia Bogdan Mihăilescu). Şi, nu în ultimul rând, să urmărim distraţi drumul măseluţei bolnave spre... lumea de dincolo în Clinic (regia Török Tihamer).

Punând lucrurile cap la cap, se poate spune că aspectul cel mai pozitiv al competiţiei de scurtmetraje româneşti de animaţie de la ediţia de anul acesta a Festivalului Anim'est este diversitatea - din punct de vedere al realizării tehnice, stilistice şi al tonalităţii. Cei ce vor decide asupra câştigătorului premiului pentru Cel mai Bun Film Românesc de Animaţie de anul acesta, premiu oferit de Institutul Cultural Român, vor fi regizoarea Cecilia Felmeri - câştigătoarea Competiţiei Româneşti de la Anim'est 2010, animatorul canadian Steven Woloshen precum şi criticul, istoricul de film şi animatorul polonez Marcin Gizycki. Decizia va fi anunţată sâmbătă seara (15 octombrie 2011), în cadrul ceremoniei de închidere a Anim'estului, ce va avea loc la Cinema Patria, începând cu ora 19.

Descarcă programul Anim'est, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus