Rebecca
Cei care obişnuiesc să ia avionul până la Londra pentru a viziona un musical de calitate pot avea surpriza să-l vadă şi la Bucureşti. Realizat în colaborare cu Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta, spectacolul Rebecca are la bază povestea romanului omonim scris de Daphné du Maurier.

 

Chiar dacă Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" nu se află la prima abatere de acest gen, noua premieră are totuşi suficiente date pentru a-i entuziasma şi pe cei mai sceptici. Este vorba despre Rebecca, una dintre cele mai de succes producţii semnate de echipa Sylvester Levay (muzica) - Michael Kunze (libretul), laureaţi ai Premiului Grammy şi creatori ai celebrelor producţii Mozart!, Elisabeth si Marie Antoinette, spectacol regizat de Attila Béres. 

Realizat în colaborare cu Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta, spectacolul are la bază povestea romanului omonim scris de Daphné du Maurier în 1938 Ca şi alte lucrări ale autoarei, Rebecca a fost adaptată pentru marele ecran de Afred Hitchcock, devenind una dintre cele mai cunoscute producţii ale acestuia.

Succes în lumea-ntreagă

Musicalul Rebecca a fost prezentat în premieră la Viena, la Raimund Theater, pe 28 septembrie 2006, în regia lui Francesca Zambello şi a devenit în scurt timp un succes internaţional, jucându-se cu casa închisă pentru mai bine de trei ani consecutiv. În anii care au urmat, musicalul a fost montat cu acelaşi succes în Japonia şi Finlanda. În 2010, Rebecca a avut premiera la Budapesta, devenind una dintre cele mai apreciate producţii ale Operetei din capitala maghiară, pentru ca, un an mai târziu, având la cârmă aceeaşi echipă de realizatori, să convingă şi la Bucureşti prin aplomb şi coerenţa integrării tuturor dimensiunilor proprii unui spectacol complex.

Cu o distribuţie valoroasă - Eu: Adriana Vlad; Maxim de Winter: Florin Budnaru; Mrs. Danvers: Adina Sima; Jack Favell: Cătălin Petrescu; Frank Crawley: Andras Demeter; Ben: Matei Chioariu; Edythe Van Hopper: Bianca Ionescu - distribuţie care a impresionat in corpore publicul, spectacolul reuşeşte să desfiinţeze din nou mitul neputinţei, care, din păcate, marchează încă foarte multe instituţii de concert şi spectacol din România. Puriştii pot sta liniştiţi. 

Noţiunea de reţetă - chiar dacă ea a fost aplicată acestei producţii de către o echipă de realizatori maghiari, în numele unui estetism de sorginte americană, ba chiar evreiască - a reuşit ceea ce ani de-a rândul mulţi monştri sacri autohtoni nu au reuşit. Şi anume să scoată tot ce este mai bun din artiştii aflaţi pe scenă, reuşind să creeze şi să transmită emoţie, spre bucuria publicului. Pentru cei care simt nevoia să evadeze din aproximativul lipicios cotidian şi să vadă pe viu cum o producţie artistică cu un grad mare de complexitate şi de spectaculozitate (deloc gratuită) merge ca pe roate, atunci să nu rateze întâlnirea cu Rebecca. Dragoste, mister, romantism şi un algoritm procedural fără fisură.



De: după Daphne du Maurier Regia: Attila Béres Cu: Alexandra Crăescu / Adriana Vlad, Florin Budnaru / Victor Bucur, Georgiana Mototolea / Adina Sima, Cătălin Petrescu, Bianca Ionescu / Anca Ţurcaşiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus