mai 2011
Festivalul TIFF 2011
Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a pregătit publicului festivalier, pe lângă un program intens de proiecţii de film, şi un program variat de concerte, de la muzică clasică de cea mai bună calitate, la stiluri precum rock alternativ, indie, blues, punk, ska, electro şi altele.

Festivalul de muzică AlternaTIFF ajunge, în acest an, la cea de-a doua ediţie. În perioada 8 - 11 iunie 2011, AlternaTIFF  oferă o gamă largă de trupe de muzică alternativă. Scenele festivalului vor fi la Meeting Point TIFF - Curtea interioară a Muzeului de Artă şi Boiler Club - Fabrica de Pensule. 12 trupe străine şi româneşti şi 5 DJ vor anima nopţile TIFF-ului. Printre artiştii care vor performa în cadrul AlternaTIFF 2011 se află: Anima Sound System (Ungaria), Nedry (Marea Britanie), AIRtist (Ungaria, Austria), Snails (Moldova), Omul cu Şobolani, Luna Amară, Discoballs, Electric Brother, Electric Fence, Robin and the Backstabbers, Jedam, Lights out!, Gojira, Dubase, K-LU, The Filters din România.

Concertul-eveniment din cadrul AlternaTIFF-ului din acest an va fi susţinut de Gandu Circus, în data de 10 iunie, la ora 22.30 în Boiler Club. Spectatorii filmului-şoc al TIFF 2011, producţia indiană Gandu - filme prezentat în cadrul secţiunii Tinereţe irosită, vor avea şansa să asculte live soundtrack-ul peliculei, semnat de Five Little Indians în colaborare cu Gandu the Rapper. Amestecul agresiv de sex, droguri, rap bengalez, ska-punk, sau hardcore rupe toate convenţiile indiene despre film şi muzică. Neel, chitaristul FLI şi Gandu the Rapper vor oferi publicului o adevărată doză de adrenalină în Boiler Club.


Pe scena de la TIFF Meeting Point, în data de 10 iunie 2011, la ora 21.00, Electric Brother îşi va lansa cel de-ai doilea album solo - Pe Pamânt. Electric Brother este un personaj omniprezent pe scena electronică începând din 1999: este producător de muzică, a colaborat cu Matze şi DJ Vasile creând proiectul NSK, piesele primului său album au apărut pe compilaţii precum: Paris Lounge vol. 3, Panorama sau Ibiza Fever, face parte din trupa Aievea, împreună cu Vlaicu Golcea a compus soundtrack-ul filmului Furia (r. Radu Munteanu), în prezent realizează emisiunea Retroelectro la Radio Guerrilla. AlternaTIFF pregăteşte publicului două concerte de neratat susţinute de Anima Sound System din Ungaria şi de trupa britanică Nedry.
 
Anima Sound System se află printre primele trupe de electro apărute în estul Europei. De la debutul din 1994, trupa a trecut prin multe metamorfoze: de la schimbări de componenţă până la schimbarea abordării muzicale: acid-jazz, trip-hop, drum'n bass sau etnodisco. În 2010, trupa a lansat un nou album inspirat din electro-dance-ul european al anilor '80.

Nedry sunt o trupă britanică formată în 2008. Sound-ul abordat de ei poate fi cu greu caracterizat, trupa urmărind un drum transgresiv în muzica electro. Trecerea nonşalantă prin dub-step, post-rock, noise, dublată la modul cel mai experimental de vocea solistei, Ayu, face din concertul Nedry, must see-ul acestei ediţii AlternaTIFF.


La ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Festivalul SoNoRo din Bucureşti, unul dintre cele mai originale proiecte de muzică clasică din centrul şi estul Europei, aduce la TIFF un concert cu totul special: Songs and Dances of Life, programat sâmbătă, 4 iunie 2011, de la ora 19:00, la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, locul în care Franz Liszt concerta în oraş în 1846.

Un proiect muzical inspirat chiar de rădăcinile zonei multiculturale a Transilvaniei, spaţiu de convieţuire pentru români, maghiari, germani, slovaci şi ucrainieni, Songs and Dances of Life este, după cum declară chiar muzicienii, "o îmbinare a cântecelor de recoltă şi dansurilor de cătănie cu colinde şi cântece religioase, a baladelor cu cântecele de dor", care cuprinde şi rarităţi, cum ar fi piese de Franz Liszt, o melodie slovacă, un dans ruten ameţitor sau fragila melodie ungară a lui Franz Schubert.

Gândit şi creat ca o celebrare a identităţii culturale transilvănene, dedicate publicului clujean, spectacolul Songs and Dances of Life prezintă într-o lumină cu totul nouă creaţii ale unor personalităţi muzicale extrem de legate de istoria şi tradiţia Clujului, construind, astfel, un dialog muzical atemporal între curente, naţionalităţi şi stiluri.

În completarea proiecţiei filmului Balkan's Digest (regia Ionuţ Piţurescu), un concert fusion inedit şi intens "deschide" din punct de vedere muzical Ziua Diversităţii la TIFF: duminică, 5 iunie 2011, de la ora 19:30, pe scena de la TIFF Meeting Point (curtea Muzeului Naţional de Artă), grupurile Biokolective Swing (România) şi Via Balkanica (Macedonia, România) promit un spectacol de mişcare şi sunet memorabil. Dacă Românii de la Biokolective Swing se remarcă printr-un repertoriu arhaic, bazat pe muzică realizată din folosirea unor instrumente extrem de rare astăzi, precum cobza, cavalele, gorduna, tilinca sau braciul, macedonenii de la Via Balkanica au un sound tipic spaţiului sud-est european, recuperând melodii aromâneşti interpretate cu accente de virtuozitate, la lăută arabă, clarinet, ney şi percuţii. Intrarea la concertul susţinut de cele două formaţii balcanice este liberă.


Primul weekend al ediţiei TIFF cu numărul 10 culminează cu un concert de zile mari, duminică, 5 iunie, ora 23.00, la Euphoria Music Hall, în cadrul Zilei Diversităţii: cunoscuta formaţie din Turcia Baba Zula concertează la Cluj-Napoca alături de una dintre cele mai cunoscute trupe din Transilvania - Nightlosers.

Show-urile Baba Zula, susţinute pe sute de scene din întreaga lume oferă o experienţă audiovizuală completă, prestaţiile lor susţinute în costumaţii extravagante fiind însoţite de dansuri din buric, teatru, poezie şi VJ-ing live. Sound-ul lor dub oriental este rezultatul unui amestec de instrumente tradiţionale cu muzică electro sau reggae. În ciuda unei aparenţe cu totul exotice, muzica celor de la Baba Zula îşi are rădăcinile atât în tradiţia orientală, cât şi în semnificaţia şi sonoritatea rock'n'roll-ului din anii '60. Pentru stilul lor extrem de bine definit, au fost incluşi în documentarul Crossing The Bridge - The Sound Of Istanbul (2005), semnat de Fatih Akın, o radiografie a celor mai importante curente ale muzicii turceşti contemporane.

Formaţia de blues transilvănean Nightlosers combină temele şi sunetele muzicii tradiţionale ardeleneşti cu cele ale muzicii americane. Trei albume de studio, dar şi sute de concerte susţinute în ţară şi peste hotare au adus consacrarea uneia dintre cele mai originale formaţii româneşti a ultimelor două decenii, ale cărei partituri includ vioara, chitara electrică, bateria, dar şi muzicuţa sau placa de spălat rufe.

 
A doua ediţie a AlternaTIFF este organizată de Indiescouts, TIFF şi Boiler Club şi este prezentată de Burn Studios.
Sponsori AlternaTIFF: Gameloft, Best Western Hotel, Becherovka
Parteneri media AlternaTIFF: Zile şi Nopţi, Radio Guerrilla
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de: Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc- APFR
Cu sprijinul: Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Media al Uniunii Europene, Institutului Cultural Român
Co-producător: TVR 1
Prezentat de: Ursus
Partener festival: Vodafone România
Sponsori: TNT, MasterCard, L'Oreal, JTI, Banca Transilvania, TenarisSilcotub, HBO România, Aqua Carpatica
Make-up artist oficial: L'Oreal
Maşina oficială: Mercedes-Benz
Partener tehnic: BenQ
Partener: Transilvania Film
Partener tehnic: BenQ
Parteneri media: Europa Fm, Cocor Media Channel, Adevărul, Adevărul de seară, Dilema veche, Forbes, OK!, Zile şi Nopţi, Elle, Viva, Decât o revistă, Tataia, VICE, Academia Caţavencu, Oops Media, Elevate, Zoom Media
Parteneri online: Cinemagia.ro, Realitatea.net, Hotnews, Voxpublica.ro, Pandoras.ro, Liternet.ro, Feeder.ro, Port.ro, Art Act Magazine, Hipmag, Filmreporter.ro
Parteneri media locali: TVR Cluj, Realitatea TV Cluj, monitorulcj.ro, Ziua de Cluj, Făclia de Cluj, Radio Cluj, Radio Paprika, infoLOCAL.

Descarcă programul TIFF, 2011 aici..



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus