mai 2011
Un deceniu de experienţe americane

După mai bine de o decadă de când a părăsit România pentru o carieră în muzica de jazz la New York, pianistul Lucian Ban revine la Bucureşti cu un proiect special, un recital de pian solo care se doreşte un summum al experienţelor sale americane - muzicale, dar nu numai.
 
Lucian Ban: "American Landscapes  este un proiect pentru solo piano dezvoltat de-a lungul unei decade petrecute în America. Lumea Nouă - the New World cum o numeau istoricii nu demult a fost şi este şi astăzi un continent cu totul fascinant . . . şi adeseori şocant pentru un european. Ce m-a frapat însă în călătoriile şi peregrinările mele concertistice în toate colţurile Statelor Unite a fost în primul rând extraordinara diversitatate muzicală dincolo de jazz, cu miriade de genuri şi surse din toate colţurile lumii (America este ţara imigraţiei globale prin definiţie), dar mai ales un omniprezent spirit al avangardei şi experimentului constant. Unde altundeva poţi să întâlneşti un muzician - să spunem din Vietnam - cântând o piesă de John Lee Hooker cu influenţe indiene? American Landscapes încearcă să prezinte ceva din toate aceste lucruri într-o suită de piese şi improvizaţii pentru pian solo, o viziune foarte personală (cum ar putea să fie altfel când eşti singur cu pianul?) a peisajului muzical de astăzi din America. I hope you will enjoy the journey!"
 
American Landscapes

După ce a abordat muzica românească populară pentru un proiect realizat împreună cu saxofonistul american Sam Newsome, Suita de jazz româno-americană (Jazzaway Records 2008),  după ce a semnat un complex proiect de reinterpretare a muzicii lui George Enescu pentru jazz, Enesco Re-Imagined, (Sunnyside Records 2010), Lucian Ban prezintă acum publicului din România o versiune personală a Americii, filtrată prin muzică, în proiectul American Landscapes - un concert de pian solo ce va avea loc miercuri, 1 iunie 2011, ora 19.00, la Teatrul Act.

Pianistul se inspiră pentru acest proiect din peisajul muzical larg al Americii, de la American Songbook, la Blues şi cântece tradiţionale, de la avangarda clasică a lui Charles Ives la inovaţiile lui Duke Ellington, de la extraordinara muzică a marilor centre urbane precum New York, Chicago şi New Orleans, la muzica populară din mijlocul Americii.

Lucian Ban

Nominalizat de două ori în 2005 şi 2006 la prestigiosul premiu Best European Jazz Musician, pianistul, liderul, compozitorul şi aranjorul Lucian Ban este considerat parte din generaţia de interpreţi şi compozitori aflată în prim-planul jazz-ului modern contemporan la New York. Ban conduce mai multe proiecte şi scrie muzică inovatoare ce reinventează idiom-urile muzicii de jazz. Compoziţiile sale sunt interpretate şi înregistrate şi de alţi muzicieni şi ansambluri de jazz. A înregistrat până acum 8 albume sub nume personal, pentru case de discuri prestigioase, care s-au bucurat de recunoaşterea criticii de specialitate. Susţine în mod curent concerte şi turnee cu diferitele sale proiecte în America şi Europa.

Pentru mai multe informaţii despre Lucian Ban, inclusiv discografie, presa, biografie etc vă rugăm să vizitaţi  www.lucianban.com.
 
Referinţe critice
 
"... este unul dintre cei mai talentaţi pianişti care au venit la New York în ultima decadă"  Bruce Lee Gallanter, critic de jazz
 
"Lucian Ban este un pianist şi compozitor original. L-am văzut evoluând şi devenind un talent original care are ceva unic de oferit."
Bill Kirchner, Rutgers Institute of Jazz
 
"Interpretarea lui Lucian Ban aminteşte de marele Bill Evans sau de Krystof Komeda." Jazz Podium, Germania (cronica la CD-ul Premonition)
 
"Hebert şi Ban sunt vedetele aici. Pianistul insistă în argumentul său la album că Enescu aparţine Panteonului marilor compozitori ai secolului al 20-lea,  . . . iar această înregistrare îi plasează pe Ban şi Hebert printre marii interpreţi ai secolului 21"
Michael J. West, Jazz Times (cronica la CD-ul Enescu Re-Imagined)
 
Biletele se găsesc la casa de bilete a Teatrului Act, Calea Victoriei 126 (tel. 021 3 103 103)
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus