mai 2011

Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti a susţinut joi, 26 mai 2011, la sala Ateneului Român, sub bagheta lui Horia Andreescu, un concert ce a cuprins două capodopere ale literaturii muzicale universale: Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în si bemol minor, op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski, solist Alessandro Taverna şi Simfonia nr. 2 în La major, op. 17 de George Enescu.
 
Simfonia nr. 2 de George Enescu este una dintre lucrările ce vor fi interpretate la Moscova de către Orchestra primei instituţii muzicale a României, dirijată de maestrul Horia Andreescu, la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului World Symphonic Orchestras [1] (Orchestre Simfonice ale Lumii), dedicată Zilei Rusiei. Concertele se vor desfăşura între 3 şi 12 iunie 2011. Filarmonicii George Enescu din Bucureşti i s-a acordat onoarea de a deschide acest Festival, în celebra Sală a Coloanelor [2] din capitala Rusiei, unde vor mai cânta: Filarmonica Cehă - dirijată de Pinchas Steinberg, Simfonia Varşovia - dirijată de Krzysztof Penderecki, United Saratov Symphony Orchestra - dirijată de Yury Kochnev şi Orchestra Naţională a Rusiei - dirijată de Vladimir Spivakov.
 

În concertul de la Ateneul Român din 26 mai 2011 am simţit un suflu proaspăt, un elan sporit al interpretării şi o reală calitate a actului artistic. Iată că aceşti minunaţi muzicieni găsesc resurse fizice şi spirituale pentru a se cabra şi a-şi dovedi potenţialul artistic, chiar şi acum spre sfârşitul stagiunii.
 
O sală arhiplină demonstra interesul publicului pentru repertoriul cântat, pentru interpretarea solistică, pentru dirijorul invitat permanent, pentru ansamblul orchestral şi mai ales pentru insula de frumos muzical din centrul Bucureştilor.
 
În prima parte a serii muzicale, pianistul Alessandro Taverna a interpretat Concertul nr. 1 în si bemol minor de Ceaikovski. Născut la Veneţia în 1983, Taverna a studiat la Academia de Muzică Santa Cecilia din Roma cu Sergio Perticaroli, continuând apoi în Germania, la Hochschule für Musik din Hanovra cu profesorul Arie Vardi. Din anul 2010, studiază la Lake Como Piano Academy, sub îndrumarea unor celebrii profesori, precum: Dmitri Bashkirov, Malcolm Bilson, William Grant Nabore şi Fou Tsong. A câştigat numeroase premii la concursurile internaţionale de la Leeds (Marea Britanie), Londra şi Minnesota (SUA). După ce a debutat la New-York a făcut un turneu în SUA. În 2010 a fost câştigătorul premiului Arturo Benedetti Michelangeli, decernat de Eppan Piano Academy. A întreprins un turneu de concerte în Africa de Sud. A susţinut concerte şi recitaluri la Florenţa, Berlin, Otawa, Quebec, Londra, Hamburg şi Minnesota. A fost invitat la Festivalurile Maggio Musicale Fiorentino, International Keyboard Festival New-York, Otawa International Chamber Music Festival. A cântat împreună cu London Philharmonic, Royal Philharmonic Orchestra, Chamber Orchestra Kremlin, Salem Chamber Orchestra şi Scottish Orchestra. Alessandro Taverna a înregistrat pentru Radio Classica în Italia, Classic FM în Africa de Sud şi pentru Televiziunea şi Radioul din Slovenia.
 
În concertul de la Ateneul Român, pianistul Alessandro Taverna a cântat cu multă virtuozitate unul dintre cele mai cunoscute concerte ale literaturii pianistice romantice ruse, Concertul nr. 1 în si bemol minor, op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski. În special în prima mişcare - Allegro non troppo e molto maestoso. Allegro con spirito - solistul a reuşit să facă perceptibile energia nestăvilită, anvergura desfăşurărilor sonore şi sinceritatea sentimentelor muzicii interpretate.
 
La cererea publicului, pianistul a interpretat cu multă inspiraţie o lucrare în stil jazz-istic de Friedrich Gulda.
 
În partea a doua a serii muzicale, am ascultat Simfonia nr. 2 în La major op. 17 de George Enescu, una dintre cele mai ample creaţii orchestrale ale compozitorului. Dirijorul Horia Andreescu, împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti au realizat o interpretare plină de dramatism, dezvăluind publicului frumuseţea muzicii heterofonice. Artiştii au înfăţişat cu mult rafinament luxurianţa ideilor muzicale precum şi acea migraţie a temelor care impune caracterul ciclic al simfoniei. Această partitură foarte dificilă, cu multe schimbări de măsură, cu o paletă coloristică şi dinamică foarte variate, solicită o perfectă organizare a traseului discursului muzical. Ca simplu spectator, mărturisesc că iubesc această simfonie încă din copilărie, audierea ei îmi produce de fiecare dată un sentiment de împlinire estetică. Este o lucrare care purifică sufletele, întinereşte spiritul şi impune decantări axiologice în lumea componistică românească a zilelor noastre.
 

Publicul a răsplătit cu aplauze îndelungate o interpretare de foarte bună calitate.
După 22 de ani, interpreţii români vor cânta din nou în Capitala Rusiei. Să le urăm succces!

Note:
[1] Festivalul World Symphonic Orchestras, dedicat Zilei Rusiei (12 iunie) este punctul culminant al stagiunii muzicale 2011 din Moscova. După înfiinţarea festivalului, în 2006, aici au participat nume celebre ale muzicii clasice: Myung-Whun Chung, Lorin Maazel, Riccardo Muti, Dmitri Liss, Yuri Temirkanov, Antonio Pappano, Jonathan Nott, Leif Segerstam, Valery Gergiev, Ivan Fischer, Semion Bychkov, Mihail Pletnev şi Michel Plasson. http://www.symphonyfest.ru/en/
[2] Sala Coloanelor (Dom Souzov) este în zilele noastre, locul în care se desfăşoară Concursul Internaţional Ceaikovski. Construită în anul 1784 de Prinţul V. M. Dolgoruky Krimsky, ea este decorată cu 28 de coloane corintice. După 1860, în această sală au concertat personalităţi ale vieţii muzicale precum: Ceaikovski, Rimski-Korsakov, Rubinstein, Dvořak, Nikish, Rahmaninov, Kreisler, Casals, Thibaud, Şaliapin, Nezhdanova, Mihai Pletnev,Vladimir Fedoseev şi Evgeny Svetlanov. Aici au putut fi ascultate de-a lungul anilor: München Symphony Orchestra, Paul Mauriat Orchestra, Orchestra Iuri Silantev, Orchestra Vivaldi şi Orchestra Operei Helicon. În prezent, clădirea este folosită pentru reuniunile Administraţiei Prezidenţiale a Federaţiei Ruse, ale Guvernului Federaţiei Ruse şi ale Primăriei Moscovei. Aici are loc o stagiune permanentă de concerte simfonice, precum şi concertul de Anul Nou.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus