iunie 2011
Potiche
Cel mai recent film al regizorului francez François Ozon, Potiche, este o comedie-chic emancipată, cu Catherine Deneuve şi Gérard Depardieu în rolurile principale şi în care, disperată, o nevastă-trofeu coboară din vitrină şi trece la cârma fabricii de... umbrele. Potiche deschide oficial TIFF Cluj-Napoca 2011, în 3 iunie 2011. În prima săptămână pe ecrane (3-9 iunie 2011), lungmetrajul rulează în Bucureşti (Studio, Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, The Light Cinema) şi în Cluj-Napoca (Cinema City), urmând ca mai departe să ajungă în toată ţara, distribuit de Independenţa Film.

Povestea filmului. Anii '70, Sainte-Gudule , un oraş din nordul Franţei. Suzanne (Catherine Deneuve), de vârstă mijlocie, trăieşte în umbra soţului ei, Robert Pujol (Fabrice Luchini). Acesta îşi conduce fabrica de umbrele cu o "mâna de fier", comportament tiranic faţă de soţie, copii şi lucratorii din fabrică, fiind un om detestat. Sechestrat în timpul unor manifestări de protest ale muncitorilor, Robert Pujol suferă un un atac de cord şi, pe perioada convalescenţei, Suzanne preia conducerea fabricii. În ciuda scepticismului celorlalţi, se dovedeşte a fi o femeie de acţiune şi, cu ajutorul fostului ei iubit (Gérard Depardieu) - actualul primar comunist al oraşului - reuşeşte aplanarea conflictului şi punerea fabricii pe picioare. Dar Robert Pujol revine şi lucrurile se complică...
O comedie semnată de François Ozon, unul dintre cei mai apreciaţi regizori din Franţa în momentul acesta şi care se bucură de succes la public, Potiche a făcut parte din selecţiile oficiale ale festivalurilor internaţionale de film de la Veneţia şi Toronto şi a rulat, în Franţa, în deschiderea evenimentului de notorietate Rendez-vous cu filmul francez.

"De mult timp am vrut să fac un film despre poziţia femeilor în societate şi politică", spune François Ozon. "Nu am vrut să fie un film desuet şi rupt de realitate. Două momente au provocat realizarea acestei producţii: în primul rând, întâlnirea cu fraţii Altmayer, care mi-au propus un film politic despre Nicolas Sarkozy, ceva în genul lui The Queen al lui Stephen Frears, apoi ultimele alegeri prezidenţiale, în timpul cărora am urmărit puţin parcursul lui Ségolène Royal", povesteşte el.

Înainte de Potiche, Ozon a regizat Le Refuge(2009), Ricky (2008), Angel (2007), Un lever de rideau (scurtmetraj, 2006), Le temps qui reste (2005), 5x2(2004), Swimming Pool (2003), 8 Femmes (2002), Sous le sable (2001), Gouttes d'eau sur pierres brûlantes (2000),Les amants criminels(1999), Sitcom(1998) şi mediumetrajul Regarde la mer(1997).

"O Deneuve mereu învingătoare, într-un Potiche fermecător şi reconfortant", scrie cotidianul The Huffington Post. "La fel ca la 8 Femmes, am urmărit filmul de la început, trecând prin toate etapele, până la sfârşit", povesteşte Catherine Deneuve, despre care The Times spune că este pur şi simplu "o prezenţă strălucitoare!" "Îmi place să fiu de la început, pentru a-l înţelege cu adevărat, să-mi spun părerea, să discut", spune Deneuve despre filmările pentru Potiche. "Încercam să merg pe direcţia dorită de François. El vorbea foarte bine despre ce vrea să facă. Unor actori le place să lucreze după ce scenariul este gata, mie îmi place să mă implic puţin mai devreme. Am nevoie ca lucrurile să vină din toate părţile, pentru că personajul se naşte puţin câte puţin, nu pot să-l construiesc singură înainte de filmare. Am o idee, bineînţeles, dar nu pot cu adevărat să construiesc personajul dacă rămân în abstract", adaugă ea.


Alături de Catherine Deneuve (Suzanne) şi Gérard Depardieu (Babin), roluri secundare au actorii Fabrice Luchini(Robert), Karin Viard (Nadège), Judith Godrèche (Joëlle), Jérémie Renier (Laurent). Director de imagine este Yorick Le Saux, iar montajul este semnat de Laure Gardette. Decorurile sunt realizate de Katia Wyszkop, iar costumele de Pascaline Chavanne.

În limba franceză, potiche este un vas sau un obiect decorativ de mică valoare şi de nici un folos real, practic, care se pune pe un raft sau într-o vitrină. Cuvântul este, de asemenea, utilizat în limbajul de zi cu zi ca un termen peiorativ pentru o femeie considerată "trofeu", sau care trăieşte în umbra soţului ei şi nu pare să aibă propria ei identitate. Anumite soţii de politicieni, dar nu numai, au fost numite potiches, inclusiv Madame Chirac, sau, mai recent, Ségolène Royal.

Pornind de la scenariul scris de François Ozon, o adaptare liberă după piesa lui Barillet & Grédy, Potiche este o coproducţie Mandarin Films (Mandarin Cinéma), unul dintre coproducători fiind compania franceză Wild Bunch, una dintre cele mai puternice case de distribuţie de film din lume. În România, Potiche este distribuit de Independenţa Film, care, din toamna lui 2011, va aduce şapte dintre filmele premiate sau care au făcut parte din competiţia oficială Cannes 2011.

contact:
anca romanescu | pr | 00 40 751 224 222 | 00 40 727 731 552 | [email protected]
Regia: François Ozon Cu: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Karin Viard, Judith Godrèche, Sergi Lopez

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus