iunie 2011
Festivalul TIFF 2011
Lungmetrajul Principii de viaţă, în regia lui Constantin Popescu Jr. va fi proiectat în  competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (3-12 iunie 2011, Cluj-Napoca). Singurul film românesc din competiţie va concura pentru Trofeul Transilvania alături de alte 12 producţii internaţionale realizate de regizori aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj.
 
Filmul va rula marţi, 7 iunie 2011, la Cinema Victoria de la ora 18.30 şi vineri, 10 iunie la Cinema "Florin Piersic" de la ora 15:30.
 
Principii de viaţă este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Constantin Popescu Jr., după Portretul luptătorului la tinereţe.
 
Principii de viaţă a avut premiera mondială în 2010 la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian şi spune povestea unui bărbat care, la prima vedere pare a avea tot ce îşi doreşte: o familie, o casă, bani. Cu o zi înaintea plecării în concediu, Emilian Velicanu trebuie să lase în Bucureşti toate lucrurile rezolvate. Însă lucrurile se decalează uşor, iar întârzierile zilei se adună şi pretenţia lui Velicanu de a controla jovial propria lui viaţă şi vieţile celor din jur apare din ce în ce mai absurdă şi mai dureroasă. Criza de la sfârşitul zilei îl pune în faţa întrebării dacă este cu adevărat realizat şi fericit, iar Velicanu trebuie să afle dacă are sau nu puterea de a răspunde onest la această întrebare.

 

Scenariul peliculei a fost realizat de Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu. Răzvan Rădulescu a studiat Literatură şi Regie de Operă în Bucureşti. A scris două romane: Teodosie cel Mic şi Viaţa şi faptele lui Ilie Cazane. În 1999, a început să scrie scenarii pentru filme, ca premiatele Marfa şi banii (r. Cristi Puiu), Niki Ardelean, colonel în rezervă (r. Lucian Pintilie), Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean) şi renumitul Moartea domnului Lăzărescu (r. Cristi Puiu). A fost, de asemenea, consultant de scenariu pentru filmul lui Cristian Mungiu 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile. Răzvan Rădulescu, alături de Melissa de Raaf a semnat scenariul şi regia la lungmetrajul Felicia, înainte de toate, câştigător al Premiului pentru cel mai bun scenariu, Premiului pentru cea mai bună interpretare feminină şi Premiului pentru debut acordat Ozanei Oancea la TIFF 2010.

Alexandru Baciu este co-scenarist al lungmetrajelor: Marţi, după Crăciun (r. Radu Muntean), Călătoria lui Gruber (r. Radu Gabrea), Boogie (r. Radu Muntean) şi Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean).
 
Vlad Ivanov joacă primul rol principal din cariera sa în Principii de viaţă, alături de Gabriel Huian - cunoscut publicului ca protagonist al mediumetrajului Marilena de la P7 (r.  Cristian Nemescu) şi Rodica Lazăr (Moartea domnului Lăzărescu). Deşi cu o filmografie bogată şi cu numeroase roluri interpretate în piese de teatru, Vlad Ivanov este cunoscut publicului în special pentru rolurile din 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (r. Cristian Mungiu), Poliţist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu) şi Concertul (r. Radu Mihăileanu).
 
Principii de viaţă va ajunge pe marile ecrane din România în toamna anului 2011, fiind distribuit de Parada Film.
 
Lungmetrajul Principii de viaţă este o coproducţie Hi Film Productions, Scharf Advertising şi Tandem Film. Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, SEE Cinema Network, McCann Erikson, Cityplex, Teleclub şi HBO România.


Descarcă programul TIFF, 2011 aici..



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus