iunie 2011
Festivalul TIFF 2011
Unul dintre invitaţii speciali ai celei de-a zecea ediţii TIFF este producătorul de origine română - Marin Karmitz. Omagiat prin acordarea Premiului Special al celei de-a X-a ediţii TIFF, Karmitz va fi prezent la proiecţia filmului Copie conformă / Copie conforme, în regia lui Abbas Kiarostami, cu Juliette Binoche, William Shimell, Jean-Claude Carrière, Agathe Natanson. Prezentat în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, Copie conforme i-a adus lui Binoche Premiul pentru Cea mai bună actriţă la festivalul de pe Croazetă. Marin Karmitz va întâlni publicul festivalier vineri, 10 iunie, ora 22.00, la Cinema Victoria.

Sâmbătă, 11 iunie, ora 12.00, la TIFF Lounge - Piaţa Unirii, Marin Karmitz va susţine un masterclass în care va dezvălui câteva dintre secretele ce stau la baza producţiei de film. Pe lângă Copie conforme, un alt film din programul TIFF produs de Marin Karmitz este Ceremonia, regia Claude Chabrol, film care le-a adus actriţelor Isabelle Huppert şi Sandrine Bonnaire trofeul Coppa Volpi la Festivalul de Film de la Veneţia în 1995 precum şi o nominalizare lui Jacqueline Bisset la Premiul  César, categoria Cea Mai Bună Actriţă Într-un Rol Secundar.  Ceremonia va fi proiectat la TIFF, sâmbătă, 11 iunie, ora 18.00, la Cinema Florin Piersic, în onoarea actriţei Jacqueline Bisset - omagiată prin acordarea unui Premiu Special pentru Contribuţia Adusă la Cinematografia Mondială.

Marin Karmitz s-a născut pe 7 octombrie 1938 la Bucureşti, în România, iar câţiva ani mai târziu familia sa a părăsit ţara din cauza opresiunilor suferite de comunităţile de evrei. Stabilit la Paris, a terminat cursurile cunoscutei şcoli de film IDHEC, astăzi cunoscută sub denumirea La Fémis. În 1967 a pus bazele casei de producţie MK2, specializată iniţial pe scurtmetraje. Cum producţiile sale întâmpină probleme de distribuţie, decide să devină el însuşi exploatant şi deschide o sală de cinema la Paris, inaugurată pe 1 mai 1974.


Marin Karmitz a produs şi co-produs aproximativ 100 de filme, a distribuit mai bine de 300 şi a creat un circuit de zece multiplexuri în Paris, al treilea din capitală în ceea ce priveşte importanţa, cu aproximativ 60 de ecrane şi un flux de spectatori de cinci milioane pe an. MK2 figurează astăzi printre patru cele mai importante lanţuri de cinema din Franţa şi este prezent în mai multe sectoare ale audiovizualului, cu un portofoliu ce cuprinde peste 400 de titluri, printre care filme semnate de Charlie Chaplin, François Truffaut, Krzysztof Kieślowski, Claude Chabrol, Abbas Kiarostami, Gus Van Sant şi românul Lucian Pintilie.

19 dntre filmele MK2 au fost premiate la Cannes, trei dintre ele luând renumitul trofeu Palme d'or. Filmele produse de Marin Karmitz au primit nenumărate premii la festivaluri din întreaga lume, inclusiv cele de la Veneţia şi Berlin, sau nominalizări la Oscar şi Globul de Aur. Însuşi Marin Karmitz, semnatarul filmului Adolescence din 1966, a fost nominalizat la premiul Oscar alături de co-regizorul Vladimir Forgency.

În 2005 cedează controlul MK2 fiului său Nathanaël, iar în 2009 este numit delegat general al Consiliului de Creaţie Artistică fondat de preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy cu scopul de a promova cultura franceză în lume.

Descarcă programul TIFF, 2011 aici..



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus