iunie 2011
Festivalul TIFF 2011

La ediţia cu numărul zece a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unul dintre cei mai remarcabili şi cunoscuţi actori români de teatru şi film din ultima jumătate de secol, George Motoi, va fi omagiat prin acordarea Premiului pentru Întreaga Activitate, acordat unei personalităţi din cinematografia autohtonă. 

 
Actorul va fi prezent la proiecţia filmului Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu (regia Malvina Urşianu) la Cinema Arta, ora 15.00.   
 

Născut pe 22 ianuarie 1936 la Arman (Caliacra, astăzi în Bulgaria), George Motoi este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti. Este unul dintre cei mai apreciaţi artişti români, cu o carieră ce se întinde pe parcursul a aproape 50 de ani, timp în care a jucat în nenumărate piese de teatru, filme şi producţii TV. De asemenea, de-a lungul timpului, George Motoi s-a făcut remarcat şi ca regizor de teatru.


Debutul său în cinematografie a avut loc în 1962, cu filmul Lupeni '29, în regia lui Mircea Drăgan. Au urmat roluri în filme importante precum: Întoarcerea lui Magellan (r. Cristiana Nicolae), Lumină de iulie (r. Gh. Naghi), Serata (r. Malvina Urşianu), Trecătoarele iubiri (.r Malvina Urşianu), Fraţii Jderi (r. Mircea Drăgan), Pentru patrie (r. Sergiu Nicolaescu), Ancheta (r. Constantin Vaeni), Liniştea din adâncuri (r. Malvina Urşianu), Masca de argint, (r. Gh. Vitanidis), Colierul de turcoaze, (r. Gh.Vitanidis),  Furtună în Pacific (r. Nicu Stan), Totul se plăteşte (r. Mircea Moldovan).


În 1985 realizează un rol de excepţie în producţia regizată de Mircea Veroiu, Adela, pentru care a fost recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de la San Remo. Una dintre cele mai importante interpretări din cariera sa rămâne cea a domnitorului Alexandru Lăpuşneanu din filmul Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu, de Malvina Urşianu. Filmul surprinde a doua domnie a domnitorului, revenit în 1564 pe tronul Moldovei după un exil provocat de alungarea sa de către boierii influenţi ai ţării. Lăpuşneanu este rolul cel mai important pe care l-am avut în cinematografie. Roluri ca acestea apar în cariera unui actor de maximum două-trei ori, privilegiate doar de şansa, ciclică aş spune, a apariţiei unor opere de excepţie, a declarat Motoi în cartea sa de eseuri intitulată Sub masca actorului, publicată în 1989.



Filmografia lui George Motoi include colaborări cu unii dintre cei mai importanţi regizori din generaţia sa precum Sergiu Nicolaescu, Mircea Drăgan,  Elisabeta Bostan, Mircea Moldova, Gheorghe Vitanidis sau Malvina Urşianu. Debutul său pe scenă a avut loc la Teatrul de Stat din Piatra Neamţ, în 1958, în piesa Poveste de iubire de Konstantin Simonov, regizată de Cristian Munteanu. A jucat apoi pe scenele altor teatre importante precum cele din Bacău sau Cluj, în cele din urmă ajungând la Teatrul Naţional din Bucureşti.


Printre cele mai reprezentative piese în care publicul român s-a putut bucura de prestaţia actorului se numără A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, Pescăruşul de A.P. Cehov, Don Carlos de Friedrich Schiller, Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare. Interpretarea rolului Caligula din piesa cu acelaşi nume de Albert Camus îl propulsează  printre actorii de valoare ai ţării, iar cîteva turnee în străinătate, cu acelaşi rol, îl consacră definitiv.


Activitatea sa artistică a fost recompensată cu numeroase distincţii: Premiul ACIN pentru Cea mai Bună Interpretare - Rol Masculin pentru rolul Andrei din Trecătoarele iubiri, de Malvina Urşianu, Premiul de Excelenţă acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei pentru contribuţia deosebită adusă la afirmarea filmului românesc, sau, în teatru, Premiul Festivalului Naţional de Teatru pentru rolul Victor din Pisica în noaptea Anului Nou, de D.R.Popescu, regia Vlad Mugur (Teatrul Naţional din Cluj), sunt doar câteva dintre acestea.


Descarcă programul TIFF, 2011 aici..



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus