iunie 2011
Orchestra Naţională Radio şi Romanian Piano Trio pleacă în Bulgaria. Dar nu în vacanţă, ci pentru a cânta la unul dintre cele mai vechi şi mai apreciate festivaluri de muzică clasică - Varna Summer Fest 2011.
 
Oferta românilor este muzică all inclusive: un recital susţinut de Romanian Piano Trio, dar şi două concerte ale Orchestrei Naţionale Radio, sub baghetele dirijorilor Iurie Florea şi Tiberiu Soare.
 
Cu farmecul şi vocea sa excepţională, mezzosoprana Ruxandra Donose se va alătura Orchestrei Naţionale Radio în efortul de a încânta publicul festivalului, fiind urmată, în al doilea concert cu orchestra, de violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma.
 
G. Enescu, J. Haydn, W. A. Mozart şi L. v. Beethoven fac parte din programul Romanian Piano Trio de pe 22 iunie 2011 de la Varna, iar concertele programate în zilele de 23 şi 24 iunie 2011 întregesc reţeta cu ingrediente româneşti si universale: T. Brediceanu, Gr. Dinicu, G. Bizet, C. Saint-Saëns, G. Rossini, S. Prokofiev, Th. Rogalski, L. van Beethoven şi D. Şostakovici.
 
Concertele vor avea loc, de la ora 19.30, la Opera de Stat din Varna (22 iunie 2011) şi la Centrul de congrese şi festivauri (23 şi 24 iunie 2011).

Ediţia a 85-a a Festivalului de vară de la Varna 2011 - cel mai vechi festival de muzică din Bulgaria şi unul dintre evenimentele cu cea mai lungă tradiţie din Europa dedicate muzicii clasice - va avea, aşadar, parte de o consistentă contribuţie românească, între 22 şi 25 iunie 2011.
 
Concertele vor fi transmise în direct la Radio România Cultural si Radio România Muzical şi vor intra în circuitul muzical al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, ceea ce presupune difuzarea lor de către radiourile publice din Europa.
 
Festivalul de la Varna a obţinut, de-a lungul timpului, recunoaştere naţională şi internaţională, contribuind în mod substanţial la promovarea culturii muzicale bulgare şi nu numai. De-a lungul ediţiilor, au fost invitate ansambluri de renume internaţional, precum ansamblul Schubert, Cvartetul Borodin, Camerata Amsterdam, Teatrul Naţional Academic de Operă şi Balet - Odesa, Baletul Operei Maghiare, Compania de Balet a Operei Comice din Berlin, Piccola Scala - Milano, Baletul Regal Suedez, Orchestra Simfonică Radio din Leipzig, Orchestra Simfonică Radio din Sankt Petersburg. În fiecare an, festivalul aduce pe scena sa tinere talente şi compoziţii interpretate în premieră, precum şi o mare varietate de genuri muzicale de la operă, la concerte simfonice, muzică de cameră şi corală.
 
"Pentru Orchestra Naţională Radio este o onoare să participe la un festival de o asemenea anvergură, pentru că o manifestare în domeniul muzicii clasice care a reuşit să ajungă la a 85-a ediţie reprezintă o performanţă. În România nu cred că exista vreun festival de muzică clasică în 1926. Prezentăm la Varna o ipostază tânără, plină de vitalitate a artei interpretative româneşti. Este vorba despre muzicieni consacraţi în România, reprezentanţi ai noului val, şi mă refer atât la soliştii Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Răzvan Suma, cât şi la dirijorii Tiberiu Soare şi Iurie Florea, cărora li se va alătura o vedetă absolută a genului, mezzo-soprana Ruxandra Donose, al cărei nume reprezintă un reper în arta lirică internaţională. Faptul că acest concerte vor fi accesibile prin radio la nivelul tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene de Radio şi vor fi difuzate şi în direct pe posturile naţionale ne face să credem că impactul lor cultural poate fi mult mai mare decât ne imaginăm acum.", a declarat Oltea Şerban-Pârâu, director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.
 
Cu un nume deja consacrat pe marile scene ale lumii, Ruxandra Donose a dovedit, de-a lungul timpului, calităţi artistice de excepţie: inteligenţă remarcabilă, cultură muzicală solidă, cunoaşterea perfectă a stilurilor, muzicalitate. Personalitatea puternică a artistei şi eleganţa prezenţei scenice i-au permis să abordeze cu acelaşi succes un repertoriu divers, care include peste 45 de roluri principale de operă, tot atâtea piese de rezistenţă din repertoriul vocal-simfonic, sute de lieduri. Debutul internaţional la Opera din Basel, urmat de cel de la Opera de Stat din Viena au marcat începutul unui drum care a purtat-o pe toate meridianele, de la Royal Opera Covent Garden, Opera Bastille şi Opera Mare din Paris, Deutsche Oper Berlin, Semper Oper Dresda, Opera din Hamburg, Opera din Zürich, Teatro Regio - Torino, Teatro La Fenice - Venezia, Teatrele de Operă din Helsinki, Copenhaga, Filarmonica din München. Peste ocean a cântat la Metropolitan Opera şi Carnegie Hall din New York, San Francisco Opera, San Francisco Symphony, Chicago Symphony, Boston Symphony, Los Angeles Opera, Los Angeles Philarmonic, Phildalephia Opera Company, Pittsburg Symphony, Atlanta Symphony, Cincinnati Opera, Toronto Opera Company, Orchestre Symphonique de Montreal si altele, ajungând până la Tokio, Kyoto, Hiroshima, Beijing, Shanghai sau Hong Kong, fără să uităm participarea la reputate festivaluri cum ar fi cel de la Glyndebourne, sau Festivalul de la Salzburg.
 
Câştigătorul - pentru o perioadă de cinci ani - a faimoasei vioare Stradivarius Elder-Voicu 1702, şi membru al grupului "Romanian Piano Trio", Alexandru Tomescu este unul dintre exponenţii de marcă ai şcolii violonistice româneşti. Recunoscut pentru modul său interpretativ pasional, dublat de o tehnică impecabilă, poezie şi sensibilitate, Tomescu a impresionat publicul din Europa, America şi Asia, unde a  susţinut concerte şi recitaluri în săli celebre precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Théatre des Champs Elysées şi Théatre Chatelet din Paris, Metropolitan Art Center din Tokyo, în compania unor dirijori renumiti: Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Philippe Entremont, Valery Gergiev.
 
Distins, în 1999, cu Artist Diploma a Universităţii din Boston, în cadrul prestigioasei instituţii studiind cu Anthony di Bonaventura, Horia Mihail a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, cu importante orchestre europene, iar în Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops, Topeka Symphony, Boston University Symphony şi University of Illinois Symphony. Din 2003 face parte, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, din celebrul grup "Romanian Piano Trio", iar din 2009 este solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Mihail, unul dintre cei mai renumiţi pianişti români ai momentului, a întreprins în luna aprilie a acestui an un amplu turneu de recitaluri, în 12 oraşe din ţară, programul fiind un omagiu adus compozitorului Franz Liszt, cu prilejul aniversării a 200 de ani de la naşterea sa.
 
Profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde predă cursuri de măiestrie organizate de Asociaţia SONORO, Răzvan Suma este, din anul 2008, solist concertist al Filarmonicii din Piteşti, iar din anul 2010, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. În 2003, formează alături de Alexandru Tomescu şi Horia Mihail unul dintre cele mai de succes proiecte din viaţa artistică românească - Romanian Piano Trio. "Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa". Astfel caracteriza renumita publicaţie germană "Das Orchester" prestanţa tânărului violoncelist.
 
Considerat un abil şi carismatic ambasador al marii muzici în rândurile spectatorilor, ascultătorilor şi telespectatorilor, Tiberiu Soare este dirijorul Operei Naţionale Bucureşti (din 2005) şi al ansamblului de muzică contemporană "Profil" (din 2002). Colaborarea sa cu Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţională Radio s-a concretizat în numeroase concerte, turnee şi înregistrări, cele mai importante fiind înregistrările speciale de anul trecut ale Orchestrei Naţionale cu Teodora Gheorghiu, Ophélie Galliard şi Shirley Brill şi concertul susţinut cu aceeaşi orchestra la Expo 2010 de la Shanghai. De la prima sa apariţie pe scenă, în 1999, la vârsta de 22 de ani, a dirijat orchestrele Filarmonicilor din principalele oraşe din ţară, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională Radio, Opera din Braşov şi a susţinut concerte în Ungaria, Polonia, Germania, Israel, Elveţia şi a colaborat cu artişti de renume precum Angela Gheorghiu, Teodora Gheorghiu, Felicia Filip, Eduard Tumagian, Pompei Hărăşteanu, Alexandre Dubach, Mihaela Martin, Alexandru Tomescu, Dana Borşan, Viniciu Moroianu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Daniel Kientzy ş.a. În anul 2004, a dirijat premiera în România a operei Münchhausen de Dan Dediu, aflat la pupitrul ansamblului de muzică contemporană "Profil".
 
Dirijor al Operei Naţionale din Bucureşti, Iurie Florea a studiat la Conservatorul de Stat "G. Musicescu" din Chişinău şi a participat la diverse competiţii care i-au adus numeroase premii, dintre care amintim Premiul "Ionel Perlea" (1992) şi Premiul "David Ohanesian", conferit de către Forumul Muzical Român (2008). Florea a susţinut turnee în Belgia, Bielorusia, Bulgaria, Coreea de Sud, Estonia, Franţa, Italia, Lituania, Portugalia, Rusia, Spania, Ucraina, iar în ţară a colaborat cu operele din Timişoara şi Constanţa, precum şi orchestre simfonice din Iaşi, Braşov, Oradea, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Bacău, Botoşani, Craiova.





 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus