România Liberă / decembrie 2004
Premiile Globul de Aur, acordate în fiecare an de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood şi considerate avanpremiera Oscarurilor, au în acest an două mari favorite: comedia Sideways de Alexander Payne şi The Aviator de Martin Scorsese, la categoria dramă (după cum se ştie, Globurile se dau departajat, la categoriile dramă şi, respectiv, comedie/musical).

Poveste dulce-amară a doi bărbaţi care străbat America în căutare de vin şi femei, Sideways a primit, potrivit Mediafax, şapte nominalizări, printre care pentru categoriile cea mai bună comedie şi cel mai bun regizor. După eşecul cu Gangs of New York, Scorsese are o revenire în forţă cu biografia excentricului miliardar Howard Hughes. The Aviator e nominalizat la şase categorii, printre care la categoriile cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun actor. Leonardo Di Caprio mărturisea chiar că rolul lui Hughes a fost cel mai dificil pe care l-a făcut pînă acum. Celelalte favorite la categoria dramă sunt: Closer de Mike Nichols, Finding Neverland de Marc Forster (biografie a tatălui lui Peter Pan, scriitorul J.M. Barrie), Kinsey de Bill Condor (biografie a sexologului Alfred Kinsey), Hotel Rwanda de Terry George şi Million Dollar Baby de Clint Eastwood.

La categoria comedie/musical concurează pentru cel mai bun film, alături de filmul lui Payne, Eternal Sunshine of the Spotless Mind de Michel Gondry, filmul de desen animat Incredibles, The Phantom of the Opera (versiunea lui Andrew Lloyd Weber pusă în scenă de Joel Schumacher) şi Ray (biografia lui Ray Charles realizată de Taylor Hackford, în care rolul marelui dispărut e interpretat de Jammie Foxx).

La categoria cel mai bun film străin au fost nominalizate succesele franceze Les Choristes de Christophe Barratier şi Un long dimanche de fincailles de Jean-Pierre Jeunet, filmul spaniol Mar adentro de Alejandro Amenabar (pentru care Javier Bardem e nominalizat la interpretare masculină la categoria dramă), Diarios de motocicleta de Walter Salles (Brazilia) şi filmul chinezului Zhang-Yimou House of Flying Daggers.

Premiile Globurile de Aur, ajunse la a 62-a ediţie, se vor anunţa în cadrul unei ceremonii speciale în ziua de 16 ianuarie.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus