iunie 2011
Festivalul de film de animaţie anim'est 2011
Publicul B'Estfest 2011 va putea savura, la finalul celei de-a doua zile a cunoscutului festival de muzică - sâmbătă, 2 iulie 2011, un program special de filme de scurtmetraj îndrăgite de spectatorii ediţiei precedente a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est. Şase titluri-hit din programul Anim'est 2010, printre care câştigătorul Premiului Publicului la ediţia a cincea a celui mai important festival de film de animaţie din România, sau cel al Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 2009, vor oferi o încheiere memorabilă pentru seara iubitorilor de muzică veniţi la cinematograful din incinta B'estfest Park, amplasat chiar pe malul lacului din comuna Tunari, în apropiere de Bucureşti. Proiecţia va începe imediat după încheierea concertului MIKA, ultimul de pe scena principală - Ciuc Premium Stage - programat la ora 0:00.
 
Răsplătit, printre altele, cu Ursul de Aur pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj la Festivalul de la Berlin, dar şi al unui Premiu Special la Festivalul de Film de Animaţie de la Annecy, Please Say Something (r. David O'Reilly, Germania-Irlanda, 2009) este un SF cu totul inedit: filmul spune povestea complicatei relaţii apărute între un şoarece şi o pisică, într-un viitor îndepărtat.

 

Preferatul publicului la Anim'est 2010, ales dintre filmele secţiunii Mozaic - Scurtmetraj,  One Minute Fly (r. Michael Reichert, Germania, 2008), a cucerit spectatorii festivalului cu o formulă vizuală şi narativă extrem de ingenioasă în care redă viaţa extrem de scurtă, dar foarte intensă, a unei musculiţe care trece prin toate etapele existenţei sale într-un singur minut.
 
Un alt titlu din secţiunea dedicată hiturilor filmului de animaţie contemporan - Mozaic,  L'homme à la Gordini (Jean-Christophe Lie, Franţa, 2009) are în palmares selecţii în prestigioasele Competiţii Oficiale ale festivalurilor de la Cannes şi Annecy, precum şi Premiul Publicului la Animadrid - unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie de pe continent. Cu ajutorul unui rebel mascat la volanul unui Renault 8 Gordini albastru, domnul R. şi soţia pun la cale o revoluţie vestimentară împotriva totalitarianismului portocaliu - iar rezultatul acesteia depăşeşte cu mult atât aşteptările lor, cât şi pe cele ale spectatorilor. Un alt element de atracţie pentru publicul B'estfest va fi, cu siguranţă, automobilul propriu-zis: Renault 8 Gordini a servit ca model pentru primul autoturism românesc din istorie, Dacia 1100.
 
Voltage (r. Filippe Lyra, William Paiva, Brazilia, 2008), un scurtmetraj care a făcut furori în festivalurile dedicate filmului fantastic din întreaga lume, este un alt film extrem de apreciat de publicul Anim'est 2010. O distopie pe ritmuri electro, filmul brazilian aduce pe marele ecran o lume alcătuită din roboţi jumătate oameni - jumătate sintetizatoare, animaţi de cantităţi uriaşe de energie şi conectaţi într-o transă electrică.

 

Un film fantastic de epocă selecţionat în Competiţia de Scurtmetraj la Anim'est 2010, Teclopolis (r. Javier Mrad, Argentina, 2009) oferă o experienţă senzorială a vetustului, din care nu lipsesc revistele vechi, îngălbenite, răsfoite de adierile vântului, o cameră super-8 mm, o masă de lemn scorojită sau un covor ros - toate însufleţite într-o elegie surprinzătoare.
 
Din selecţia programului prezentat de Anim'est la B'estfest 2011 nu putea lipsi unul dintre titlurile-şoc din cadrul Creepy Animation Night 2: Chainsaw Maid (r. Takena Nagao, Japonia, 2008), un coşmar construit din plastilină, interzis cardiacilor,  cu o protagonistă cu totul specială: o menajeră care surprinde prin tăria de caracter şi puterea de a lua decizii radicale în situaţii-limită, cum ar fi o invazie zombie spontană, ajutată fiind de o mătură şi de un fierăstrău electric.
 
Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB şi Cinema Union din Bucureşti. Festivalul este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.



PROGRAM ANIM'EST LA B'ESTFEST 2011

 Voltage (r. Filippe Lyra, William Paiva, Brazilia, 2008, 9 minute)
 L'homme à la Gordini / Bărbatul în Gordini albastru (Jean-Christophe Lie, Franţa, 2009, 10 minute)
 Please Say Something / Spune ceva, te rog (r. David O'Reilly, Germania-Irlanda, 2009, 10 minute)
 One Minute Fly / Viaţa de un minut a unei muşte (r. Michael Reichert, Germania, 2008, 4 minute) Teclopolis (r. Javier Mrad, Argentina, 2009, 12 minute) Chainsaw Maid (r. Takena Nagao, Japonia, 2008, 7 minute
 Teclopolis (r. Javier Mrad, Argentina, 2009, 12 minute)
 Chainsaw Maid  (r. Takena Nagao, Japonia, 2008, 7 minute)

Descarcă programul Anim'est, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus