octombrie 2011
Les Films de Cannes à Bucarest, 2011
Habemus Papam, în regia lui Nanni Moretti, povestea unui cardinal care suferă un atac de panică după ce este ales Papă, deschide evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest vineri, 14 octombrie 2011, de la 20.30, la Cinema Studio. Proiectată pentru prima dată în România, comedia cineastului italian premiat cu Palme d'Or pentru La stanza del figlio (2001) a rulat în 2011 în competiţia Festivalului de la Cannes.


"Este o poveste inventată: filmul meu este despre Vaticanul meu, despre Conclavul meu, despre cardinalii mei", spunea Nanni Moretti la Cannes, precizând că filmul respectă etapele procesului alegerii Papei, însă construcţia din jurul lor e ficţiune. În rolul principal, spectatorii îl vor vedea pe celebrul actor Michel Piccoli (85 de ani), cunoscut din filme ca Le mépris / Dispreţul, Le charme discret de la bourgeoisie sau La grande bouffe / Marea crăpelniţă. Regizorul are şi el un rol în film, cel al psihanalistului adus special la Vatican pentru a trata angoasa noului Papă. "Habemus Papam" sunt cele două cuvinte strigate de la balconul bazilicii "Sf. Petru" din Roma care anunţă alegerea unui nou conducător al Bisericii Catolice.


Ediţia a doua a Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 14 şi 20 octombrie 2011, la Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român. Biletele pot fi achiziţionate în avans începând de luni, 10 octombrie 2011, de la casa de bilete a Cinema Studio.

Direct de la Cannes vine şi Michael, în regia lui Markus Schleinzer, unul dintre cele mai controversate filme din competiţia 2011 a Cannes-ului, Michael abordează un subiect incomod: pedofilia. Personajul central este un bărbat de 35 de ani care pare să ducă o viaţă absolut normală, dar care ţine captiv în subsolul casei sale un băieţel de 10 ani. Filmul austriac va rula în premieră în România.

Eveniment special. Les Films de Cannes à Bucarest îl aduce în atenţia cinefililor pe unul dintre cei mai profunzi şi interesanţi autori din cinema-ul contemporan - Bruno Dumont. Patru dintre filmele sale, multi-premiate în festivaluri, vor putea fi vizionate la Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român, inclusiv cel mai recent dintre ele, Hors Satan, selecţionat în Un Certain Regard la Cannes 2011. Celelalte trei titluri sunt la La vie de Jésus (Menţiune specială Camera d'Or, Cannes 1997), L'humanité (Marele Premiu al juriului, Premiul de interpretare feminină ex aequo, Premiul de interpretare masculină - Cannes 1999) şi Flandres (Marele Premiu al juriului, Cannes 2006). Bruno Dumont nu scrie scenarii, ci micro-romane pe care le transformă în filme, iar actorii săi sunt, cei mai mulţi, neprofesionişti. Realiste, profunde, incomode şi şocante uneori, fimele sale abordează problematica răului, a naturii umane.

Hors Satan (2011) este povestea unui cuplu care duce o viaţă bizară, la marginea unui oraş. Cei doi se roagă, meditează, fac ritualuri ciudate pe marginea unui iaz. Când un cuplu este omorât în apropiere, poliţia începe o investigaţie, însă cei doi rămân complet detaşaţi, în lumea lor.

Evenimentul este organizat de către compania de distribuţie Voodoo Films.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus