iulie 2011
Festivalul TIFF 2011
Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), continuă proiectul de mare anvergură, Caravana Filmelor TIFF / Operation Kino, împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo şi Istanbul, proiect sprijinit de programul MEDIA Mundus al Uniunii Europene.
 
A treia ediţie a Caravanei se va desfăşura în intervalul 12 iulie - 18 septembrie 2011 şi va cuprinde 13 destinaţii: Porolissum, Zalău, Timişoara, Mediaş, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Braşov, Călăraşi, Turda, Oradea, Tulcea, Siret, Rădăuţi.
 
Caravana Filmelor TIFF este principalul proiect din campania naţională demarată de APFR încă din 2009, cu scopul de a re-atrage publicul român către cinema, de a oferi cinefililor evenimente speciale de 2-3 zile, în care se proiectează filme premiate din ultimii 2 ani, filme de succes, cele mai noi titluri de film românesc, filme de artă, dar şi filme de public, oferind celor prezenţi o atmosferă unică de festival.
 
Caravana Filmelor TIFF 2011 demarează în judeţul Sălaj, pe 12 iulie 2011, într-un loc specială - Complexul Arheologic Porolissum, un uriaş muzeu în aer liber şi un reper al Sălajului ca obiectiv turistic de interes local, regional şi chiar european. În Amfiteatrul roman va avea loc de la 21.30, proiecţia specială a filmului Morgen (2010, r. Marian Crişan), câştigătorul Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru Cel mai bun lungmetraj la cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (3-12 iunie 2011, Cluj-Napoca).

 

Caravana TIFF în Sălaj va continua pe 13 iulie 2011 în Piaţa 1 Decembrie din Zalău cu proiecţia unui alt film românesc, Ursul, comedia anului 2011, în regia lui Dan Chişu, filmul cu cei mai mulţi spectatori la o proiecţie în aer liber la ediţia TIFF din 2011.
 
Printre filmele ce vor fi proiectate în cadrul celei de a treia ediţii a Caravanei TIFF / Operation Kino se numără filmele Biutiful (2010, Mexic-Spania, r. Alejandro Gonzalez Inarritu), o dramă impresionantă care îl readuce pe Javier Bardem în atenţia publicului, într-un rol care i-a adus o serie de nominalizări la cele mai importante premii (Oscar, BAFTA, etc), dar şi Premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes în 2010, Eu sunt dragostea (Italia, 2009, r. Luca Guadagnino), un film foarte apreciat de critica internaţională, nominalizat la Globurile de Aur şi Premiile BAFTA 2011 pentru Cel mai bun film străin, Iluzionistul (Franţa, 2009), în regia lui Sylvain Chomet, nominalizat la Premiile Oscar şi Globurile de Aur 2011, pentru Cel mai bun film de animaţie.
 
Dintre filmele de public care îi vor încânta pe cinefili în Caravană, în special la proiecţiile în aer liber, se numără The Way Back (SUA, 2010, r. Peter Weir), în care Dragoş Bucur va putea fi văzut alături de actori precum Ed Harris, Collin Farrell sau Saoirse Ronan, într-unul dintre cele mai spectaculoase roluri din cariera sa. Iar 127 Hours (SUA-UK, 2010), în regia lui Danny Boyle, îi va ţine pe spectatori cu sufletul la gură, în faţa poveştii adevărate a remarcabilei aventuri a alpinistului Aron Ralston (James Franco) pentru a se salva după ce un bolovan a căzut şi i-a zdrobit braţul şi îl blochează într-o fantă izolată dintr-un canion din Utah. Filmul a primit nu mai puţin de 6 nominalizări la Premiile Oscar din 2011, printre care pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun actor în rol principal.
 
O surpriză pentru cinefilii din Caravană vor fi filmele din ţările partenere ale proiectului Operation Kino, precum şi filmele din ţările ce nu fac parte din programul MEDIA, două secţiuni importante din program.
 
Caravana Filmelor TIFF este parte a proiectului internaţional Operation Kino, un proiect iniţiat de către Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu alţi 4 parteneri din zona balcanică: Festivalul de Film de la Sarajevo (Bosnia & Herzegovina), Festivalul de Film de la Sofia (Bulgaria), respectiv Festivalul de Film de la Istanbul (Turcia), alături de Reelport, unul dintre principalii actori de pe piaţa digitală de film din Europa. Prin integrarea Reelport în acest proiect, parte din programul Operation Kino va fi disponibil online pentru potenţialii cumpăratori de film, dar şi pentru importante festivaluri de film din întreaga lume.             
                                                                               
Proiectul, în formula sa actuală, este implementat pentru a doua oară consecutiv în toate cele 4 teritorii, fiind co-finanţat de către programul MEDIA Mundus al Uniunii Europene. Scopul major al programului MEDIA MUNDUS este de a încuraja schimbul şi circulaţia operelor audio-vizuale provenind din ţările membre ale programului Media, dar şi din ţările terţe (cele care nu fac parte din acest program).

În luna iulie 2011, Caravana va mai ajunge în Timişoara (15-17 iulie), Mediaş (20-22 iulie) şi Piteşti (22-24 iulie). Mai multe detalii despre calendarul Caravanei TIFF 2011 şi programul din fiecare oraş, vor fi disponibile pe site-ul www.tiff.ro.

Descarcă programul TIFF, 2011 aici..



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus