Proiectul despre care s-a spus o vreme că nu are titlu, fiind numit Untitled Scientology Project, Untitled Western Project şi, în final, The Master, tratează despre împrejurările în care a luat fiinţă o mişcare religioasă similară cu Biserica Scientologică, dar numită The Cause. Philip Seymour Hoffman, care a mai lucrat cu PTA, interpretează rolul principal, cel al unui bărbat pe nume Lancaster Dodd şi care, întors traumatizat din război, încearcă să se regăsească fondând o mişcare spirituală care va lua avânt în anii '50.
Producătorii au ţinut, însă, să precizeze că filmul nu tratează despre Biserica Scientologică, ci despre al doilea război mondial, după ce se pare că persoane publice aparţinând Bisericii Scientologice au încercat la Hollywood să blocheze proiectul, de teamă ca acesta să nu dezvăluie aspecte considerate secrete ale religiei lor. Paralela cu Biserica Scientologică nu poate fi evitată. Şi fondatorul acesteia, L. Ron Hubbard, a fost combatant în cel de-al doilea război mondial, lansând scientologia în anii '50.
Distribuţia e completată de Amy Adams (care va fi soţia personajului principal), de Joaquin Phoenix (care îl înlocuieşte pe Jeremy Renner şi joacă mâna dreaptă a lui Dodd), de Laura Dern şi de Lena Endre. The Weinstein Company a obţinut drepturile de distribuţie încă înainte de începerea Festivalului de la Cannes. Filmul e produs de Annapurna Productions.
Iniţial considerat ca făcând parte din echipă, Robert Elswitt a fost înlocuit pentru că avea alte angajamente, printre care să filmeze The Bourne Legacy. Mihai Mălaimare Jr., care a intrat în cercul de colaboratori ai lui Francis Ford Coppola odată cu filmul pe care acesta l-a făcut în România, Youth Without Youth, a părăsit pe urmă România lucrând la următoarele două proiecte ale lui Coppola, Tetro şi Twixt Now and Sunrise".
Mihai Mălaimare Jr. e un nume deja cunoscut în SUA. În 2007, Variety l-a trecut în Top 10-ul celor zece directori de imagine ai anului. A fost, de asemenea, primul operator român nominalizat la un mare premiu internaţional - Independent Spirit Award - în 2008, pentru Youth Without Youth.
Potrivit blogs.indiewire.com, filmările la lungmetrajul lui Paul Thomas Anderson ar fi început deja, iar acestea s-ar face pe 65mm. Misterul care înconjoară producţia e destul de dens. De pildă, numele operatorului român a ajuns cu greu la lumină, după ce fusese dat ca sigur numele colaboratorului obişnuit al lui PTA, Robert Elswitt.
Filmarea pe 65 mm presupune o rezoluţie mai mare decât cea pe 35mm. Unul dintre motivele pentru care în ultimii ani nu s-a mai filmat pe 65mm e faptul că este o operaţie costisitoare. Printre filmele turnate în întregime pe 65mm / 70mm se numără Hamlet, de Kenneth Branagh (1996). Şi Terrence Malick a filmat parţial pe 65mm pentru The New World.
Blogs.indiewire.com spune că filmările se desfăşoară la Vallejo, California şi că premiera e fixată pentru 2012. Se speculează că filmul va fi lansat la timp cât să intre în cursa pentru Oscaruri.