iulie 2011
Prima ediţie a Şcolii de vară Sinaia Masterclass, cu participare internaţională, organizată de Academia Europeană de Muzică (AEM), cu sprijinul Fundaţiei "Prietenii Muzicii - Serafim Antropov", se desfăşoară între 17 şi 29 iulie 2011, la Sinaia. Sub îndrumarea a trei profesori francezi originari din România - violoniştii Constantin Şerban (directorul proiectului) şi Fernand Iaciu, împreună cu violoncelista Ruxandra Şerban - 24 de tineri muzicieni talentaţi din Franţa, Irlanda şi România, violonişti sau violoncelişti, dornici să îşi perfecţioneze cunoştinţele tehnice şi muzicale, participă la acest "curs de măiestrie".

Soţii Ruxandra şi Constantin Şerban, absolvenţi ai Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, au plecat în Franţa acum 30 de ani şi au devenit prim-violoncelistă a Orchestrei din Ţara Loirei, respectiv concert-maestru al aceleaşi orchestre şi profesor de vioară la Conservatorul din Nantes. În colaborare cu Fernand Iaciu, concert-maestru al orchestrei din Lille şi profesor de vioară la Conservatorul din acelaşi oraş francez, ei au lansat şi coordonat cu ani în urmă într-un castel de pe Valea Loirei o primă şcoală de vară pentru tineri instrumentişti talentaţi. Din 2011, cu sprijinul Primăriei din Sinaia, acest masterclass internaţional este inaugurat în România şi cursurile sunt dublate de concerte şi recitaluri gratuite susţinute de profesori, elevi şi diverşi invitaţi speciali.

Seria de manifestări publice începe marţi, 19 iulie, la ora 17:30, în Parcul "D. Ghica" din Sinaia, unde Michael şi Mairead Hickey oferă un concert de muzica tradiţională irlandeza. La rândul lor, cei trei profesori coordonatori şi invitaţii lor, pianiştii Verona Maier (România) şi Paul Hermsen (Belgia), susţin un concert de muzică de cameră vineri, 22 iulie, ora 20:30, în sala Cazinoului, cu piese de Chausson, Ravel, Şostakovici, Franck, Mendelssohn.

În ultimele trei zile ale acestei veritabile tabere muzicale internaţionale, tinerii participanţi îşi vor dovedi măiestria prin audiţii publice: pe 27 iulie 2011 la Centrul Cultural "Carmen Silva", pe 28 iulie la Casa Memorială "George Enescu" iar pe 29 iulie în sala Cazinoului din Sinaia, de fiecare dată de la orele 18:00. Intrarea liberă. Mai multe informaţii la www.euromusicacademy.com & [email protected] 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus