august 2011
Pina
Unul din cei mai îndrăgiţi şi cunoscuţi actori români, Victor Rebengiuc, devine ambasadorul filmului Pina, lungmetrajul care a cucerit o lume întreagă.

Victor Rebengiuc continuă astfel cea mai ambiţioasă campanie de promovare a unui film lansat în România, iniţiată de Parada Film. Pentru prima dată, personalităţi din showbiz, media, cultură şi sport se unesc în susţinerea unei producţii cinematografice. Până acum, Pina i-a avut alături pe: Anca Rusu - vedetă Antena 1 (vezi clipul aici), Maia Morgenstern - una dintre cele mai cunoscute actriţe din România (vezi clipul aici) şi Mihai Morar - prezentatorul celui mai ascultat matinal, Morning ZU (vezi clipul aici).

Victor Rebengiuc este unul din marile nume ale teatrului şi filmului românesc. Din 1957 joacă pe scena Teatrului Bulandra, dar a avut apariţii şi în spectacolele altor teatre precum Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Mic, Teatrul Naţional din Cluj Napoca sau Teatrul Arca. Printre filmele pentru care a fost aclamat şi premiat se numără: Balanţa (regia Lucian Pintilie), Moromeţii (regia Stere Gulea), De ce trag clopotele, Mitică? (regia Lucian Pintilie), Pădurea spînzuraţilor (regia Liviu Ciulei), Niki Ardelean, colonel în rezervă (regia Lucian Pintilie) şi Medalia de onoare (regia Călin Peter Netzer). Pentru rolul din cel din urmă lungmetraj, Victor Rebengiuc a fost desemnat cel mai bun actor la Premiile Gopo, Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Thessaloniki Film Festival şi nu numai. În 2011 marele actor a primit o stea pe Walk of Fame-ul bucureştean din Piaţa Timpului, de lângă magazinul Cocor.

Sub sloganul "TU ce faci din 9 septembrie?", Parada Film a iniţiat campania care va prezenta, timp de o lună, clipurile prin care diferite nume sonore îi invită pe spectatorii români să vizioneze cea mai nouă producţie semnată de Wim Wenders, Pina.

Pina este un film pentru Pina Bausch, una dintre cele mai importante coregrafe ale ultimelor decenii şi prietenă apropiată a lui Wim Wenders. Filmat 3D cu ansamblul companiei de dans Pina Bausch din Wuppertal, acest lungmetraj-eveniment ilustrează ameţitoarea şi inimitabila artă a marii coregrafe germane, care a murit în vara lui 2009. Pina Bausch, coregrafa al cărei nume e asociat cu sintagma "teatru-dans" a locuit şi a creat timp de peste 35 de ani în oraşul natal Wuppertal, alături de o companie de dansatori foarte devotaţi. Filmul include, pe lângă fragmente din patru spectacole reprezentative pentru cariera coregrafei Pina Bausch: Café Müller, Le Sacre du printemps, Vollmond, Kontakthof, şi imagini de arhivă inserate în mod inovativ în lumea 3D.

Prezent la cele mai importante festivaluri europene unde a rulat cu casa închisă, Pina a câştigat doar într-o singură săptămână Marele Premiu la 3D Festival din Paris (24-26 mai 2011) şi Premiul pentru Cel mai Bun Documentar German la Dokville (26-27 mai 2011). Pelicula a fost nominalizată şi la prestigiosul Premiu LUX, oferit de Parlamentul European.

Pina a avut avanpremiera naţională la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Pe 9 septembrie 2011 filmul va fi lansat simultan în România, Finlanda, Cehia şi China.

Regia: Wim Wenders Cu: Pina Bausch, Regina Advento, Malou Airaudo, Ruth Amarante, Rainer Behr