august 2011
Începând cu data de 26 august 2011, muzica bună va răsuna pe plaja din Vama Veche. Weekendul acesta pe scena festivalului vor urca Iris, Negura Bunget, Alternosfera, Trooper, Byron, OCS, Altar, Travka, Nişte Băieţi, White Walls, East Roots, Blue Pulse, Up to Eleven, Krepuskul.
 
Iris este unul dintre cele mai iubite grupuri de rock, din România, o legendă vie a muzicii, care, în cei 34 de ani de carieră muzicală, şi-au păstrat fidel publicul, cucerind pe parcursul timpului noi şi noi fani. Cine mă strigă în noapte, Trenul fără naş, Pe ape, Strada ta, Tot zbor, Călătorul, Baby, Somn bizar, Mirage, De vei pleca, Să nu crezi nimic Casino reprezintă doar câteva dintre mega-succesele grupului de-a lungul anilor.

Începând cu 1977, Iris a susţinut peste 5000 de spectacole, în faţa unui număr de spectatori echivalent cu cel puţin o treime din populaţia ţării. După ce, în primii 9 ani, Iris a trecut prin numeroase schimbări de componenţă, prin trupă trecând în jur de 20 de membri, din 1986 componenţa trupei s-a stabilizat - Cristi Minculescu (vocal), Nelu Dumitrescu (tobe), Boro (bass), Valter Popa (chitară), cărora li s-a alăturat, în ultimii ani, un mai vechi colaborator - Relu Marin (claviaturi).

Discografia IRIS cuprinde 16 albume (din care un Best of...) şi 2 maxi-single-uri.
Cel mai nou album Iris - 12 Porţi - a fost lansat în 2010.
 
Trupa timişoreană Negură Bunget s-a format în 1994 şi şi-a construit, pas cu pas, faima de care se bucură în ultimii ani, atât în România, dar şi în Europa de Vest şi America, unde concertează în mod constant. Negură Bunget a realizat şapte albume şi trei EP-uri. În 2011, au fost lansate albumul Focul viu şi EP-ul Poarta de dincolo.

De-a lungul timpului, prin componenţa formaţiei, au trecut în jur de 20 de muzicieni. În prezent, Negură Bunget e alcătuită din Ageru Pămîntului (vocal, percuţie, xilofon, fluiere), Urzit (chitară), Fulmineos (chitară, voce), Gădineţ (bass, nai, voce), Inia Dinia (claviaturi, voce) şi Negru (tobe, percuţie).
 
Grupul Alternosfera, din Chişinău, înfiinţat în 1998, îi cuprinde pe Marcel Bostan (vocal, clape), Marin Nicoară (chitară, clape), Sergiu Aladin (chitară, clape), Vicosh (bas) şi Eugen Berdea (tobe). Alternosfera este o formaţie cunoscută şi foarte apreciată în România, participând, de-a lungul timpului, la multe festivaluri şi susţinând, în mod constant, numeroase concerte la cluburi din diverse oraşe.
A lansatat un EP şi trei albume, cel mai recent - Virgula, în 2011.

Trooper a fost înfiinţată de fraţii Alin şi Aurelian Dincă, pe 25 octombrie 1995, inspiraţi fiind de trupe ca Iron Maiden şi Judas Priest, cu unele dintre ele ajungâng sa cânte, ulterior, pe aceeaşi scenă.
 
Dorinţa lui Dan Byron de a realiza un proiect solo s-a concretizat, în cele din urmă, în 2006, în naşterea unei formaţii de sine stătătoare. Cu mici schimbări de componenţă, în 5 ani, Byron a lansat 4 albume, cel mai recent în 2011 - Perfect.
 
Formată în 1991, la Cluj-Napoca, Altar şi-a făcut debutul în lumea bună a rock-ului, în acelaşi an, la festivalurile Rock '91 şi SamRock.
 
Una dintre cele mai apreciate trupe de rock alternativ din România, OCS are în spate 12 ani de carieră, timp în care a lansat 5 albume şi a trecut prin mai multe schimbări de componenţă.
 
Fondată la Focşani, în 2002, Travka şi-a cucerit cu repziciune faima în cercurile underground. Debutul pe scenele mari a avut loc în 2003, la festivalurile Top T - Buzău şi Stufstock.
 
Născută din idei înnecate în fum de ţigară şi muzică punk, într-un mic club din Bucureşti, în jurul unei mese înghesuite, trupa Nişte Băieţi propune un zâmbet nostalgic, în ritm de punk rock, în amintirea serilor de demult, a revelioanelor în sânul familiei, alături de glumele lui Dem Rădulescu şi Amza Pellea, când, pe acordurile muzicii 'uşoare' româneşti, tata o invita pe mama la un vals lângă masa plină de bucate, din sufragerie.
 
Născută pe 25 aprilie 2009, la Constanţa, trupa White Walls şi-a clădit cu repeziciune o bună reputaţie pe scena rock / metal din Romania, atât pe baza albumului de debut - Mad Man Circus dar şi a intensei activităţi concertistice.
 
Formată în 2009, East Roots e o trupă de concert, bucureşteană, care răspândeşte o vibraţie pozitivă şi-şi propune să uneacă oamenii, indiferent de rasă sau culoare, în jurul muzicii sale. Debutul real a avut loc la Stufstock 2010, unde, după ce a obţinut premiul al treilea la concursul de newcomers, a concertat pe scena principală a festivalului. În 2011, formaţia a realizat primul său EP.
 
Formaţia Blue Pulse s-a înfiinţat în iunie 2010 şi a avut prima cântare la Cafeneaua Actorilor, din Bucureşti, pe 12 august. Au urmat 2 concerte la Vama Veche, la clubul Goblin & Gulag, pe 16 şi 18 august, în cadrul workshop-urilor RockSchool de la Festivalul Stufstock 2010.
 
Up to Eleven s-a înfiinţat în 2006 şi s-a numit, iniţial, Spitfire. Au debutat în iulie 2006. şi, de atunci, au susţinut, în permanenţă, concerte în diverse clubur, dar şi pe scene mari, în compania unor artişti cunoscuţi din România şi străinătate.

Krepuskul, din Cluj-Napoca, s-a înfiinţat în 2005 şi muzica sa este caracterizată de îmbinarea mai multor stiluri - death, black, gothic, experimental.
 
Vineri, 26 august 2011: Up to Eleven, Krepuskul, White Walls, Trooper, Altar, Travka, Negura Bunget
 
Sâmbătă, 27 august 2011:  Newcomers 3, Newcomers 2, Newcomers 1, Blue Pulse, East Roots, Byron, Alternosfera, OCS, Nişte Băieţi, Iris

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus