septembrie 2011
Aristoteles Workshop, 2011
Aristoteles Workshop (AW) este un atelier internaţional de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 16 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar. Ceea ce face ca acest program, iniţiat în 2005, să fie unic în Europa este abordarea de tip hands-on (o abordare practică în care participanţii lucrează efectiv la producţia unui documentar), care funcţionează simultan cu un sistem continuu de tutoring / pregătire didactică. Beneficiul participanţilor este triplu: învaţă, produc propriul film şi sunt promovaţi ca cineaşti. AW a dobândit în timp statutul unei case de producţie, şi a produs documentare care au câştigat premii la Cannes, Locarno, Nyon, Lepizig, Barcelona, Huesca.

AW este co-finanţat de Canalul ARTE / France, Programul Media al Uniunii Europene, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Administraţia Fondului Cultural Naţional, şi este susţinut de AVIS şi iStyle.

Ca şi în 2010, în vara lui 2011 workshopul a avut loc în satul Vama, din judeţul Suceava, în Bucovina, unde pentru cinci săptămîni, între 25 iulie - 28 august 2011, "acasă" şi headquarter a însemnat pensiunea Casa Călin. (Redacţia LiterNet)

***
Despre normalitate
(Ivana Mladenovic)

Am avut doar două zile pentru a găsi un subiect. Am ales un personaj şi am încercat să mă apropii cât de mult posibil de el într-un timp relativ scurt. E o urmare logică, având în vedere că în primul meu documentar, Life In Squares, urmăresc aceeaşi idee. Simt o mai mare înclinaţie spre cunoaşterea şi studierea unui personaj decât spre o poveste structurată. De data asta, am încercat să merg mult mai adânc şi am vrut să descopăr care sunt obstacolele şi ce înseamnă să invadezi pur şi simplu viaţa unui om pe care nu-l cunoşti.

If 6 Was 9 este povestea unui artist local din Vama, Bucovina, o poveste care are la bază o întrebare: ce ar fi dacă viaţa n-ar fi chiar aşa cum o ştim noi, dacă lucrurile ar fi complet altfel începând de mâine.

If 6 Was 9 este portretul unui bărbat de 50 de ani, care încearcă să demonstreze prin toate mijloacele că este "un om normal". Obosit de lupta cu statul şi cu ceilalţi localnici, care se tem de el şi-l cred "nebun", încearcă să îşi găsească salvarea în religie pentru că, o spune chiar el - relaţia cu Dumnezeu e consecventă, iar cu oamenii, nu.

Filmul ăsta spune şi povestea intimă a unei echipe de studenţi care bat la uşa unui om pe care toată lumea îl consideră "un simplu nebun". Relaţia mea şi a colegilor mei cu Cornel Simionescu a fost una conflictuală, pentru că am încercat de multe ori să-i arătăm adevărul despre el. N-a funcţionat neapărat şi surpriza a fost că, în procesul ăsta, am descoperit lucruri despre noi - noi, care iniţial n-aveam suficientă răbdare sau timp pentru el.

Ideea principală a fost să arătăm portretul lui foarte sharp şi pe scurt, adevăr simplu şi gol. Ne-am aruncat în aventura asta cu omul de care toată lumea se teme şi ne-a dat mai mult decât am cerut, relaţia noastră fiind diferită de la o zi la alta şi devenind, în final, un schimb: am luat de la el şi i-am dat de la noi. Cred că climaxul este secvenţa în care încerc să-i explic de ce am nevoie să îl filmez în faţa închisorii unde a stat închis patru ani pentru omor.

Nu am încercat să aflu de ce şi-a omorât tatăl şi nici nu am vrut să îl judec în vreun fel. E mai degrabă o poveste despre personalitatea unui om care se află la limita subţire dintre iluzoriu şi "normalitate". Întrebarea e, "normalitatea" cui? El a învăţat să trăiască aşa şi e foarte categoric atunci când zice că nu are nevoie să iasă din situaţia lui şi nici de cineva care să îi ţină partea; el zice: lasă-mă să-mi trăiesc viaţa aşa cum ştiu eu. Îşi găseşte un refugiu în filmele pe care le face singur, de la producţie la actorie şi coloană sonoră. Personajele pe care le joacă în filmele lui sunt cele pe care le iubeşte cel mai mult: Sfântul Nicolae şi Ştefan cel Mare, dar, în realitate, e sincer atunci când spune că ar putea să fie Napoleon dacă ar vrea.

Dar nu vrea să semene decât cu el însuşi.

Participarea la Aristoteles a fost mai mult decât m-am aşteptat. Nu puteam să-mi imaginez cum e să stai cinci săptămâni cu nişte oameni pe care nu îi cunoşti, izolat total, într-un sat din Bucovina. Thierry Garrel a deschis pentru mine o lume total necunoscută, cu filme documentare absolut incredibile. A fost o provocare imensă să-mi găsesc în două zile un subiect pe care urma să mă concentrez timp de patru săptămâni, în permanenţă, dar s-a întâmplat.

Tutorele echipei mele a fost Rafi Pitts, care ne-a îndrumat să ne asumăm riscuri. Cred că e cel mai bun sfat pe care ţi-l poate da cineva atunci când vrei sa faci un film. Fără asta, filmul meu n-ar fi fost nici pe aproape ce este. În doar patru zile am făcut cu ajutorul lui o structură de 60 de minute care, după părerea mea, mai trebuie lungită. Asta urmează să facem, să terminam ultimul cut. O experienţă de neuitat, cu multe peripeţii. Simt că ar trebui să îmi cer scuze şi oficial tuturor celor de la Aristoteles pentru faptul că au fost nevoiţi să aibă multă grijă de wild bunch-ul lor, aşa cum ne ziceau tot timpul.

If 6 Was 9
Regizor: Ivana Mladenovic
DOP: Saulius Lukosevicius
Monteur: Ana Ilieşiu
Producător: Mirona Radu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus