septembrie 2011
Festivalul George Enescu 2011
M-am trezit, în direct, că îi fac confidenţe lui Gigi Căciuleanu. I-am spus că, pentru mine, perfecţiunea este de găsit în picturile lui Rafael, în sonetele lui Shakespeare, în muzica lui Bach, valori care nu se cer desfăcute, nici explicitate. De la Bach, Căciuleanu mi-a vorbit despre perfecţiunea lacrimii şi a unei senzualităţi subtile (jumătate matematică, jumătate instinct) a trupului în mişcare, proiectat pe muzică. Noi, oamenii, suntem imperfecţi, din (ne)fericire. El, dansul, este.
Mergeţi să vedeţi Noche Bach cu El Ballet Nacional Chileno, în coregrafia lui Gigi Căciuleanu, un spectacol născut din singurătăţi. Poate veţi avea privilegiul să "plutiţi pe un fir de noapte".
Am căutat plutirea pe un val de noapte, val de Veneţia, val de Vivaldi cu Giuliano Carmignola şi Venice Baroque Orchestra. E uşor să îţi imaginezi gondole alunecând pe canale ca arcuşurile pe coardele viorilor. E plăcut să te laşi aşternut de notele lungi sau de cadenţele vioaie.
Iubesc Ateneul di notte, cu atâţia oameni cunoscuţi, tineri şi proaspeţi, ştiutori şi avizi de muzică. Lor, din sală şi de pe scenă, o reverenţă şi din partea mea.
În seara aceasta (4.09.) vine la Jurnal Cristian Mandeal, după premiera de Lohengrin şi în faţa unui parcurs festivalier care va culmina cu întâlnirea din 17 septembrie 2011: misterioasele surori Labeque într-un program Mendelssohn Bartholdy only.

(Marius Constantinescu este realizatorul Jurnalului la TVR Cultural, difuzat în fiecare seară la ora 21 şi în reluare a doua zi de la ora 12.)
Descarcă programul Festivalului Enescu, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus