septembrie 2011
Aristoteles Workshop, 2011
Aristoteles Workshop (AW) este un atelier internaţional de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 16 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar. Ceea ce face ca acest program, iniţiat în 2005, să fie unic în Europa este abordarea de tip hands-on (o abordare practică în care participanţii lucrează efectiv la producţia unui documentar), care funcţionează simultan cu un sistem continuu de tutoring / pregătire didactică. Beneficiul participanţilor este triplu: învaţă, produc propriul film şi sunt promovaţi ca cineaşti. AW a dobândit în timp statutul unei case de producţie, şi a produs documentare care au câştigat premii la Cannes, Locarno, Nyon, Lepizig, Barcelona, Huesca.

AW este co-finanţat de Canalul ARTE / France, Programul Media al Uniunii Europene, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Administraţia Fondului Cultural Naţional, şi este susţinut de AVIS şi iStyle.

Ca şi în 2010, în vara lui 2011 workshopul a avut loc în satul Vama, din judeţul Suceava, în Bucovina, unde pentru cinci săptămîni, între 25 iulie - 28 august 2011, "acasă" şi headquarter a însemnat pensiunea Casa Călin. (Redacţia Liternet)

***
Întâlnire cu un om excentric
(Mirona Radu)

Nu m-aş fi gândit că o să mă întorc din acest workshop atât de bogată. Sigur, am acumulat informaţii preţioase, am legat prietenii cu oameni talentaţi din domeniu, am văzut filme bune, am primit îndrumări folositoare de la tutorii prezenţi, am fost impresionată de căldura celor de la Casa Călin, în permanenţă atenţi să nu ne lipsească ceva, dar toate acestea nu înseamnă foarte mult, dacă tu, ca autor la început de drum, nu ai încredere în tine. E cel mai greu să fii tu însuţi, să-ţi asumi ce gândeşti, ce doreşti şi să îndrăzneşti să greşeşti, să îndrăzneşti să fii TU. Şi Dan Nuţu asta ne-a oferit: libertatea de a fi noi înşine. Dacă a fost o zi în care simţeam că mă poticnesc şi mă încrâncenam să realizez ceva, Dan îmi lua piatra de pe suflet cu o glumă, cu o ironie, cu un cuvânt înţelept. Cred că acesta este şi motivul pentru care filmele produse la Aristoteles Workshop sunt îndrăzneţe şi de cele mai multe ori şi bune.

If 6 Was 9 este povestea unui om excentric care încearcă să-şi demonstreze în permanenţă normalitatea, în speranţa că doar aşa - "ca ceilalţi" - va fi iubit.

L-am cunoscut şi ne-a mişcat din prima clipă, prin şarm şi entuziasm. Ne-a mişcat cu generozitatea lui. Ne-a prezentat grăbit şi emoţionat casa, colţul său de lume, şi în linii generale viaţa lui artistică. A vrut să ne facă să-l iubim din prima clipă şi să ne întoarcem la el. Să nu-l lăsăm şi noi ca toţi ceilalţi, considerându-l doar un nebun. Mă obosise, nu ştiam cum să reacţionez, cum să fiu politicoasă şi să cer puţin timp în care să mă aşez de o parte şi să mă gândesc. Poate chiar să nu mă mai întorc.

Colaborarea cu el a fost o provocare, fiecare zi fiind foarte diferită. Plănuiam ceva cu echipa mea şi cum ajungeam la el acasă, totul pornea pe alt drum. Nu puteam plănui nimic dinainte, trebuia să ne adaptăm din mers. La început a fost foarte greu, nu ştiam cum să-mi încurajez echipa. Nu credeam că o să pot face faţă schimbărilor lui de comportament sau excentricităţii sale. Ne-am certat de câteva ori, dar fiecare ceartă cu el mă făcea să-l îndrăgesc şi mai tare. Mă mişca dorinţa lui nebună de a fi iubit şi înţeles de ceilalţi. Mi-am dat seama că pentru moment nu trebuie sa ne mai gândim la film, la tot felul de structuri şi abordări, ci să încercăm să ne apropiem de el şi să îl înţelegem, ca de la om la om. Să nu îl exploatăm. Să fim sinceri, extrem de sinceri, pentru că avem de-a face cu un om pe cât de sincer, pe atât de inteligent, care urăşte minciuna şi care ni se va deschide odată ce-i vom câştiga încrederea.

Aşa am descoperit că nu suntem acolo doar pentru a face un film, ca roboţii, câteva zile de prospecţii, apoi repede filmare, sărim la montaj şi ne întâlnim bucuroşi la proiecţie mândri că am realizat ceva. Filmul documentar nu are o reţetă dar cere implicare totală, dragoste şi înţelegere faţă de subiect. Cere sacrificiu. Eu îmi pun pe tavă sufletul să te aud, să te înţeleg, sunt acolo pentru că vreau să te cunosc, pentru că povestea ta m-a emoţionat până la lacrimi şi pentru că vreau s-o dăruiesc şi altora, dacă tu - subiectul meu - mă ajuţi. If 6 Was 9 înseamnă, mai mult decât orice, sinceritate, frumuseţe şi nebunie, emoţie.

Mă bucur că am avut ocazia să întâlnesc acest artist excentric din Vama şi să fac parte din cea mai unită echipă din Aristoteles Workshop. Ne-am înţeles din prima clipă, ne-am respectat în permanenţă şi am dorit să fim o echipă. Şi am reuşit. Am făcut un film. Un film ce incontestabil trebuie să fie văzut.

If 6 Was 9
Regizor: Ivana Mladenovic
DOP: Saulius Lukosevicius
Monteur: Ana Ilieşiu
Producător: Mirona Radu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus