martie 2012
Câştigătorii celui de al 6-lea concurs organizat de Ministerul de Externe Austriac au fost anunţaţi public pe data de 12 martie 2012, în urma unui eveniment organizat de Ambasada Austriei la Bucureşti.
 
Premiul concursului este în valoare de 3.500 EUR, pe lângă acesta oferindu-se câştigătorilor şi traducerea piesei în limba germană, publicarea ei într-o primă ediţie de 11 000 de exemplare, organizarea unei lecturi publice, montarea pe o scenă profesionistă şi prezentarea la Târgul de Carte de la Leipzig. Concursul dramaturgic, care este organizat anual într-o ţară sud-est-europeană începând cu 2006, a fost dat publicităţii anul trecut în România. La acest concurs au participat 71 de autori.
 
În perioada 25-26 februarie a fost decis la Bucureşti câştigătorul concursului de dramaturgie. Juriul concursului a fost format din personalităţi ale lumii teatrale: Gerald Bauer (dramaturg principal la Theater der Jugend şi profesor la Reinhardt Seminar, Viena), Ada Hausvater (director general, Teatrul Naţional din Timişoara), Peter Spuhler (director general, Teatrul Naţional din Karlsruhe, Germania), Cristina Modreanu (critic de teatru, redactor-şef al revistei Scena.ro, selecţioner al Festivalului Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara), Axel Preuß (dramaturg principal şi director adjunct, Teatrul Naţional din Braunschweig, Germania).
 
Juriul a desemnat câştigătoare piesa "Nu ne-am născut în locul potrivit" aparţinând lui David Schwartz si Alice Monica Marinescu deoarece vorbeşte despre o situaţie sensibilă şi urgentă în România de azi. Piesa abordează într-o manieră complexă şi inovativă tematica concursului "Vorbind despre graniţe: Experienţe de viaţă în vremuri în schimbare".
 
David Schwartz a debutat la Teatrul Naţional din Iaşi cu România! Te pup, un spectacol despre lipsa de perspectivă a vieţii pe plaiurile mioritice. Regizorul şi-a găsit apoi în afara scenei oficiale mediul potrivit pentru producţii cu tematici incomode: mineriada din iunie 1990, situaţia chiriaş-proprietar din casele naţionalizate, traseul identitar al unei tinere de etnie romă într-o societate dominată de prejudecăţi. (Dilema Veche)
 
Alice este un om al teatrului tânăr: joacă, scrie şi este artist comunitar. A fost şi este implicată în multe proiecte de teatru cunoscute precum: "Tanga Project" sau proiectele de teatru comunitar "Turneu la Ţară" şi "Centrul de artă Vârsta 4", de la Căminul Dr. Moses Rosen.
 
Pentru detalii:
Forumul Cultural Austriac
Str. Dumbrava Roşie nr. 7
020 461 Bucuresti
Tel.: +40 21 201 56 21
E-Mail: [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus