septembrie 2011
Festivalul George Enescu 2011
Ian Bostridge, the ultimate Brit. Angelika Kirchschlager, the ultimate sweetheart!
Recunosc că tenorul englez, Commander of the Order of British Empire, mă provoacă mai ales prin multitudinea preocupărilor sale conexe muzicii. Descendent îndepărtat al lui James Joyce, doctorat în Modern History la Oxford, autor al unei istorii a vrăjitoriei în Anglia devenită referinţă bibliografică, jurnalist, londonez şi familist convins. Admir francheţea cu care recunoaşte că vocea pe care o are nu e nici cea mai frumoasă, nici cea mai întinsă (şi nu, doamnelor şi domnilor, chiar nu este!) şi că repertoriul îi este limitat. I don't have sun in my voice. Bostridge, tenorul concertului de mâine de la Ateneu (Tonkünstler Orchester Niederösterreich - Gruber, Britten, Weill) sună ca o ploaie calmă englezească, altfel spus constant, cu oarecare farmec, dar lipsit de glanz. Un profesionist remarcabil, o carieră excelentă, o mare inteligenţă, un interlocutor profund, dar genul de artist de care ai voie să nu-ţi placă în mod deosebit.
Angelika, m-ai cucerit în seara asta aşa cum nu ai reuşit atunci când te-am văzut live, la Viena, în Capriccio. Atunci mă luptam cu subtitrarea în engleză defectă de la Staatsoper şi cu muzica vag indigestă a lui Strauss (exclud aici finalul de poveste). Acum am capitulat fără crâcneală în faţa farmecului tău simplu, de girl next door, de la care poţi împrumuta o cană de cafea, un zâmbet sau un bilet în primul rând la Metropolitan. Eşti caldă, simpatică, adorabilă de ascultat, haios de chestionat şi plăcut de admirat. Sper doar ca muzica lui Kurt Weill de marţi seară (6 septembrie 2011, ora 19,30, Ateneul Român) să te servească aşa de bine precum spui. Eu, fără supărare, mă sustrag ei şi rămân cu imaginea ta cu părul în vânt şi privirea vulpească dintr-un video cu Povestirile lui Hoffmann de acum nişte ani. Tchüss, Liebling!
La Jurnal vine azi dirijorul Voicu Popescu şi privim împreună la ziua de joi, 8 septembrie 2011, când tot împreună îl omagiem pe Marin Constantin, autorul unui moment de graţie în istoria muzicii din România: Corul Naţional de Cameră Madrigal. Sala "Mihail Jora" a Societăţii Române de Radiodifuziune, ora 19:00.

(Marius Constantinescu este realizatorul Jurnalului la TVR Cultural, difuzat în fiecare seară la ora 21 şi în reluare a doua zi de la ora 12.)

Descarcă programul Festivalului Enescu, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus