Port.ro / septembrie 2011
Friends with Benefits
Filmul ar fi fost cu adevărat delicios şi original, dacă nu ar fi venit după No Strings Attached cu Natalie Portman - Ashton Kutcher fix exact pe acelaşi calapod de poveste. Dar chiar şi copie fiind, e nostim, mult mai îndrăzneţ decât primul, mai obraznic, cu mult mai multe scene de nuditate (chiar totală). Şi, chiar dacă parcă pentru o grupă mai mică de vârstă ca target, chiar şi cu acele mici burţi pe care le are, e o încântare de privit.
 
Regizorul Will Gluck, realizatorul reuşitei comedii Easy A (Emma Stone de acolo, câştigătoare de MTV Movie Award pentru rol, apare ca fostă prietenă a protagonistului, şi apropo de Premiile MTV, i-aţi văzut pe cei doi din filmul de faţă ce tip de promovare a filmului au avut, ce pipăieli sexy şi comice pe scenă?) aduce două personaje tinere, angajaţi talentaţi în firme puternice, fără inhibiţii, sincere. Actorii sunt perfecţi în rol. Justin Timberlake care se dovedeşte la fel de creativ şi ingenios în film ca în muzică, autoironizându-se, cântând şi dansând - foarte bun. Iar Mila Kunis, votată de foarte curând "Cea mai sexy" tocmai datorită acestui rol plin de naturaleţe, cu replici rapide de joc de ping pong ca în comediile sofisticate, dar rostite mai mult în pielea goală, extraordinară, credibilă, ataşantă. Foarte reuşit cuplu.

Doi tineri deja dezamăgiţi de relaţii pasagere şi încercări erotice acceptă să fie prieteni şi să aibă întâlniri "just for sex". Şi totul e bine, şi se potrivesc, şi întâlnirile curg, până când lucrurile devin mai profunde şi descoperă şi ei ca atâţia alţii că te obişnuieşti cu omul acela, că îl iubeşti şi îl apreciezi şi ţi l-ai dori în viaţa ta pentru totdeauna. Scenariul, scris cum se procedează în ultimul timp de mai multe mâini, nu excelează în inventivitate şi e teribil de previzibil, îndulcindu-se treptat până la baclavaua din final.

Însă nu asta contează. Merită să vedeţi imaginile lui Michael Grady, operatorul care ştie să scoată în evidenţă ce are mai frumos oraşul New York şi să ne ofere - lucru foarte greu după peste o sută de ani de cinema - cadre originale, unghiuri asupra oraşului care să taie respiraţie, cum nu s-au mai făcut. Filmări pe stradă, sau în cafeneaua din geamul căreia se vede cred Fifth Avenue, sau pe acoperiş de unde oraşul cu vârfurile lui expresioniste arată ca în cele mai bune filme cu Batman, cu Empire State Building luminat noaptea, romantic. Plus cele din Los Angeles, cu eroii atârnaţi de literele Hollywood, locul iconic al oraşului, când metropola se întinde până la orizont, aşa cum nu aţi mai văzut-o.

În afară de scenele propriu zise cu sex, multe comice cu adevărat, filmul aduce dans în stradă sau în Grand Central Station, scene la fel de frumoase şi de energice ca finalul de la Slumdog Millionaire. Şi pe el explicând muzica din filme (nota bene! râdeţi, dar are dreptate). Şi deloc apăsate probleme familiale - ea mamă abulică şi cam beţivă ("Repeţi greşelile mele. Învaţă din ele!", el tată cu Alzheimer. Şi, strecurat, în treacăt pare, că există diferenţe şi "discriminări" şi mândrii în funcţie de partea ţării din care eşti, iată, general valabile.

Multe scene par doar o înşiruire de videoclipuri, dar nu e nimic enervant de privit. Cu morala că dragostea contează şi un happy-end "ca în filme", plus un generic de final gen "smart phone", nostim şi original, filmul reuşeşte să placă tuturor, indiferent de gen sau vârstă.

Regia: Will Gluck Cu: Justin Timberlake, Mila Kunis, Patricia Clarkson, Jenna Elfman, Bryan Greenberg, Richard Jenkins, Woody Harrelson

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus