septembrie 2011
Festivalul George Enescu 2011
Debutul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional George Enescu a fost descris pe larg de numeroase publicaţii internaţionale. Festivalul George Enescu şi-a deschis oficial seriile muzicale joi, 1 septembrie 2011, printr-un concert magistral al Residentie Orkest / Filarmonicii din Haga, sub conducerea dirijorului Christian Badea, la Sala Mare a Palatului.

Agence France-Presse a surprins debutul festivalului într-un articol ce descria evenimentul ca pe un deliciu muzical de 25 de zile în care muzica acompaniază excelenţa şi cultura. Articolul AFP a fost preluat printre altele de Khaleej Times (India), Tengri News (Kazakhstan), Naharnet Newsdesk (Liban), Liberation şi France 24 (Franta), The Independent (Marea Britanie).

Publicaţia "Liberation" aminteşte de ritmurile muzicii baroce ale Orchestrei Venice Baroque şi Amsterdam Orchestra, de simfoniile lui Mozart, Bruckner şi Liszt, ce vor face capitala României să vibreze sub instrumentele ansamblurilor prestigioase invitate. Articolul remarcă, de asemenea, prezenţa pentru prima oară a dirijorului Daniel Barenboim la pupitrul orchestrei Staatskapelle  Berlin pe 13 şi 14 septembrie 2011.

Site-ul Euronews notează în articolul 20th Enescu Festival Raises the Curtain (http://www.euronews.net/2011/09/02/20th-enescu-festival-raises-the-curtain/) că în ciuda crizei economice mondiale, "bugetul festivalului George Enescu nu a fost aproape deloc modificat, ceea ce demonstrează cât de important este evenimentul acesta pentru România".

Concursul internaţional George Enescu este menţionat în articolul din "France 24" mai ales pentru renumele căpătat de-a lungul ediţiilor şi al numărului mare de participanţi din acest an: 183 din întreaga lume, în total, la cele patru secţiuni: vioară, violoncel, pian şi compoziţie. Printre surprizele festivalului din acest an se numără pianiştii de renume mondial: Hélène Grimaud, Vadim Repin, Murray Perahia, Boris Berezovski, Zubin Mehta şi Yundi Li, precum şi spectacolul de balet "Romeo şi Julieta", o coproducţie internaţională, pe muzica lui Hector Berlioz. Pentru prima oară în festival, seria World Music se remarcă prin invitaţi inediţi ca Yasmin Levy, Chava Alberstein, Mario Brunello, Dhafer Youssef şi Missa Johnouchi.

De asemenea, Radio România Internaţional subliniază, într-un material ce anunţa debutul Festivalului "George Enescu" (http://www.rri.ro/art.shtml?lang=1&sec=5&art=165442) că ediţia jubiliară "se va baza mai mult pe progresele tehnologice, oferindu-le celor interesaţi de muzica clasică posibilitatea de a urmări evenimentele principale ale festivalului online, în timp real".

Link-urile articolelor mentionate:

Descarcă programul Festivalului Enescu, 2011 aici..