septembrie 2011
Festivalul George Enescu 2011
Este impresionantă imaginea Sălii Palatului arhiplină, aşa cum a fost la al doilea concert al London Symphony Orchestra. Şi totuşi, vă rog, nu mai aplaudaţi între părţile unei lucrări! A devenit, deja, subiectul cel mai hot de discuţie. Văd că, acum, aplauzele au o altă politică: mai întâi vine valul de tuse, foieli şi dres de voci, din care se înfiripă unda de aplauze vlăguite. E suficient să se audă câteva, că ea creşte ca o molimă rebelă.
Pe jovialul Nikolai Znaider îl prefer în postura de violonist şi... intervievat, chiar dacă, sub bagheta lui, London Symphony a sunat omogen, poate chiar prea omogen pentru gustul meu (mai ales în uvertura la Maeştrii cântăreţi din Nürnberg de Wagner). Tot respectul pentru că a dirijat marea Simfonie nr. 4 de Brahms fără partitură, dar şi aici mi-aş fi dorit să aud o mai bună reliefare a nuanţelor şi culorilor, să simt acel touch personal care îl caracterizează pe Znaider în compania celebrei sale Guarneri del Gesù.
Saleem Abboud Ashkar are degete de catifea în Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Beethoven.
Magia a existat la primul concert al Orchestre de Chambre de Lausanne cu Christian Zacharias. Magia s-a oprit la intrare, unde plătitori de bilet, purtători de ecuson şi... temerari s-au văzut nevoiţi să facă faţă unei busculade generale şi unui control sever, demn de o cauză mai bună. În sală, până şi regii din fresca lui Costin Petrescu s-ar fi dat mai în spate, pentru a mai face loc mulţimii care îl aşteaptă pe Zacharias vrăjită încă de acum doi ani.
Excepţional Antonio Meneses în Concertul pentru violoncel şi orchestră de Schumann, cu rezonanţe calde, adânci, curate.
Un exerciţiu pe care îmi propun să îl fac la una dintre aceste pagini de jurnal este să reţin cât mai multe VIP-uri într-o seară. Ieri, cel puţin, erau, în medie, cam 3,5 pe rând.
Oare azi (10 septembrie 2011, ora 17), la Academy of Saint Martin in the Fields & Murray Perahia va fi tot la fel de multă lume?

(Marius Constantinescu este realizatorul Jurnalului la TVR Cultural, difuzat în fiecare seară la ora 21 şi în reluare a doua zi de la ora 12.)

Descarcă programul Festivalului Enescu, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus