septembrie 2011
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2011
Cel mai important eveniment din lumea filmului documentar din Europa Centrală şi de Est - Astra Film Festival va proiecta în cadrul celei de-a 11-a ediţii, 100 de documentare, din 30 de ţări, în perioada 25-30 octombrie 2011.

Pentru a putea înţelege spectacolul lumii contemporane, la Astra Film Festival vor putea fi urmărite, timp de 6 zile, 54 de producţii în cadrul celor patru secţiuni competiţionale - International, Europa, România şi Student Docs, iar celelalte filme până la o sută, în secţiunile speciale: Astra Film Junior, Eco-Doc, Made in Romania, Panel Doc-Investigaţional şi Panorama.
 
În afara proiecţiilor de filme documentare, ediţia din acest an găzduieşte, printre altele, expoziţii de fotografie, spectacole de muzică, workshop-uri şi, pentru prima dată, o serie de masterclass-uri cu invitaţi din elita producătorilor şi regizorilor de film documentar din lume.

La secţiunea INTERNAŢIONAL intră în competiţie somităţi ale filmului documentar, unora dintre ele AFF le-a dedicat, în anii anteriori, programe portret. Este vorba despre filmul Pink Sarees al lui Kim Longinotto şi Position Among Stars de Leonard Rettel Helmrich, sau producţia renumită Last Train Home, a regizorului canadian de origine chineză Lixin Fan, sau filmul Z32 din Israel al lui Avi Mograbi.

Documentare despre realităţi din 9 ţări din Europa de Est, şi 6 despre cea occidentală intră în competiţia secţiunii EUROPA.

Un moment aşteptat va fi cel dedicat producţiilor româneşti, anul acesta fiind prezentate peste 30 de documentare româneşti, multe în premieră absolută la Astra Film Festival.

La secţiunea STUDENT, competiţia foarte strânsă a început încă din faza de preselecţie, înscriindu-se filme foarte bune de la cele mai importante şcoli de film documentar din Europa (Lodz, Famu, Munich, Budapesta, Manchaster, Tromso) dar şi din USA, Cuba, Africa de Sud şi Israel.

Anul acesta, s-au înscris la Astra Film Festival peste o mie de filme din 74 de ţări. "Pe lângă responsabilitatea, oboseala, presiunile termenelor, care ne copleşesc, în această perioadă a selecţiei, prin cantitatea tot mai mare de filme pe care trebuie să le vizionăm, - mărturiseşte Dumitru Budrala directorul AFF - trăim şi emoţia, onoarea, că festivalul nostru este cotat foarte sus. Dovadă că, de câteva ediţii, regizorii de documentar de prim rang aleg să facă PREMIERA producţiilor lor la Astra Film Festival. Astfel, AFF SIBIU a devenit un eveniment cinematografic de clasa A în Europa. Este un nivel şi un rezultat la care nu se ajunge uşor, mai ales în România, unde n-am prea avut parte de sprijin, politici culturale pe termen lung, infrastructură şi câte altele, în cei aproape 20 de ani de când activează festivalul."

Lista completă a filmelor selectate este disponibilă pe site-ul www.astrafilm.ro

Astra Film Festival este cel mai vechi festival internaţional din România şi cel mai amplu pe segmentul documentar din această parte a lumii. Astra Film Festival este un eveniment organizat de Astra Film - departament al Complexului Naţional Muzeal Astra - şi de Fundaţia Astra Film.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus