septembrie 2011
Festivalul George Enescu 2011
N-am reuşit ieri s-ajung la Matsuev & co din motive... tehnice. Am prins live pe tvr.ro doar finalul simfonicului dirijat de Antonio Papano, cu uvertura la William Tell. Formidabil sună orchestra sub bagheta italianului născut în insulă, mă gîndesc mai mult la ce-am văzut live, Patetica din simfonicul de miercuri. Pentru mulţi Music Director-ul la Royal Opera House Covent Garden, unde a cîntat şi înregistrat deseori cu Angela Gheorghiu, şi directorul muzical al Santa Cecilia a fost revelaţia chef a ediţiei actuale. Mie mi-a fost simpatic încă de la răsfoirea programului, are acolo, în caietul mare, o fotografie în faţa unui zid pe care scrie SPQR, care mi-a amintit de Restaurare. Nu mă întrebaţi mai mult.
 
 De ieri. Frumos, nu?
http://actu.orange.fr/culture/etre-chef-d-orchestre-pour-unir-par-la-musique-tete-coeur-et-estomac-afp_238918.html
 
Tot ieri, ultima machetă cu producerii Agendei, Bianca F şi Miha I, fixăm programul pe weekend, care va fi unul infernal, ultima Agendă e Luni pe Tvr Cultural. Ioana P are de făcut nişte recomandări imposibil de stufoase... ne descurcăm noi cumva... La final răsuflăm uşuraţi toţi trei, mai mult eu, ele au deja treabă cu noua grilă ce vine imediat după festival, chiar de a doua zi şi cu următorul show, Gaudeamusul din noiembrie. Eu o să rămîn cu nostalgiile şi visele muzicale. Ce-i drept nu foarte mult, foarte repede vom fi în 2013.
 
Toate apostofrările pentru vezi cum nu pierzi tu ocazia Sava să te dai în spectacol cu acustica de la Sala Palatului sunt răzbunate prin scrisoarea lui Zubin Mehta. Citiţi-o, prieteni. Şi nu doar pentru a-mi da finalmente dreptate.
 
 
Îmi pare tot mai rău c-am pierdut concertul de aseară, pe măsură ce primesc live feed de la prieteni şi colegi. Am pierdut şi Oneghinul lui Caramitru... Tocmai de-aia de-abia aştept emisiunile de pe Cultural făcute de Valentina Băinţan şi Oana Drăgulinescu, cu marile concerte din festival. O să vă ţin la curent cu promo deşănţat pe FB, e o promisiune!!!
 
În seara asta la Sala Radio un excelent world music, Dhafer Youssef, maestru al oud-ului, un fel de străbunici arab al chitarei de azi. Cu siguranţă, acompaniat de Divine Shadows Orchestra, va fi un concert... divin! Nu-l pierdeţi, e penultimul din ciclul muzicilor lumii!
 
În programul de azi (23 septembrie 2011) va fi minunat cameralul de la Ateneu cu Bashkirova, Mihaela Martin & Co în muzici de Schumann, Bartók, Enescu şi Brahms, vreau neapărat să prind recitalul Jerusalem Chamber Music. Chiar dacă Bashkirova e şi ea nervoasă că o înregistrăm şi nu-i dă interviu lui Lucian B. Sunt în mare fugă dacă vreau să ajung azi la Ateneu la 5 fără 5, de aceea sunt mai eliptico- zgîrcit azi, n-am apucat să mănînc, dar nu-i nimic, vis-à-vis de Sala Palatului e o plăcintărie turcească de care ţin să vă povestesc de cînd a început Festivalul. Au un şuberek genial, aici luăm masa în oraş mai mulţi din echipă, în special eu şi băieţii de la camere. Apropo, după David Garett de la Sala Palatului - de care nu-s prea entuziasmat, poveştile cu cartea recordurilor şi recordul vitezistic de 13 note pe secundă ţin la MTV - o să merg la midnightul cu Creaţiunea lui Haydn, cîntată pe instrumente originale de The Orchestra of the Age of Enlightenment. Va fi cu siguranţă un super show, mai ales că pe Trevor Pinnock îl ştim cu toţii de pe Mezzo şi ştim ce poate! Oricum dacă nu sunteţi în irefutabil superba capitală a României, TVR transmite acest concert, aşa cum o face da capo în condiţii ireproşabile pe http://www.tvr.ro/festivalenescu/index.php?live=1. Revenind la mari Orchestre, programul e foarte bun, cu sau fără vitezisme - să nu mă grăbesc totuşi: Concertul de Beethoven, Firebird-ul stravinskian, Valsul lui Ravel şi prima rapsodie, cu maestrul Cristian Mandeal la pupitrul celui mai tînăr ansamblu simfonic al nostru, Orchestra Română de Tineret, un proiect de suflet al dirijorului român şi al marelui violoncelist şi profesor Marin Cazacu, ansamblu care a crescut enorm din 2008, de la înfiinţare.

 
Nu pot fără să mă laud puţin, asta ca teasing la Secondo Tempo :)


Am plecat, fug. Ne vedem. Cam aşa ceva, dar cu op.114:


(Cătălin Sava este coordonatorul Agendei Festivalului Enescu 2011 difuzată pe TVR Cultural, TVR 1 şi tvr.ro.)
Descarcă programul Festivalului Enescu, 2011 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus