octombrie 2011
Toamna Orădeană e un festival care se întâmplă în Oradea de 20 de ani. Prima ediţie a avut câteva ore, ediţia cu numărul XX are trei săptămâni. Trei săptămâni în care muzica (rock, pop, jazz, clasică) şi teatrul se împletesc frumos, aducând orădenilor cel mai mare festival de care a avut parte urbea în care locuiesc. În 2011 festivalul a început în 23 septembrie şi se va termina pe 12 octombrie.

Pentru un outsider ca mine, e interesant să vezi reacţiile locuitorilor la schimbarea la faţa a acestui festival. Iniţial gândit ca un fel de târg pentru zilele oraşului, noul director al Casei de Cultura (organizator al evenimentului) a vrut să schimbe ceva şi să ofere tuturor orădenilor ocazia de a-şi găsi câte un spectacol la care să participe.

Serile de spectacole în săli au fost deschise luni, pe 26 septembrie 2011, de Emeric Set, adică reputatul folkist şi band-ul lui de clujeni, format din Sorin Zamfir (percuţie), Răzvan Krivach (chitară şi voce), Gabi Ghiţa (clape) şi, desigur, Emeric Imre (voce şi chitară). Cu un playlist alcătuit din piese noi, de pe albumul Nebun de alb şi câteva piese mai vechi, de pe vremea Cenaclului Flacăra, au reuşit să anime publicul şi să-l facă să petreacă o seară pe care n-o va uita nimeni prea curând.


Următoarea zi de spectacol ne-a adus-o pe Alexandrina, cu al ei band cu care n-a rezistat decât jumătate de concert, cealaltă jumătate fiind dedicată doar vocii şi clapei din dotare. Alexandrina a cântat aşa cum ştie ea: cu suflet, cu emoţie, spunând poveşti despre fete, prinţi, regi şi oameni de lut.


Seara de miercuri a fost una cu adevărat specială, pentru că pe scena Filarmonicii de Stat din Oradea au urcat nişte viitoare legende ale jazz-ului mondial: Gergo Borlai, Hadrien Feraud şi Arpad Tzumo. Concertul lor a fost precedat de cel al lui Marius Pop & The M Theory, un basist român care, cu bandul în spate, ne-a oferit un spectacol fulminant de jazz fusion. Borlai (baterie - membru al DrummerWorld), Feraud (chitară bass - muzician în plina ascensiune) şi Tzumo (compozitor şi pianist câştigător a numeroase premii internaţionale) au animat asistenţa. Cu Feraud ca leading musician alimentând bateria lui Borlai şi cu Tzumo urmărind notele demente scoase de bass, concertul i-a ridicat în picioare pe cei 200 de oameni prezenţi la Filarmonică.


Ultimul concert al săptămânii a fost susţinut de Maria Răducanu şi Sorin Terinte, jazz classic şi cald, cu vocea puternică a Mariei urmată îndeaproape de pianul lui Sorin. Ne-au cântat piese în engleză, franceză, spaniolă, portugheză, rusă şi română. Am auzit Unforgettable, În deal la Cornăţăl, Alfonsina y El Mar şi multe alte piese care se simt mai mult decât se ascultă.


Toamna Orădeană continuă în acest week-end cu spectacole de muzică populară (toată lumea trebuie să fie mulţumită şi să găsească un moment în care să se simtă bine la acest festival al toamnei), iar săptămâna următoare e dedicată teatrului: Horaţiu Mălăele, Florin Piersic Jr. şi Adriana Trandafir vor fi prezenţi să ne încânte cu piesele lor de teatru.

Iar eu voi fi în sală, la fiecare spectacol, sorbind fiecare cuvânt.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus